tag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post7733413281432043575..comments2024-03-29T09:12:36.117+01:00Comments on Kuchenne wędrówki Shinju: Konkurs makaronowy z Lubelląshinjuhttp://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comBlogger78125tag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-24925139406317932042019-11-18T20:37:47.162+01:002019-11-18T20:37:47.162+01:00Bardzo ciekawy wpis...Bardzo ciekawy wpis...Karolina Zarębskahttps://www.blogger.com/profile/11763306230374975288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-15611923873073018162019-08-28T02:29:47.834+02:002019-08-28T02:29:47.834+02:00Fajnie, że trafiłam na tego bloga, ile tu ciekawyc...Fajnie, że trafiłam na tego bloga, ile tu ciekawych przepisów. Koniecznie muszę je sobie zapisać. A wam może przyda się namiar na dobry sklep internetowy <a href="https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow/" rel="nofollow">https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow/</a> , gdzie do kuchni znajdziecie dużo różnego wyposażenia. Może wam się przyda.Zuzanna Małeckahttps://www.blogger.com/profile/10339794019281521930noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-16164574176170303232019-08-27T22:28:52.188+02:002019-08-27T22:28:52.188+02:00;;Wikihttps://www.blogger.com/profile/05767213588984225241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-17004183368813289882013-11-27T21:28:15.499+01:002013-11-27T21:28:15.499+01:00Mój ukochany pomysł na szybki i zdrowy makaron, od...Mój ukochany pomysł na szybki i zdrowy makaron, od którego można zwariować!<br />Makaron wybieracie takiego rodzaju jaki możecie aktualnie jeść. U mnie z mąki durum. Suchego około 150g.<br />5 suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy<br />Jedna nieduża cukinia<br />60g serka mascarpone<br />60g jogurtu naturalnego<br />1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej<br />Pieprz, sól, kolendra świeża<br />Ser starty typu chedar lub parmezan - oczywiście według uznania<br />Przygotowanie<br />Makaron gotujemy al dente. Cukinię ścieramy na małych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone pomidory, dorzucamy cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami kolendry. W miseczce miksujemy serek i jogurt aby się połączyły. Skrobię rozrabiamy w niewielkiej ilości wody (około 2 łyżki). Odcedzony makaron wsypujemy do garnczka, a na niego dajemy zawartość patelni i rozmieszany serek. Mieszamy szybko i podpalamy pod garnczkiem ogień. Teraz nie możemy doprowadzić do wrzenia i wlewamy wodę ze skrobią. Mieszamy energicznie, pieprzymy znów do smaku. Tuż przed wrzeniem wyrzucamy całość do dużego półmiska. Gotowe.<br /><br />Marzę o nagrodzie - będę dziś o niej śniła!!! Może ją przywołam siłami umysłu :D<br />Pozdrawiam!<br />Ania laskowskaaj@gmail.comAnnahttps://www.blogger.com/profile/08554448855145294130noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-31608304320193976802013-11-24T23:16:56.764+01:002013-11-24T23:16:56.764+01:00Proponuję tagliatelle z borowinkami, szpinakiem, ...Proponuję tagliatelle z borowinkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami laskowymi.<br />Składniki:<br />Makaron tagliatelle<br />200 g świeżych lub mrożonych prawdziwków<br />200 g młodych listków szpinaku<br />2 szalotki<br />1 ząbek czosnku<br />100g orzechów laskowych<br />5-6 suszych pomidorów z zalewy<br />100ml czerwonego, wytrawnego wina<br />200 ml słodkiej śmietanki kremówki<br />1 Łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy<br />Sól i świeżo mielony pieprz do smaku<br />Klarowane masło do smażenia<br />Sposób przygotowania:<br />Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanej oatelni, aż się zeszkli, dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy dalej razem, aż lekko zbrązowieją.<br />Grzyby czyścimy, kroimy na grube plastry i dodajemy do szalotki, smażymy razem chwilę po czym dodajemy szpinak ismażymy aż puści sok. Dodajemy czerwone wino i zielony pieprz. Ns koniec zabielamy jeszcze śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bezpośrednio na patelnię dodajemy prosto z gotowania makaron ugotowany al dente i smażymy, aż zaabsorbuje sos. Podajemy od razu.<br />Iwona <br />Moj adres: gosiuwka@gazeta.plgosiuwkahttp://www.blogotowanie.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-85832526704051286262013-11-24T23:14:15.029+01:002013-11-24T23:14:15.029+01:00I znów ja :-))
CHOW MEIN (PROSTO Z CHIN) Z DODAT...I znów ja :-)) <br /><br />CHOW MEIN (PROSTO Z CHIN) Z DODATKAMI<br /><br />Składniki:<br />200 g makaronu Chow Mein <br />2 duże piersi z kurczaka<br />150 g kiełków fasoli Mung<br />2 papryki czerwone pokrojone w paseczki<br />1 papryczka chilli bez pestek<br />1 cebula pokrojona w piórka<br />pęczek cebuli dymki<br />gałązka rozmarynu<br />gałązka tymianku<br />gałązka estragonu<br />2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki<br />pikantna oliwa do smażenia<br />sok z 1 limonki<br />2 łyżki sosu sojowego<br />2 łyżki octu ryżowego<br />2 łyżki mąki kukurydzianej<br />100 ml wody<br />sól, pieprz<br /><br />Filety z kurczaka kroimy w paski. Wkładamy je do miski. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego, pokrojoną drobno papryczkę chilli, czosnek, połowę posiekanych ziół, sól, pieprz i łyżkę mąki kukurydzianej. Obtaczamy mięso w marynacie.<br />Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy skrobię kukurydzianą w 100 ml wody- najlepiej zrobić to w słoiku. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz. Słoik zakręcamy, wstrząsamy nim kilkukrotnie i odstawiamy.<br />Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na ok. 4 minuty. Zanurzamy ugotowany makaron w zimnej wodzie, aby go zahartować. Odcedzamy go.<br />Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka i cebulę. Pozwalamy mięsu nabrać koloru. Po 5 minutach przekładamy go do miski i odstawiamy na bok.<br />Myjemy i kroimy wszystkie warzywa. Wrzucamy je do woka, gdzie pozostał (po smażeniu kurczaka) wywar. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde, więc smażymy je krótko, często i gęsto mieszając. <br />Łączymy makaron, mięso, podsmażone warzywa i fasolę Mung (odcedzoną i przepłukaną zimną wodą) w woku. Dodajemy zioła. Mieszamy całość. Rozgarniamy wszystko na boki, pozostawiając w środku wolną przestrzeń do której wlewamy sos. Będzie on szybko gęstniał. Wyciskamy sok z limonki, całość posypujemy dymką (można zostawić sobie część, żeby przybrać kurczaka tuż przed podaniem). <br />Smacznego :-)<br /><br />Magdalena Mańka manka.madzia@gmail.comMagdahttps://www.blogger.com/profile/11436487207638091960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-29771264639184338942013-11-24T22:58:13.086+01:002013-11-24T22:58:13.086+01:00Polecam ten smaczny (i łatwy w przygotowaniu) maka...Polecam ten smaczny (i łatwy w przygotowaniu) makaron z pieczonym łososiem.<br /><br />(2 porcje)<br /><br />180 g makaronu spaghetti<br /><br />120 g mascarpone<br /><br />skórka z 1/2 wyszorowanej i sparzonej limonki<br /><br />sok z 1/4 limonki (lub więcej jeśli lubisz)<br /><br />listki z 2 gałązek tymianku<br /><br />3/4 łyżeczki zielonego pieprzu młotkowanego<br /><br />250 g łososia w całości z odciętą skórą<br /><br />sól<br /><br />Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.<br /><br />Rybę natrzyj pieprzem i solą. Przełożyć ją na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut.<br />Makaron odcedzić, wymieszaj z serkiem, tymiankiem skórką i sokiem limonkowym. W razie potrzeby doprawić solą.<br />Wyłożyć łososia na deskę i podziel go na pół. Wyłożyć makaron na talerz, a na nim łososia.<br />Smacznego.<br /><br />Szymon Dmochowski<br />szymus8@gmail.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-27869746207430509132013-11-24T22:50:36.185+01:002013-11-24T22:50:36.185+01:00Sałatka z makaronem i winogronami
500 g filetu z...Sałatka z makaronem i winogronami <br /><br />500 g filetu z piersi kurczaka <br />500 g winogron<br />300 g makaronu kokardki <br />puszka kukurydzy <br />majonez <br />sól <br />pieprz <br />słodka papryka <br />curry <br />olej <br /><br />Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy zimną wodą. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Winogrona kroimy na połówki, usuwamy z nich pestki. Kurczaka, kukurydzę, makaron oraz winogrona mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy majonez. Dokładnie mieszamy. <br /><br />Marta Makowska <br />marta.makowska18@wp.pl Martanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-28217154985527789602013-11-24T22:48:58.340+01:002013-11-24T22:48:58.340+01:00SPAGHETTI DLA GARFIELDA
Składniki (dla 6 osób):
1...SPAGHETTI DLA GARFIELDA<br /><br />Składniki (dla 6 osób):<br />1 i 1/2 paczki makaronu spaghetti<br />świeżo tarty ser żółty<br />1 kg mielonej karkówki wieprzowej<br />garść natki pietruszki<br />1 kromka chleba namoczona w mleku<br />2 jajka<br />8 pomidorów<br />3 łyżki przecieru pomidorowego<br />2 cebulki pokrojone w kostkę<br />2 posiekane łodygi selera<br />2 posiekane ząbki czosnku<br />1/2 szklanki czerwonego wina<br />5 listków bazylii<br />gałązka rozmarynu<br />sól<br />pieprz<br />oliwa czosnkowa do smażenia<br /><br />Mięso wieprzowe mielimy. Pietruszkę zieloną i cebulę kroimy drobno. Kromkę chleba namaczamy w mleku, odciskamy. W dużej misce zagniatamy: mięso, pietruszkę, cebulkę, kromkę chleba, 2 jajka, sól i pieprz. Formujemy kuleczki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Obsmażamy je na oliwie czosnkowej. Następnie układamy je na blaszce skropionej oliwą czosnkową i wkładamy do piekarnika na 10 minut/100*C, żeby mięso dopiekło się w środku.<br />W woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku, cebulkę oraz łodygi selera. Dokładamy obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory. Wlewamy wino czerwone i całość doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią oraz rozmarynem. Dusimy wszystko powoli, aż sos odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i pulpety. Podgrzewamy całość chwilkę. Spaghetti ugotowane al dente polewamy sosem z pulpetami, oprószamy startym serem i suszonymi ziołami (u mnie tymianek i bazylia). Podajemy z winkiem ;-)<br /><br />Magdalena Mańka, manka.madzia@gmail.comMagdahttps://www.blogger.com/profile/11436487207638091960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-3079587907775031282013-11-24T22:23:28.108+01:002013-11-24T22:23:28.108+01:00Przypominam, że każda osoba może wziąć udział w ko...Przypominam, że każda osoba może wziąć udział w konkursie wielokrotnie, lecz jej posty nie mogą znajdować się bezpośrednio po sobie. Aby dodać kolejny post konkursowy należy poczekać na pojawienie się innego zgłoszenia konkursowego. Inne zgłoszenia poza tym w tej chwili usuwam z konkursu. Będziesz mogła dodać je później ponownie zgodnie z zasadami konkursu.shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-18382597377138815242013-11-24T22:20:32.778+01:002013-11-24T22:20:32.778+01:00Zapiekankę zaserwowała mi przyjaciółka i od niej m...Zapiekankę zaserwowała mi przyjaciółka i od niej mam przepis (który już nie raz przygotowywałem we własnej kuchni). Dzielę się nim dalej, bo to niebo w gębie i najlepszy czas na wykorzystanie dyni :)<br /><br />(2 porcje)<br />160 g makaronu fusilli (świderki)<br />100 g posiekanej cebuli<br />3 łyżeczki masła<br />220 g kurczaka mielonego<br />3/4 łyżeczki suszonego oregano<br />spora szczypta papryki w proszku<br />3 łyżeczki octu balsamicznego<br />300 g pomidorów bez skórki<br /><br />1 łyżka koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki)<br />200 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę<br />1 łyżeczka mąki<br />100 ml mleka<br /><br />80 ml bulionu<br />szczypta mielonej gałki muszkatołowej<br />sól morska i świeżo mielony czarny pieprz<br />do podania:<br />listki oregano<br /><br />Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.<br /><br />Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź, gdy będzie gotowy<br /><br />Na łyżeczce masła podsmaż cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj mielonego kurczaka, doprawionego solą i pieprzem. Gdy mięso straci różowy kolor, dodaj oregano, paprykę w proszku, pomidora pokrojonego w kostkę i koncentrat pomidorowy. Zredukuj, aż sos stanie się gęsty, a następnie dopraw go solą, pieprzem i octem balsamicznym.<br /><br />W patelni rozpuść łyżeczkę masła, wrzuć na nie dynię i smaż przez 4 minuty.<br /><br />W garnuszku rozpuść łyżeczkę masła i rozprowadź w niej mąkę. Smaż przez 30 sekund. Dolej część mleka i energicznie mieszaj tak, by nie zostały w sosie grudki. Gdy będzie gładki, dolej resztę mleka i bulion. Gotuj 2-3 minuty, a następnie dopraw gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.<br /><br />Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Na nim rozłóż dynię, kurczaka w sosie i sos beszamelowy.<br /><br />Zapiekaj przez 20 minut.<br /><br />Krzysiek Kubik<br />k_kubik@o2.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-66135752194637948202013-11-24T22:03:02.348+01:002013-11-24T22:03:02.348+01:00Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.Joannahttps://www.blogger.com/profile/15217264410506874201noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-83286922100403888542013-11-24T22:00:55.851+01:002013-11-24T22:00:55.851+01:00Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.Joannahttps://www.blogger.com/profile/15217264410506874201noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-47640472304849142712013-11-24T21:57:56.579+01:002013-11-24T21:57:56.579+01:00Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem
Skła...Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem<br />Składniki dla 2 osób:<br />pół opakowania pełnoziarnistego penne<br />pęczek botwinki<br />mała cebulka, szalotka<br />2 ząbki czosnku<br />kopiasta łyżka masła<br />łyżka oliwy<br />łyżka octu jabłkowego<br />łyżeczka cukru<br />garść rodzynek<br />miękki serek kozi<br />sól, pieprz do smaku<br /><br />Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente.<br />Na patelni na oliwie z masłem (połowa masła) usmażyć posiekaną szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek, dorzucić łodygi botwinki pokrojone na ok 1 cm kawałki, podsmażyć przez ok. 5 minut, wlać ocet, odparować, dodać cukier, rodzynki, pokrojone liście, dodać masła, poddusić 5 minut, dodać pokruszony serek, wrzucić makaron, zamieszać do połączenia składników i podawać.<br />Na talerzu delikatnie skropić oliwą z oliwek.Joannahttps://www.blogger.com/profile/15217264410506874201noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-44343909345355958432013-11-24T20:48:10.167+01:002013-11-24T20:48:10.167+01:00Również uwielbiam makarony!
FARFALLE ZAPLĄTANE W...Również uwielbiam makarony! <br /><br />FARFALLE ZAPLĄTANE W WARZYWA Z BOCZKIEM<br /><br />Składniki (6 sporych porcji):<br />600 g makaronu farfalle (Lubella)<br />20 dag boczku surowego<br />2 cukinie- pokrojone w półplasterki<br />150 g fasolki szparagowej<br />3 łodygi selera naciowego- pokrojone w kostkę<br />po 1/2 papryki czerwonej, żółtej, zielonej- pokrojone w drobną kosteczkę<br />15 pomidorków koktajlowych- pokrojonych w ćwiartki<br />2 ząbki czosnku<br />2 łodyżki tymianku<br />5 listków bazylii<br />gałązka rozmarynu<br />1/2 łyżeczki nasion kolendry<br />1/2 łyżeczki majeranku suszonego<br />5 łyżek oliwy czosnkowej<br />łyżka oleju arachidowego<br />łyżeczka octu winnego<br />starty parmezan<br />sól<br />pieprz<br /><br />W dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy makaron i przygotowujemy go al dente. Hartujemy go pod zimną wodą, odcedzamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu.<br />Obieramy fasolkę szparagową i gotujemy ją w osolonej wodzie. Gdy będzie dość miękka odcedzamy strączki i kroimy je na połówki.<br />Na rozgrzany wok wlewamy 3 łyżki oliwy czosnkowej i 2 (drobno posiekane) ząbki czosnku. Dodajemy cukinie, seler i papryki. Wlewamy pól szklanki wody i dusimy warzywa ok. 10 minut. Dodajemy makaron, fasolkę szparagową oraz świeże zioła. W kubeczku mieszamy ze sobą 2 łyżki oliwy czosnkowej, łyżkę oleju arachidowego, łyżeczkę octu winnego, utarte ze sobą w moździerzu zioła suszone, szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wlewamy sos do woka. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut, aż do połączenia się smaków i zapachów. Pod sam koniec wrzucamy pomidorki.<br />Na suchej patelni układamy pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Smażymy go na złoty kolor. <br />Wykładamy makaron z warzywami do miseczki. Posypujemy danie obficie parmezanem. Na wierzch kładziemy podsmażony boczek. <br /><br />Magdalena Mańka e-mail: manka.madzia@gmail.comMagdahttps://www.blogger.com/profile/11436487207638091960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-29395814957007250842013-11-23T23:59:20.509+01:002013-11-23T23:59:20.509+01:00Szybkie i bardzoooooooooo smaczne: Makaron z aroma...Szybkie i bardzoooooooooo smaczne: Makaron z aromatycznymi jabłkami i twarogiem kardamonowym pod kokosową pierzynką.<br /><br />składniki:<br />-250g makaronu przepiórczego (wstążki)<br />-2 stołowe łyżki zbitego oleju kokosowego<br />-3 spore jabłka (Lobo lub Kortland)<br />-1 spora stołowa łyżka cynamonu<br />-cukier brązowy (ilość wedle uznania, jak kto lubi słodkie)<br />-2 łyżki stołowe wiórek kokosowych<br />-około 250g twarogu półtłustego<br />-1 kopiasta łyżeczka kardamonu<br />-gęste mleczko kokosowe z puszki<br /><br />przygotowanie:<br />Makaron wrzucam na wrzącą wodę i gotuję na wolnym ogniu do 2 minut. Po ugotowaniu odcedzam i przelewam zimną wodą. Jabłek nie obieram, ścieram je wraz ze skórką na grubych oczkach. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam na małym ogniu olej kokosowy i wrzucam starte jabłka. Do jabłek dodaję cynamon,brązowy cukier i wiórki - podsmażam krótko mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodaję ugotowany makaron i mieszam go wraz z jabłkami. Do makaronu dodaję rozkruszony palcami twaróg, dodatkowo dosładzam jeśli jest taka potrzeba, dodaję kardamon i mieszam wszystko razem a na koniec zalewam całość mleczkiem kokosowym. Podaję na ciepło - na kolację;) Pycha! <br /><br />Pozdrawiam Agata Waksmundzka modliszka201@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-28341168537034970302013-11-23T12:56:15.471+01:002013-11-23T12:56:15.471+01:00Najlepsze spaghetti jem wtedy, gdy mam zbyt mało c...Najlepsze spaghetti jem wtedy, gdy mam zbyt mało czasu lub ochoty na długie pichcenie. Dziś wzięłam kilka składników, zmiksowałam je i ugotowałam makaron. Tylko tyle!