Ponownie zapraszam Was na kaszę, a konkretnie na jęczmienny pęczak. Przygotowałam z pęczaku danie w stylu tradycyjnego włoskiego risotto czyli pęczotto z porem i papryką.
Jak w przypadku wykorzystania ryżu tak i tutaj o smaku pęczotto decyduje przede wszystkim bulion, dlatego postarajcie się wykorzystać jak najlepszy. Kremową konsystencję otrzymujemy dzięki dodaniu w ostatniej chwili masła. Wędzona papryka nadaje całości bardzo interesujący smak i aromat :) Warto spróbować :)
150 g suchego pęczaku
ok. 600 ml bulionu
1 biała część pora (ok. 100 g), pokrojona w półplasterki
pół czerwonej papryki (ok. 60 g), pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz
1 łyżeczka łagodnej wędzonej papryki
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka masła
1.5 łyżki tartego sera (u mnie ser Brylant ze szczypiorkiem)
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podduszamy na niej pokrojonego pora przez chwilę, aż nieznacznie zmięknie. Następnie dodajemy ziarna pęczaku i podsmażamy je przez chwilę. Zalewamy porcją (100 ml) bulionu. Na średnim ogniu gotujemy od czasu mieszając.
Gdy jedna porcja bulionu zostanie wchłonięta przez kaszę dodajemy kolejną. Razem z czwartą porcją bulionu dodajemy pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę oraz kolendrę. Doprawiamy niewielką ilością pieprzu i ewentualnie solą (w zależności od tego jak bardzo słony mamy bulion).
Kiedy ostatnia porcja bulionu zostanie wchłonięta próbujemy i ewentualnie doprawiając dodatkowo do smaku solą i pieprzem. Dodajemy masło oraz ser, mieszamy. Odstawiamy na bok na minutę. Podajemy dodatkowo posypane serem.
Po inne dania z wykorzystaniem kaszy zapraszam do zakładki "Kasza" :)
A ja cały czas się przełamuję do kaszy... Ale już różne zakupiłam, więc mam nadzieję, że zacznę je spożywać. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pęczak i risotto. Połączenie kaszy ze sposobem przygotowania podoba mi się bardzo. Widzę oczami wyobraźni jeszcze łososia i koperek ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie trafia w moje smaki to pęczotto:) Pychotka
OdpowiedzUsuńmmm, kocham pęczak, na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuń