środa, 18 lipca 2012

Leniwe placuszki

Jeśli potrzebujecie naprawdę błyskawicznego posiłku to te placuszki będą idealne :) Całość przygotowania trwa 10 minut, więc trudno o szybsze danie :) Autorką tego przepisu jest moja mama. Ciasto do ich przygotowania jest zbliżone do ciasta na leniwe kluseczki z serków. Można je podać zarówno na lekki obiad, jak i smakowite śniadanie. Podane proporcje wystarczą na dwie patelnie (ok. 26 cm) pełne małych placuszków.

Myślę, że te placuszki zasmakują każdemu maluchowi, a i są idealne na początki wspólnego gotowania mamy i dziecka. Proste, szybkie, smakowite.. :)

Składniki:

1 waniliowy serek homogenizowany (200 g)
1 jajko
100 - 150 g mąki pszennej (w zależności od gęstości serka, jeśli będzie rzadki to więcej mąki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło
+ ew. cukier do posypania

Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzewamy masło. Łyżeczką nakładamy na rozgrzane masło małe placuszki. Smażymy z każdej strony do przyrumienienia. Podajemy lekko oprószone cukrem.


Z dziećmi i dla dzieci

22 komentarze:

  1. Świetny przepis, zapamiętuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłąm i mi nie smakowały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie takie jadłaś? No cóż, każdy ma prawo do własnej opinii. Nam smakują.

      Usuń
  3. A czy myślisz, że dałoby się zastąpić czymś mąkę pszenną? Jestem na diecie, a przepis brzmi super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nie wiem czy można by ją zastąpić. Bo stosując inną mąkę (np razową) otrzymamy inny smak. Nigdy nie próbowałam, więc nie wiem.

      Usuń
    2. Joanna, a na jakiej jesteś diecie? Jeżeli na bezglutenowej to do racuchów tylko mixy mąk. Jak masz jakieś pytania to zapraszam do siebie:)

      Co do przepisu, to my swojego czasu często jadaliśmy podobneracuchy:) Najczęściej zimą i z dodatkiem powideł:)

      Usuń
    3. jestem na diecie low carb, więc bardzo ograniczam węglowodany proste, jem tylko złożone :)

      Usuń
  4. Jakie one są pyszne! Mniam, bardzo mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieeeee, no muszę spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kluseczki znałam, jasna sprawa, ale placuszki jak do tej pory robiłam z innych serków. Bravo Shinju!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja CUDNIE!!! Juz sobie zapisuje do zrobienia!

    Milo, ze zajrzalas do akcji :):):)


    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci nie mam, więc ciężko mi brać udział aktywny w Twojej akcji. Ale myślę, że to jest fajna akcja :)

      Usuń
  8. Smaki z dzieciństwa;) Uwielbiam je;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajne placuszki. W sam raz dla już wyrośniętych dzieci też :]

    OdpowiedzUsuń
  10. ekstra przepis - juz wiem co bedzie na obiadek w piatek :D

    OdpowiedzUsuń
  11. placuszki z pewnością zasmakowałyby i dużym i małym, ale jeśli chodzi o dzieci to lepiej smażyć na oleju rzepakowym, bogatym w omega-3. Zresztą dorosłym smażenie na maśle też nie służy, bo źle wpływa na serce a ponadto masło szybko się przypala.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z identycznego ciasta robię kluseczki kładzione łyżką na wrzątek! Super przepis:)uniwersalny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No oczywiście bez proszku do pieczenia;)

      Usuń
    2. Też robię takie kluseczki kładzione na wrzątek :) Nawet je tutaj podlinkowałam :) Pyszne są.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...