piątek, 26 grudnia 2008

Jajka faszerowane w skorupkach

W mojej rodzinie przepis na te jajka ukazuje się przy okazji każdego święta Wielkanocy jak i Bożego Narodzenia. Pamiętam jak robiła je moja babcia, potem moja mama, a teraz przygotowuję je ja. Babcia przygotowywała jajka od zawsze, więc podejrzewam, że przepis był w rodzinie jeszcze we wcześniejszym pokoleniu. Wszyscy te jajka bardzo lubią, dlatego nie może ich zabraknąć.

Składniki:

20 jajek

2 pęczki szczypiorku od dymki

125 g masła roślinnego

sól, pieprz, czerwona słodka papryka

Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekrajamy jajka ostrym nożem na połówki. Nie obieramy ze skorupki. Łyżeczką ostrożnie wybieramy jajko ze skorupek. Skorupki odkładamy, jajka wrzucamy do miski. Wszystkie jajka rozgniatamy w misce w drobniutką masę, prawie jak na pastę. Siekamy drobno szczypiorek i dorzucamy do rozgniecionych jajek. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Otrzymaną masą napełniamy odłożone skorupki, po czym maczamy każdą połówkę w stroną jajeczną w bułce tartej. Jajka podsmażamy na maśle roślinnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...