czwartek, 7 listopada 2013

Konkurs makaronowy z Lubellą

Dobrze wiecie, że makarony uwielbiam, ponieważ na moim blogu pojawiają się bardzo często. Makaron to chyba jedyny składnik, którego nigdy nie zabraknie w mojej kuchni, ponieważ posiadam spory zapas różnych rodzajów makaronu i wciąż kupuję nowe. Chciałabym abyście również mogli wypełnić swoje szafki makaronem, dlatego wraz z marką Lubella zapraszam Was do smakowitego konkursu :)


Nagrodami w konkursie będą dwa zestawy produktów ufundowane przez sponsora czyli markę Lubella. Każdy zestaw składa się z 17 produktów. Są to: 3 rodzaje makaronu pełnoziarnistego Pełne Ziarno ( Spaghetti, Pióra/penne oraz Uszka/dischi volanti), 2 rodzaje makaronu Inspiracje (Pappardelle Nr 57 i Lasagne Nr 52), makaron ryż Domowa Jajeczna, 4 rodzaje makaronu Lubella Classic (Wstążki Nr 13, Kokardki małe Nr 27, Rurki Nr 15, Gniazda wstążki Nr 50), paluszki sezamowe, paluszki Natures oraz 5 rodzajów dań "Szybko z patelni" (Pikantne Rurki, Świderki z pieczarkami, Rurki z tuńczykiem, Świderki w szpinaku i Świderki pełnoziarniste z cukinią).

Zadanie konkursowe: Aby wziąć udział w konkursie makaronowym z Lubellą należy w komentarzach pod tym konkursowym wpisem dodać przepis na swoje ulubione danie makaronowe, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. 

Dodatkowo możecie na adres shinju1(at)wp.pl wysłać zdjęcie przygotowanej przez siebie konkursowej potrawy. Każdy uczestnik konkursu może wziąć udział w konkursie kilka razy, jednak nagrodę może wygrać tylko jedną. Przepisy jednej osoby w komentarzach nie mogą znajdować się bezpośrednie po sobie. Osoby nie posiadające konta google proszę o podpisanie się imieniem i nazwiskiem i podanie adresu e-mail. 

Konkurs zaczyna się dzisiaj czyli 7 listopada i potrwa do 24 listopada 2013 do godziny 23:59. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia czasu trwania konkursu, jeżeli liczba zgłoszeń nie przekroczy 20. W ciągu 7 dni od daty zakończenia konkursu wybiorę dwa przepisy, które najbardziej mi się spodobają oraz opublikuję w specjalnym wpisie nazwiska zwycięzców. 

Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy będą mieli 7 dni na podanie swoich danych do wysyłki nagród (adres oraz numer telefonu kontaktowego). Nagrody zostaną wysłane jedynie na terenie RP w terminie 14 dni od otrzymania danych adresowych zwycięzców, przez agencję marketingową Synertime, będącą współorganizatorem konkursu.

Życzę wszystkim powodzenia i zachęcam do udziału :)




 
 

78 komentarzy:

  1. Makarony uwielbiam, chyba w poprzednim wcieleniu byłam włoszką... ;)

    "Maślane Spaghetti Broccoli"

    Składniki na 6 porcji:
    - 500 g makaronu spaghetti - średni świeży brokuł lub paczka mrożonych - 3 łyżki startego parmezanu - 50 g masła 82% tłuszczy - sól i pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Należy nastawić jednocześnie wodę w dwóch garnkach, w jednym z dużą ilością soli na makaron (1l wody na 100 g makaronu), a w drugim na brokuły. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, a brokuły do miękkości. Gdy brokuły będą miękkie, roztapiamy na patelni masło, wrzucamy brokuły i rozgniatamy widelcem, mieszamy i podsmażamy 2 minuty, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wrzucamy do garnka z odcedzonym makaronem i dobrze mieszamy. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
    Zdjęcie posłane na maila.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :-)

    Uwielbiam dania z makaronem i uwielbiam szybką kuchnię. Dlatego polecam na pyszny szybki obiad moje "Łazanki po góralsku" - wspaniałe aromatyczne danie i rozgrzeje i nasyci.

    Łazanki po góralsku

    Składniki na 8-10 porcji:
    500 gr kiełbasy podwawelskiej
    500 gr świeżych pieczarek
    1 cebula
    800 gr kiszonej kapusty
    200 gr tartego oscypka
    50 gr tartego sera żółtego
    500 gr makaronu kolanka
    Sól morska, pieprz kolorowy do smaku
    Pietruszka do dekoracji
    Olej do smażenia

    Przygotowanie:
    Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu najlepiej w dużym garnku. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pieczarki. Dusić na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić ok. 10 minut.
    Makaron ugotować al. dente według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątki z 1 łyżką oleju. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać tarty ser i ponownie dokładnie wymieszać. Przyprawić według gustu solą morską i kolorowym pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Ozdobić posiekaną pietruszką.
    Danie można zamrażać.

    Pozdrawiam smacznie
    Magdalena Sławicka, magdalena.slawicka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron jest bardzo wdzięcznym produktem - nie jest wybredny, jeśli chodzi o towarzystwo, a do tego szybko się go przygotowuję. Makaron mogłabym jeść niemal ze wszystkim, ale, jak mam mało czasu, najlepiej sprawdza się w wersji, którą nazywam "aglio, olio & spółka", czyli makaron, oliwa, czosnek (święta trójca), do której dodaję papryczkę chili, natkę pietruszki, a w sezonie kwiaty czosnku bulwiastego. W wersji "na bogato" dorzucam jeszcze cukinię ;)
    1. Ugotować makaron al dente
    2. Wlać oliwę z oliwek na patelnię, podgrzać ją (ale trzeba uważać, aby nie przypalić!) i dodać poszatkowany czosnek, papryczkę i natkę pietruszki. Podsmażać chwilę do uwolnienia się aromatów. Dodać makaron, wymieszać i przerzucić na talerz. Jeśli mam dodatkowe 5 minut przesmażam osobno pokrojoną w plastry cukinię na oleju i dodaję do makaronu. Na talerzu oprószam całość kwiatami czosnku bulwiastego, płatkami soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem. Razem z gotowaniem makaronu nie przekraczam 20 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnym i szybkim daniem makaronowym to również moja propozycja na "Łazanki a la po grecku" - wspaniałe połączenie smaków i aromatów. Polecam ;-)

    Składniki na 4 porcje:
    1 op – 400 gr makaronu świdry pełne ziarno
    500 gr mrożonego szpinaku
    5 ugotowanych na twardo jajek
    1 kostka (250gr) sera feta
    3 duże ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka tartego chrzanu
    1/3 kostki masła
    Sól, pieprz do smaku, wegeta
    olej

    Przygotowanie:
    Do rondelka włożyć mrożony szpinak oraz pokrojone w mniejsze kawałki masła. Całość przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości szpinaku. Czosnek obrać z łupin, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Przyprawić solą, pieprzem i wegetą do smaku.
    Jajka obrać ze skorupek, pokroić razem z kostką sera feta w plasterki, a następnie w drobną kostkę.
    Makaron ugotować w osolonym wrzątku z odrobiną olejem al. dente. Ugotowany makaron odcedzić. Do makaronu dodać wszystkie składniki – jajka, szpinak oraz fetę. Całość dokładnie wymieszać. Od razu podawać. Danie można mrozić.

    Smacznie pozdrawiam
    Magdalena Sławicka, magdalena.slawicka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Spaghetti z pesto


    pół opakowania makaronu spaghetti
    kilka łodyżek bazylii ale same listki
    4 łyżki nasion słonecznika
    1/4oliwa z oliwek
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki parmezanu


    Przygotowanie:
    Bazylię, czosnek, pestki słonecznika oraz oliwe z oliwek miksujemy blenderem do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy
    Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu mieszamy z naszym pesto posypujemy serem...

    To jest moje ulubione bardzo szybkie danie gotowe w 10 min.

    Pozdrawiam
    Wasiuk Sylwia sylwiawasiuk@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Podkręcę konkursową atmosferę przepisem banalnym, ale moim ulubionym i takim prosto od Włocha. Na Spaghetti Carbonarę. Wykonana wczoraj z użyciem spaghetti pełnoziarniostym Lubelli.
    http://trawkacytrynowa.blogspot.com/2013/11/spaghetti-carbonara.html
    W skrócie:
    Ilość: 4 porcje
    Czas przygotowania: 20 minut

    Składniki
    400 gram makaronu spaghetti (po 100 gram na osobę)
    4 żółtka ( po żółtku na osobę)
    150 gram surowego wędzonego boczku lub pancetty
    Grana Padano lub parmezan, tak żeby starty objętością zajmował tyle samo miejsca co żółtka
    2 łyżki oliwy
    Sól, pieprz do smaku
    Opcjonalnie pietruszka lub tymianek. Zawsze danie apetyczniej wygląda

    Przygotowanie:

    - boczek kroimy w drobną kosteczkę lub krótkie paseczki
    - oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy żółtka do miseczki. Ścieramy do miseczki parmezan lub grana padano, tak żeby objętościowo zajmował tyle samo miejsca ile żółtka. Dodajemy sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i całość mieszamy
    - w garnku przygotowujemy wodę na makaron z 2 łyżeczkami soli
    - w tym samym czasie przyrządzamy na patelni boczek. Z boczku wypływa tłuszcz w miarę smażenia, więc ja nie dodaję tłuszczu, lecz smażę na suchej patelni. Choć gdyby trafił nam się jakiś chudy okaz, możemy dać dwie łyżki oliwy. Smażymy na średnim ogniu, aż zbrązowieje. Trwa to około 10 minut
    - gotujemy makaron al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedzamy i zachowując ok. pół szklanki wody. Gorący makaron wrzucamy z powrotem do gorącego garnka (ale ściągniętego z ognia), dodajemy żółtka z parmezanem, mieszamy aby lekko się ścięły około 30 sekund. Posypujemy boczkiem, pietruszką, możemy podlać trochę wodą z makaronu lub łyżką śmietanki, jeśli makaron wyda nam się zbyt suchy.
    - podajemy z parmezanem, solą morską i oliwą u boku, żeby móc doprawić wedle uznania

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielabim inspiracje kuchnią orintalną, dlatego często gości ona na moim stole. Dania kuchni oritalne sa szybkie w przygotowaniu, bogate w warzywa i bardzo bardz armatyczne. Oto jedna z propozycji:

    Indyk z warzywami po chińsku

    Składniki
    25 dkg fileta z indyka
    25 dkg fasolki szparagowej
    1/2 małej cukinii
    garść grzybów mun
    garść kiełków soi w zalewie
    1/2 paczki makarony ryżowego (ok 50g)
    marynata:
    1 łyżka octu ryżowego
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    2 łyżki sosu teriyaki
    1/2 łyżki sosu chili czosnkowego
    do smażenia:
    olej arachidowy

    Sposób przygotowania
    Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Grzyby mun namoczyć i pokroić w paski, cukinię pokroić w zapałki. Mięso pokroić w paski i wymieszać ze składnikami marynaty, podsmażyć, zdjąć z patelni. Podsmażyć cukinię, dodać grzyby, fasolkę i kiełki soi. Podsmażyć kilka minut.
    Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odcedzić i razem z mięsem dodać do warzyw. Podsmażyć kilka minut, doprawić sosem teriyaki.
    Smacznego :)
    Kasia Madej / czarrna@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ulubione danie, które często gości na moim stole:

    Tagiatelle serowo-pomidorowe

    Składniki
    1 op makaronu tagiatelle
    1 puszka pomidorów
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    15 dag zółtego startego sera
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka rozmarynu
    400 ml śmietany 18%
    0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
    1 czerwona papryka
    20 dag pieczarek
    1 łyżeczka soli
    olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju smażyć warzywa. Kiedy będą już miękkie dodać pomidory z koncentratem pomidorowym. Wszystko razem podgotować ok 5 minut. Śmietanę wymieszać z ziołami, solą i serem. Dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać. Do sosu wrzucić makaron i dokładnie przemieszać. Podawać gorące.
    Kasia Sycik / spell7@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. MAKARON Z PESTO Z RUKOLI, SŁONECZNIKA I SUSZONYCH POMIDORÓW

    składniki:

    300 g makaronu duże świdry
    6-7 pomidorów suszonych z oleju
    1 mały ząbek czosnku
    40 g rukoli
    2 łyżki słonecznika łuskanego Kresto
    5-6 łyżek oleju Rapso

    Suszone pomidory, rukolę i czosnek wrzucić do rozdrabniacza i lekko rozdrobnić. Dodać słonecznik oraz olej (można równiez uzyć oleju z pomidorków), rozdrobnić na jednolitą masę. Gdyby masa była za sucha dodać więcej oleju. Makaron ugotować, wymieszać z pesto i podawać.

    Monika P.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kuchnia włoska jest szybka, bogata w warzywa i zioła, a więc lekka, zdrowa i pyszna. Moja włoska propozycja to:

    Makaron w pesto z warzywami

    Aromatyczne i lekkie danie obiadowe :)

    Składniki
    100 g ulubionego makaronu
    po kawałki żółtej i czerwonej papryki
    kawałek cukinii
    2-3 pieczarki
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka zielonego pesto
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    świeży tymianek do przybrania

    Sposób przygotowania
    Warzywa pokroić w plasterki. Oprószyć przyprawami, skroić olejem, dokładnie wymieszać. Obsmażyć na patelni.
    Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć chwilę, dodać pesto, wymieszać, dodać makaron.
    Do makaronu z pesto dodać warzywa, podsmażyć minutę i gotowe. Można doprawić do smaku. Przed podaniem udekorować tymiankiem. Smacznego :)

    Kasia Madej / czarrna@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś zdrowego :)

    Makaron pełnoziarnisty z wędzoną piersią z kurczaka i cukinią

    Składniki:

    3/4-1 szklanki makaronu pełnoziarnistego
    kawałek cukinii (wielkość według uznania)
    1/2 czerwonej cebuli
    100 g wędzonego kurczaka
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka oliwy
    100g jogurtu naturalnego ( NIE 0%!!)
    świeża bazylia
    rozmaryn, oregano, słodka papryka

    Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, odcedzić. Powinno się go przepłukać zimną wodą, w celu mniejszenia indeksu glikemicznego. Jeśli cukinia jest gruba, to pokroić jeden plasterki jeszcze na 4 części (tak jak na zdjęciu), jeśli nie, to kroić ją na cienkie kawałki, cebulę drobno posiekać. Obrać i zmiażdżyć czosnek. Wędzoną pierś z kurczaka oczyścić ze zbędnego tłuszczu jeśli jest widoczny, potem pokroić w kwadraty. Na patelni teflonowej rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić zmiażdżony czosnek i lekko podsmażyć (bardzo szybko, bo gdy się przypali stanie się gorzki), dorzucić cebulę, cukinię i wędzonkę, podsmażyć na średnim ogniu, aż cebula i cukinia staną się bardziej miękkie. Potem dodać przyprawy, sól, pieprz i posiekane liście świeże bazylii. Wszystko zalać jogurtem naturalnym, ale pamiętać żeby nie używać jogurtu 0%, ponieważ pod wpływem temperatury stanie się kwaśny. Na talerz wyłożyć makaron, na to wylać sos, wcinać :)

    Zaraz prześlę fotki

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja polecam :
    Makaronowe muszle nadziane serem paneer i liśćmi białej botwinki

    Składniki:

    muszle makaronowe
    ser paneer ( który ja zrobiłam w niedzielę)
    liście białej botwinki
    czosnek 5 ząbków
    pieprz
    oliwa

    Muszle makaronowe zostały ugotowane al’dente. Farsz został przygotowany z sera paneer, który został wymieszany z drobno posiekanymi liśćmi botwinki zerwanej w naszym ogródku oraz posiekanym czosnkiem. Muszle zostały nadziane, nadzieniem i ułożone w formie, skropione oliwą i upieczone. Były przepyszne !
    link do zdjęcia i wpisu na moim blogu: http://kuchnianawzgorzu.pl/makaronowe-muszle-nadziewane-paneer/

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedy spróbowałam po raz pierwszy serka capri, wiedziałam, że na dobre zadomowi się w mojej kuchni. Kiedy wracałam pewnego dnia strasznie głodna do domu, odruchowo chwyciłam po kilka ulubionych produktów i stworzyłam danie, do którego wracam od tamtego czasu bardzo często. Jest przepyszne. Delikatny serek capri lekko złamany smakiem czosnku i sosu sojowego, równoważący się ze szpinakiem, śmietanką i makaronem. Syte, przepyszne danie, które póki co zasmakowało każdemu, komu je zaprezentowałam :)

    Spaghetti z serkiem capri i szpinakiem

    - 90g makaronu spaghetti
    - 100g serka capri
    - garść świeżego szpinaku
    - 30ml śmietany kremówki
    - 1 łyżeczka masła
    - 1 ząbek czosnku
    - sól, pieprz
    - sos sojowy

    Makaron gotować al dente. Serek capri pokroić na małe kawałeczki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać masło, a następnie podsmażyć na nim czosnek, a kiedy ten lekko się zrumieni, dodać szpinak. Kiedy szpinak będzie już miękki, dolać śmietankę, dodać sól i pieprz, a także kilka kropel sosu sojowego. Wymieszać. Zmniejszyć gaz, a następnie wrzucić na patelnię odcedzony makaron i serek capri. Mieszać dokładnie wszystkie składniki, trzymając ok. 1-2 minuty na gazie. Przełożyć na talerz, podawać od razu.

    Pozdrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje ukochane danie makaronowe:
    Atramentowy makaron i frutti di mare
    Składniki:
    250 g makaronu jajecznego z sepią
    300 g krewetek królewskich
    Marynata do krewetek:
    50 ml oleju z czosnkiem
    100 ml różowego wina
    1/2 pęczka koperku posiekanego
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    Krewetki obrać i zamarynować na minimum15 minut.
    Dodatkowo potrzeba:
    10 pieczarek
    1 ząbek czosnku
    100 ml śmietany słodkiej
    olej ryżowy do smażenia
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól
    Krewetki razem z marynatą smażymy na oleju ryżowym po 2 minuty z każdej strony.
    Na drugiej patelni smażymy posiekany czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki.
    Łączymy zawartość obu patelni i wlewamy śmietanę.
    Gotujemy 2-3 minuty.
    Makaron gotujemy al'dente.
    Podajemy makaron ustrojony krewetkami w sosie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego.
    Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolejny bardzo prosty i mega udany przepis :) Uwielbiam połączenie awokado i cytryny. Jeśli i Wy jesteście miłośnikami awokado, a przejadło Wam się guacamole, koniecznie spróbujcie tego sosu! Naprawdę pyszny! Nawet mój Mąż wziął dokładkę ;) A przecież to zielone i bez mięsa … ;)

    Składniki do sosu:

    1 dojrzałe awokado
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    opcjonalnie: 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów w oleju
    szczypta soli, szczypta chilli cayenne
    małe ząbki czosnku posiekane
    sok z połowy cytryny
    dodatki: posiekane suszone pomidory, zielone oliwki, kapary

    Składniki sosu miksujemy (pozbywając się pestek z cytryny przed zmiksowaniem) w blenderze i wylewamy na ugotowany, gorący makaron, który przyozdabiamy oliwkami, pomidorami i kaparami (u mnie pełnoziarniste spaghetti). Gotowe! Pyszne, lekkie i zdrowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje ulubione szybkie danie z makaronu, uwielbiam ją!

    Zapiekanka makaronowa
    (porcja dla jednej osoby)

    60g pełnoziarnistego makaronu: u mnie świderki
    1/2 średniej cukinii
    1/2 czerwonej papryki
    2 pomidory
    ząbek czosnku
    oliwa
    1/3 szklanki mleka + łyżka mąki pełnoziarnistej
    + sól, pieprz, bazylia, ser peccorino

    Włączyć piekarnik na 220 stopni. Nastawić wodę na makaron. Warzywa pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić czosnek, zrumienić. Dodać warzywa i poddusić przez około 5-6', przyprawić. W międzyczasie ugotować makaron al'dente (5-6 minut). Mąkę wymieszać w mleku i wlać powoli na patelnię z warzywami cały czas mieszając. Trzymać na gazie aż do zgęstnienia - zwykle zajmuje mi to 30-45s. Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiekać przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  17. Makaron z białym sosem
    Skladniki dla 6 osób:
    1 mały lub pół dużego kalafiora
    mały kubeczek kwaśnej śmietany 18%
    500 g makaronu świderki
    mały por
    3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    pół łyżeczki mielonego kminku
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oleju
    4 łyżki startego parmezanu
    Sposób przygotowania
    1.Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości
    2.Pora i czosnek zeszklić. Dodać ugotowanego pora i rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, przyprawy i parmezan. Pogotować 5 minut stale miesszając.
    3.Przełożyć kalafiora do odcedzonego makaronu i wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
  18. Szybki i sycący obiad.Dla dbających o linię wersja bez śmietany i sera.

    Składniki:
    około 200- 250g makaronu penne/kokardki
    4 -5 ząbków czosnku
    oliwa z oliwek
    25 dag piersi z kurczaka
    około 2 szklanek ugotowanych brokułów
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku
    1/3 szklanki parmezanu
    (opcjonalnie: słodka śmietanka, ser żółty)

    Makraon ugotować według przepisu na opakowaniu.

    Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do zarumienionej cebuli, przyprawić i smażyć do czasu, aż sie lekko zarumieni.

    Ciepły jeszcze makraon połączyć z kurczakiem, brokułami i parmezanem. Dokładnie wymieszać i doprawić.

    Wersja kaloryczniejsza: pod koniec smażenia kurczaka dodać około pół szklanki śmietanki i odrobinę sera.