<br /><br />Składniki:<br /><br /> 2-3 fileciki anchois<br /> łyżka kaparów<br /> łyżka oliwek<br /> 2-3 suszone pomidory + olej z suszonych pomidorów lub oliwa<br /> ewentualnie starty ser do posypania<br /><br />Składniki miksuję i polewam sosem makaron :) Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaa :) )))Aniahttp://nienazarty.blog.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-56844982188079465672013-11-21T21:25:12.380+01:002013-11-21T21:25:12.380+01:00Dobrze, usunęłam ten drugi bez podpisu :)Dobrze, usunęłam ten drugi bez podpisu :)shinjuhttps://www.blogger.com/profile/07798575680772581917noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-6969550367394566082013-11-21T20:22:20.487+01:002013-11-21T20:22:20.487+01:00Dzisiaj proponuję szybkie makaronowe danie o dość ...Dzisiaj proponuję szybkie makaronowe danie o dość skomplikowanej nazwie ale jakże proste!<br />Maccheroni alla calabrese:<br /><br />30 dag makaronu świderki<br />15 dag boczku łuskanego<br />10 dag rolady ustrzyckiej<br />3 ząbki czosnku<br />1 cebula biała<br />1/2 pęczka natki pietruszki<br />2 łyżki oleju<br />sól himalajska do smaku<br />1/2 łyżeczki bazylii suszonej<br />pieprz czarny świeżo mielony<br /><br />Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,odcedzamy. Boczek łuskany kroimy na cienkie paseczki,wrzucamy na sucha patelnię i zrumieniamy,dodajemy pokrojoną w kosteczke cebulę podlewamy olejem i dusimy wszystko razem.Przyprawiamy solą pieprzem dodajemy suszoną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy wszystko razem.Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i chwilę jeszcze podgrzewamy na patelni mieszając .Natkę pietruszki drobno posiekać dodać do dania.Na sam koniec posypać pokrojoną w kostkę roladę ustrzycką ,potrzymać jeszcze chwilę na patelni aż ser się lekko stopi i podawać gorące. Smacznego obiadku życzę:)Agata.Shttps://www.blogger.com/profile/01662615376879260159noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-49017067660939792792013-11-20T23:38:42.507+01:002013-11-20T23:38:42.507+01:00MAKARONOWA SAŁATKA Z POMIDORKAMI I SERKIEM SAŁATKO...MAKARONOWA SAŁATKA Z POMIDORKAMI I SERKIEM SAŁATKOWYM<br /><br />składniki:<br /><br />200 g makaronu kolorowego świderki <br />8 pomidorków cherry<br />1 opakowanie serka sałatkowego ziołowego Turek ISLOS lub feta<br />4 łyżki oleju<br />1 łyżka soku z cytryny<br />1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki<br />odrobina przyprawy do sałatek <br /><br />Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić sosem i udekorować bazylią:)<br />MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-22043905517945556092013-11-19T08:07:11.803+01:002013-11-19T08:07:11.803+01:00Teraz coś na azjatycka nutkę:
Tagliatelle szpinako...Teraz coś na azjatycka nutkę:<br />Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i pędami bambusa:<br />1 opakowanie makaronu tagliatelle ze szpinakiem<br />1 podwójna pierś z kurczaka<br />1 puszka ananasa<br />1 cebula<br />1 łyżeczka przyprawy gyros<br />1/2 papryki czerwonej<br />1/2 puszki pędów bambusa<br />3 łyżki sosu pomidorowego lub przecieru<br />2 łyżki jasnego sosu sojowego<br />1 łyżka koncentratu pomidorowego<br />1 łyżka miodu<br />3 łyżki octu winnego<br />1/2 kostki rosołowej drobiowej<br />1 łyżka mąki kukurydzianej<br />2 łyżki startego żółtego sera<br />4 łyżki oleju<br /><br />Pierś z kurczaka umyć pokroić na kawałki. Sok z ananasa,ocet sos pomidorowy sos sojowy miód i koncentrat wymieszać razem w miscei dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową Cebulę i paprykę obrać pokroić w grubą kostkę . Pierś z kurczaka oprószyc przyprawą gyros