tag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post2785653876726714219..comments2024-03-28T10:54:36.866+01:00Comments on Kuchenne wędrówki Shinju: Kremowa zupa z pasternaku i jabłek shinjuhttp://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-68153451863384224142015-05-07T23:49:25.965+02:002015-05-07T23:49:25.965+02:00Połączenie dyni i pomidorów bardzo lubię i często ...Połączenie dyni i pomidorów bardzo lubię i często wykorzystuję w sezonie dyniowym. W zeszłym roku nawet gotowałam zupę dyniowo-pomidorową (ale akurat z dyni i przecieru pomidorowego), doprawioną po tajsku (m.in. z pastą curry). Całkowicie ich rozumiem z tym połączeniem :) Ale wersja z świeżymi pomidorami, doprawiona kuminem i kolendrą również przypadłaby mi do gustu. :)shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-25091575783071415132015-05-06T14:26:46.329+02:002015-05-06T14:26:46.329+02:00Owszem, brzmi ciekawie, ale smakuje doskonale. Naw...Owszem, brzmi ciekawie, ale smakuje doskonale. Nawiasem mówiąc, tutaj na Jersey jedzą różne bardzo dziwne rzeczy i mówię nie tylko tych potworach morskich (jedzą wszystko co wyłowią z morza i znajdą na plaży, począwszy od olbrzymich kałamarnic, skończywszy na malutkich ślimakach morskich, jedzą też glony) ale również i mają wiele dziwacznych potraw z tradycyjnych składników. Na przykład zupa dyniowo- pomidorowa. Robią ją mniej więcej takim samym sposobem jak pasternakowo- jabłkową, tyle że zamiast pasternaku i jabłek dają dynię i pomidory obrane ze skórki (dyni i pomidorów po równo). Przyprawiają to najczęściej kuminem (nie kminkiem, który ma zupełnie inny smak) i mielonymi ziarnami kolendry, czasem też papryką i różnymi innymi ziołami. Tę zupę jednak blendują na krem, choć nie wydaje mi się, by było to konieczne. Smak jest przedziwny, ale dobry, zwłaszcza zimą, bo ta zupa rozgrzewa. Kiedy sam ją sobie gotuję, dodaję ryż, jak do polskiej pomidorowej.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-91713354428731852642015-05-05T20:41:26.037+02:002015-05-05T20:41:26.037+02:00Brzmi ciekawie :)Brzmi ciekawie :)shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-56580794736255152672015-05-04T15:35:15.545+02:002015-05-04T15:35:15.545+02:00Tu gdzie chwilowo mieszkam (wyspa Jersey), tubylcy...Tu gdzie chwilowo mieszkam (wyspa Jersey), tubylcy robią zupę pasternakowo- jabłkową, ale nieco inaczej. Zupa ta należy do ich narodowej kuchni i jedzą ją od setek lat, a nawiasem mówiąc, pasternak był podstawą ich wyżywienia, zanim sprowadzono na Jersey kartofle. Jerseyczycy podsmażają w wielkim garze, na maśle, cebulę, po chwili dodają czosnek, zaś potem pasternak i jabłka (muszą być kwaśne, zielone, najlepsze są starodawne odmiany cydrowe), smażą to razem jakieś 5 minut, potem dodają proszek curry, albo z braku laku jakiekolwiek inne zioła, ważne żeby tych przypraw było dużo, bo ta zupa musi mieć wyraz. Potem zalewają to rosołem, ale nie za dużo, bo zupa musi być gęsta. Niektórzy wrzucają na tym etapie ziemniaki. No i gotują tak, aż wszystko będzie miękkie, rozpływające się. Na koniec doprawiają pieprzem, solą, zabielają gęstą śmietaną, skrapiają sokiem z cytryny albo octem słodowym (malt vinegar) albo takim robionym z cydru, wsypują garść natki pietruszki i to wszystko. Nie "blendują" na krem. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-79207604330235350482013-11-20T09:41:30.844+01:002013-11-20T09:41:30.844+01:00Wydawało mi się, że zupa z pasternaku będzie mdła,...Wydawało mi się, że zupa z pasternaku będzie mdła, ale podoba mi się ta szynka na wierzchu :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17308523188067760939noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-2535256141331764852013-11-19T17:49:29.737+01:002013-11-19T17:49:29.737+01:00Robilam zupe z pasternaku,ale w zupelnie innej wer...Robilam zupe z pasternaku,ale w zupelnie innej wersji-Twoja wyprobuje,bo pasternak bardzo przypadl mi do gustu:)Aguś kulinarniehttps://www.blogger.com/profile/11942445545947689133noreply@blogger.com