    OdpowiedzUsuń
  19. SAŁATKA MAKARONOWA Z RUKOLĄ

    składniki:

    200 g makaronu rurki lub kokardki lub świderki
    2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
    pół słoiczka suszonych pomidorów
    120 g sera feta
    2 garście rukoli


    Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą. Pomidory i ser feta pokroić w kostkę (koktajlówki na pół). Suszone pomidory pokroić w paseczki. Dodać rukolę, można porwać na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę skropić olejem z suszonych pomidorków i jeszcze raz przemieszać. Można też na talerzu ułożyć makaron, a na nim porozkładać resztę składników wtedy sałatka ładniej sie prezentuje na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam makarony pod każdą postacią ;)

    Moja pierwsza propozycja to przepis na makaron z pesto "po polsku" - błyskawiczne w przygotowaniu a smak wyśmienity :)

    Składniki na dwie porcje*:

    Makaron penne razowy - ok. 200g
    Oliwa z oliwek extra virgin - ok. 100-150 ml
    Nasiona słonecznika - 50g
    Pęczek pietruszki - ok.30g
    Parmezan - 20g
    Czosnek - ząbek
    Przyprawy: sól, pieprz
    Kiełki rzodkiewki


    *Z podanych ilości otrzymamy nieco więcej pesto niż na dwie porcje. Pesto można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, pamiętając by zalać wierzch cienką warstwą oliwy.


    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    W tym czasie przygotowujemy pesto - oliwę z oliwek, czosnek, nasiona słonecznika i natkę pietruszki miksujemy za pomocą blendera.
    Do zmiksowanej masy dodajemy starty na małych oczkach parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy 1 łyżką pesto oraz posypujemy kiełkami.

    OdpowiedzUsuń
  21. Smaczna sałatka makaronowa z granatem.

    Składniki: 12 dag makaronu gwiazdeczki Lubella
    20 dag szynki drobiowej
    20 dag sera żółtego
    5-6 ogórków kiszonych
    5 łyżek czerwonej fasoli
    5 łyżek kukurydzy
    2 łyżki majonezu
    1 granat
    sól, pieprz, koperek

    Do ugotowanego i wystudzonego makaronu dodać pokrojone w kostkę: szynkę, ser, ogórki. Następnie odsączoną fasolę i kukurydzę oraz posiekany koperek. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypać ziarnami granatu. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  22. Makaron, który powstaje zaraz po przyniesieniu pierwszych truskawek :) Nie ma chyba nic lepszego!

    Spaghetti truskawkowe - przepis na 1 porcję:

    Makaron spaghetti pełnoziarnisty - ok. 80 g
    Truskawki - szklanka
    Jogurt naturalny - dwie łyżki
    Suszone daktyle - ok. 5 sztuk


    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos truskawkowy.
    Truskawki miksujemy z jogurtem i daktylami*
    Ugotowany makaron przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem truskawkowym.

    OdpowiedzUsuń
  23. PENNE Z ŁOSOSIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

    Składniki na dwie porcje:

    125 g makaronu (2 garście)
    8 cienkich plasterków łososia
    2 garście świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 ostra papryka
    orzechy włoskie
    oliwa, masło, sól, pieprz

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy pokrojonego i doprawionego solą i pieprzem łososia. Do łososia dodajemy papryczkę oraz czosnek. Gdy jest już gotowe zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni na maśle lekko podsmażamy szpinak doprawiony solą i pieprzem. Wszystko wkładamy na wcześniej ugotowany makaron oraz posypujemy zrumienionymi na patelni orzechami. Doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  24. Falbanki Bolognese z pieczarkami.
    Składniki:

    400 g makaronu falbanki
    3-4 marchewki
    2 małe selery
    1/2 pęczka koperku świeżego
    2- 3 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    500 g pieczarek
    500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    2 kostki rosołowe - bulion
    2 łyżeczki Kucharka lub innej tego typu przyprawy
    czarny pieprz do smaku
    200 ml wody

    Sposób przygotowania:


    MARCHEWKI I SELERY OBIERAMY I ŚCIERAMY NA TARCE JARZYNOWEJ.
    CEBULE I ZĄBKI CZOSNKU ROZDRABNIAMY W ROZDRABNIACZU .
    PIECZARKI OCZYSZCZAMY I KROIMY W CIENKIE PLASTRY.
    W DOŚĆ DUŻYM GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ.
    PRZESMAŻAMY NA NIM CEBULĘ Z CZOSNKIEM.
    DODAJEMY WARZYWA TJ. MARCHEWKĘ I SELER.
    SMAŻYMY CHWILE OKOŁO 5 MINUT RAZEM, A NASTĘPNIE DODAJEMY PIECZARKI.
    PO CHWILI ŁĄCZYMY Z MIĘSEM MIELONYM.

    DODAJEMY PRZECIER, KOSTKI BULIONOWE I PODLEWAMY WSZYSTKO WODĄ .

    DOPRAWIAMY DO SMAKU KUCHARKIEM I CZARNYM PIEPRZEM.
    KOPEREK DROBNO SIEKAMY I DODAJEMY DO SOSU.

    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Wykładamy na talerz razem z sosem mięsno warzywnym.