dodać pokrojoną cebulę podlać 4 łyżkami oleju i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ,w między czasie dodając paprykę,aż mięso będzie miękkie,wtedy dodać wymieszany sos z miseczki oraz dodać pokrojonego ananasa z puszki pędy bambusa i dusić tak 5 minut. Sos zagęścić mąka kukurydzianą i posypać startym żółtym serem. Makaron szpinakowy ugotować w osolonej wodzie jak w przepisie na opakowaniu odcedzić i podawać z sosem. Smacznego życzę;)Agata.Shttps://www.blogger.com/profile/01662615376879260159noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-63999654048220401872013-11-18T21:15:00.427+01:002013-11-18T21:15:00.427+01:00Pyszne kokardki z twarożkiem i sosem malinowym:
...Pyszne kokardki z twarożkiem i sosem malinowym:<br /><br /> Składniki na jedną porcję:<br /><br /> Makaron razowy Farfalle - 75g<br /> Ser twarogowy chudy - ok. 80g<br /> Jogurt naturalny - 1 łyżka<br /> Cukier - łyżeczka<br /> Maliny - szklanka<br /> Miód - 1 i 1/2 łyżki<br /> Potarta skórka z cytryny - łyżeczka<br /> Ocet balsamiczny - łyżeczka<br /> Oliwa z oliwek - łyżeczka<br /><br /><br /><br /><br />Sposób przygotowania:<br /><br /> Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.<br /> Przygotowujemy twarożek poprzez zmieszanie sera, jogurtu i cukru.<br /> Przygotowujemy sos malinowy:<br /> Do garnka wlewamy ocet balsamiczny, miód, oliwę oraz dodajemy skórkę z cytryny - wszystko mieszamy i podgrzewamy.<br /> Następnie dodajemy maliny - rozgniatamy je widelcem, całość przez chwilę gotujemy.<br /> Tak przygotowany sos można przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki (ja tego nie robię, gdyż pestki są cennym źródłem błonnika pokarmowego ;)).<br /> Na talerzu układamy makaron, następnie twarożek i na sam koniec potrawę polewamy sosem malinowym.<br />Paulinahttps://www.blogger.com/profile/16888794739929339023noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-53011760327989095812013-11-18T19:18:25.303+01:002013-11-18T19:18:25.303+01:00zapomnialam sie podpisac wiec dodaje jeszcze raz j...zapomnialam sie podpisac wiec dodaje jeszcze raz juz z podpisem<br /><br />DŁUGIE RURKI ZE SZPINAKIEM<br />Składniki<br />ząbek czosnku<br />40 dag szpinaku<br />3 łyżki masła<br />sól<br />pieprz<br />10 dag wędzonego boczku<br />400 ml gęstej śmietany<br />papryka w proszku<br />3 żółtka<br />50 dag makaronu zite<br />3 łyżki szczypiorku<br />Czosnek obieram i siekam. Szpinak kroję. Smażę 10 min na maśle z dodatkiem czosnku. Przyprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia.<br />Boczek kroję w słupki, rumienię na patelni. Śmietanę wlewam do rondelka, przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Podgrzewam, aż lekko zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, wlewam roztrzepane żółtka i szybko mieszam. Dodaję chrupiący boczek i posiekany szczypiorek.<br />Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Osączony przekładam do naczynia ze szpinakiem. Polewam sosem śmietanowo-jajecznym i mieszam. <br /><br />Irmina Fabjańska<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-54954687158759747412013-11-18T19:16:17.884+01:002013-11-18T19:16:17.884+01:00Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7609712096295177586.post-52328287148409027942013-11-18T14:02:31.645+01:002013-11-18T14:02:31.645+01:00SAŁATKA Z GWIAZDKAMI
składniki:
130 g makaronu g...SAŁATKA Z GWIAZDKAMI<br /><br />składniki:<br /><br />130 g makaronu gwiazdki<br />2 średnie ogórki<br />1 pęczek rzodkiewki ok 200 g<br />1 pęczek szczypiorku<br />3 łyżki majonezu<br />do smaku przyprawa do sałatek Prymat<br /><br />Makaron gwiazdki ugotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku przyprawą do sałatek.<br /><br />Monika PiekarskaMonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.com