Składniki (4 porcje):
1,5 litra bulionu drobiowego
600 g świeżego makaronu ramen (albo innego ulubionego - udon, soba, ryżowego)
1,5 łyżki tajskiej pasty tom yum (domowej lub z azjatyckiego sklepu)
350-400 g piersi kurczaka
2,5 łyżki sosu sojowego
1 kolba kukurydzy
1 łyżka oleju
świeża papryczka chilli
kiełki (u mnie słonecznika)
Jedną z ważniejszych kwestii w tym przepisie jest zastosowanie smacznego bulionu. Ja do ugotowania 2,5 litra esencjonalnego bulionu wykorzystałam: 1 dużą ćwiartkę kurczaka, 3 marchewki, 2 pietruszki, całego młodego selera, pęczek natki pietruszki, pora, a także 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego oraz niecałą łyżeczkę ziaren pieprzu. Mój bulion gotował się około dwóch godzin od momentu włożenia warzyw i przypraw do garnka.
Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do niej sos sojowy, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Kolbę kukurydzy obieramy z liści i włókien, ustawiamy pionowo i ostrym nożem odcinamy wszystkie ziarna kukurydzy.
W garnku rozgrzewamy olej, wykładamy na niego pastę tom yum. Dokładnie rozprowadzamy z tłuszczem. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień pod garnkiem z wrzącym płynem i dodajemy plastry kurczaka oraz ziarna kukurydzy. Gotujemy na niewielkim ogniu aż kurczak będzie ugotowany. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Wykładamy makaron do miseczek, zalewamy zupą. Podajemy z kiełkami słonecznika i plasterkami świeżego chilli.
Świetnie!
OdpowiedzUsuńCzekam na nowe przepisy :)
A zupa wygląda pysznie :)