środa, 21 grudnia 2011

Jednogarnkowiec z kurczakiem, dynią i pomidorami

Na ten przepis trafiłam poszukując pomysłu na wykorzystanie wyhodowanej na działce dyni butternut. Zapisałam go i jakoś zapomniałam. Przy okazji rozmowy uświadomiłam sobie, że nadal mam dynię, a ten przepis czeka na wykonanie. Od słowa do słowa okazało się, że Maggie i Pluskotka również byłyby chętne na przyrządzenie takiego dania. I stało się :) Przygotowałyśmy :) Trzeba było zmienić trochę proporcje (przede wszystkim zwiększyć ilość kurczaka, zmniejszyć ilość cytryny). Wyszło całkiem przyjemnie w smaku :)

Składniki:

1 łyżka harissy

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 puszki pomidorów

1 duża czerwona cebula, pokrojona w niewielkie kawałki

3 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę

1 niewielka dynia butternut, obrana i pokrojona w kostkę (u mnie ok. 1 kg)

sok z połowy cytryny

140 g kuskusu

świeża kolendra, posiekana

sól, pieprz

Do nieprzywieralnego garnka dodajemy harissę, kumin, kolendrę mieloną i cebulę. Smażymy ok. 10 minut aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy przez kolejne 10 minut. Dodajemy dynię   (jeśli zacznie przywierać to robimy chlup wody). Podgrzewamy 5 minut. Po tym czasie wlewamy pomidory i pół puszki po pomidorach wody. Pod przykryciem gotujemy, aż dynia będzie miękka (ok. 20-30 minut). Gdy dynia zmięknie wlewamy sok z cytryny, wsypujemy kuskus. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, przykrywamy. Odstawiamy na 10 minut aż kuskus będzie gotowy. Podajemy posypane posiekaną świeżą kolendrą

12 komentarzy:

  1. Zdecydowanie zdjęcie oryginalne jest nieco przekłamane. Nam takie papkowate wszystkim to danie wyszło. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papkowate czy nie,ale chętnie bym skosztowała.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehe, Mroziu jak słyszy kuskus to dostaje ciarek. Ja bym pewnie musiała go zastąpić ryżem lub kaszą.
    Ale i tak niezły pomysł na szybki obiad między świątecznym pędem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt, zdjecie oryginalne jakies takie, hmm, inne :) Ale zauwazcie, ze risotto na niektorych zdjeciach tez jest takie ladniutkie i suchutkie, a przeciez najlepiej smakuje papkowate i kremowe.
    Dzieki za wspolne kucharzenie, do nastepnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie jednogarnkowce ...bo i w zlewie pusto i danie pyszne:)
    Zdrowych, wesołych Świąt oraz szczęsliwego Nowego Roku życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje dania mnie strasznie kuszą...Ja jestem z tych co są skłonni to podróżny kulinarnych, ale z przyczyn niezależnych od siebie muszę robić kotlety, rolady i inne takie oklepane dania.
    Wesołych, magicznych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie cacka! wesołych i smakowitych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego Karolina!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny skład. Udało mi się wreszcie kupić harisę - do ugotowania.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...