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam też makarony na słodko.

    MAKARON Z TWAROGIEM I OWOCAMI

    Składniki:
    dowolny makaron
    maliny
    borówki/jagody
    twaróg
    jogurt naturalny
    cynamon, cukier

    Gotujemy makaron świderki/wstążki/penne. Robimy sos: do jogurtu dodajemy odrobinę cukru i cynamon. Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem wg uznania. Na ugorowany makaron wykładamy twaróg, polewamy sosem i posypujemy owocami.

    OdpowiedzUsuń
  26. Makaron w bułce tartej z plastrami bekonu

    Składniki;
    1/2 kg makaronu jajecznego "nitki",
    2/3 szkl. bułki tartej,
    3/4 szkl. oleju rzepakowego,
    po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki ostrej papryki,
    szczypta płatków chilli,
    sól, pieprz,
    250g surowego chudego boczku,
    50g startego parmezanu,
    natka pietruszki do dekoracji.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Makaron dodać do bułki, dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni, dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać. Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

    Zaledwie kilka składników i pyszne danie gotowe w 15minut;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Makaronowa zapiekanka :)

    Składniki na 5 porcji:

    Makaron penne razowy - 500 g
    Bakłażan - duża sztuka
    Papryka czerwona i zielona - 2 sztuki
    Kukurydza konserwowa - 5 łyżek
    Pomidory w puszce (można zastąpić świeżymi)
    Cebula - 2 sztuki
    Olej rzepakowy - łyżka
    Natka pietruszki - pęczek
    Ser żółty - 100 g
    Przyprawy do smaku - sól, pieprz, ostra papryka, zioła



    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Na patelnie z łyżką oleju wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę, następnie pokrojone w kostkę papryki oraz bakłażana (bakłażana uprzednio kroimy w kostkę i solimy - odstawimy na 10 minut po czym odlewamy powstały sok) - całość dusimy aż warzywa będą miękkie.
    Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory w puszce bądź świeże (posiekane) oraz natkę pietruszki - dusimy jeszcze przez kilka minut do momentu aż rozpadną się pomidory oraz doprawiamy do smaku.
    Warzywa mieszamy z makaronem - przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ser starty na grubych oczkach.
    Całość zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 180˚C.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja ogólnie uwielbiam dania makaronowe, ale jeśli mam je przygotowywać nie dłużej, jak 30 minut, to stawiam na klasykę w 25 minut ;)

    Makaron z groszkiem i boczkiem:

    160-180g suchego makaronu (najlepiej kokardek, ale penne też się nada)
    1 łyżka masła
    125g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
    2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę
    250g zielonego groszku z puszki (odłozyć 50g)
    100ml śmietanki kremówki (ilość % obojętna)
    1 płaska łyżeczka mąki pszennej
    4 łyżki tartego sera Parmezan lub Grana Padano + odrobina do oprószenia
    czarny, świeżo mielony pieprz

    Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
    Boczek usmażyć na łyżce masła na rumiano, dodać czosnek, zamieszać i wlać śmietankę, gotować przez chwilę, dodać 200g groszku, zamieszać i całość oprószyć mąką oraz dodać tarty ser. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
    Kiedy makaron będzie al dente, odcedzić go na durszlaku, rozłożyć na talerze i polać gotowym sosem, całość posypać groszkiem i tartym serem.

    A dla zobrazowania, link do zdjęcia:
    http://domiwkuchni.pl/wp-content/uploads/2013/04/makaron-z-groszkiem-i-boczkiem3.jpg

    Pozdrawiam,
    Domi

    OdpowiedzUsuń
  29. Taka sałatka to może być rewelacyjny pomysł na pozbycie się kilku składników zalegających w szafkach i lodówce :) Kolejna propozycja z cyklu „sałatka na winie” ;)

    Składniki:

    makaron pełnoziarnisty (około 2 szklanek suchego produktu)
    1 brokuł ugotowany al dente
    1 pomidor pokrojony w kostkę
    łyżka uprażonych pestek słonecznika
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu light
    opcjonalne dodatki: ser pleśniowy, kukurydza, papryka itp.
    przyprawy: sól, pieprz

    Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Brokuł kroimy na mniejsze części. Jogurt mieszamy z majonezem, solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z brokułem, pomidorem, słonecznikiem i sosem. Wstawiamy do lodówki na około pół- do godziny, by smaki się przegryzły. I tyle! :) Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Masala z krewetkami
    Składniki na 4 porcje:


    250 g drobnego makaronu (koraliki, małe kokardki)
    1 opakowanie mrożonych, gotowanych krewetek tygrysich (około 140 g)
    2 średnie marchewki
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    200ml mleczka kokosowego
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka przyprawy Bombay Masala
    2 cm kawałek suszonej czuszki lub mała papryczka chilli (ja dałam czuszkę)
    pół szklanki mrożonego zielonego groszku
    natka pietruszki
    sól
    Sposób przygotowania
    1.
    Produkty zamrożone należy odmrozić. Najlepiej wyjąć kilka chwil wcześniej odpowiednią ilość i poczekać aż odtajają. Jeśli krewetki mają pancerz koniecznie go usuńcie. Część krewetek pokrójcie, pozostawiając kilka do dekoracji ( z tych nie usuwałam pancerzyka przy ogonie)
    2.
    Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu na opakowaniu
    3.
    Podsmażcie w rondelku cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut stale mieszając, aby się nie przypaliła, posolić. Dodać mleczko kokosowe, przyprawę masala, ostra papryczkę, krewetki oraz groszek. Gotować 5-10 minut.
    4.
    Makaron wymieszać z sosem w garnku. Natkę umyć i udekorować całymi lub posiekanymi liśćmi - wedle uznania.

    OdpowiedzUsuń
  31. SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I SZYNKĄ

    Składniki:
    150 g makaronu ryżowego (długie, białe nitki)
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    3 ogórki konserwowe
    2 duże cebule
    2 łyżki oleju
    30 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
    1 łyżka curry (w proszku)
    2 - 3 łyżki majonezu
    sól, pieprz


    Makaron ryżowy gotuję według przepisu na opakowaniu.
    Papryki myję i kroję w kostkę. Cebule obieram i drobno siekam. Szynkę i ogórki konserwowe kroję w kostkę.
    Na patelni rozgrzewam olej, szklę cebulę, dodaję paprykę i smażę, aż trochę zmięknie. Pozostawiam do ostudzenia.
    Do ugotowanego makaronu dodaję ostudzoną paprykę z cebulą, szynkę, ogórki konserwowe. Doprawiam solą, pieprzem i curry. Dodaję majonez i dokładnie mieszam.

    OdpowiedzUsuń
  32. Makaron cukiniowo - marchewkowy ;)

    Składniki na 3 porcje:

    Makaron pełnoziarnisty - 300 g
    Cebula - duża sztuka
    Czosnek - 2 ząbki
    Cukinia - spora sztuka
    Marchew - 2 średnie sztuki
    Pomidory w puszce
    Olej rzepakowy - 2 łyżki
    Odrobina tabasco
    Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie


    Sposób przygotowania:

    Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
    Cebulę oraz czosnek posiekane w kosteczkę podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
    Do cebuli dodaj starte na tarce cukinię oraz marchewkę - duś przez kilka minut.
    Do warzyw dodaj pomidory puszce - duś dopóki się nie rozpadną - dopraw do smaku. Podawaj z makaronem.

    OdpowiedzUsuń
  33. Pappardelle z pesto ziołowo-orzechowym
    składniki:
    - 1/2 opakowania rukoli
    - porządna wiązka bazylii
    - 2 ząbki czosnku
    - garść orzechów włoskich
    - sól według uznania
    - pieprz cayenne
    - oliwa z oliwek 100ml
    - ser parmezan
    - sok z połowy cytryny
    sposób wykonania:
    Rukolę, bazylię, czosnek i orzechy wrzucamy do blendera i miksujemy dolewając oliwę z oliwek. Blendujemy aż zrobi się gładki gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Pesto ma mieć gęstą konsystencję. Papardelle gotujemy w osolonej wodzie, żeby było al-dente, następnie układamy na talerz polewamy pesto i posypujemy startym parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Znakomite śmietankowe penne z kurczakiem:

    Składniki na dwie porcje:

    Makaron razowy penne - ok. 160 g
    Pierś z kurczaka - mała sztuka
    Jogurt naturalny - dwie łyżki
    Topiony serek śmietankowy lub o smaku papryki* - ok. 50 g
    Olej rzepakowy - łyżka
    Brokuły - 1/2 sztuki
    Pomidor - sztuka
    Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia


    Sposób przygotowania:

    Pierś z kurczaka kroimy na drobną kosteczkę i smażymy na łyżce oleju rzepakowego.
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Na suchą patelnię wrzucamy jogurt naturalny i serek topiony - przez chwilę mieszamy żeby się roztopił.
    Następnie na patelnie wrzucamy makaron i kurczaka - całość dokładnie mieszamy tak aby serek pokrył makaron.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, bazylią i słodką papryką - jeszcze raz dokładnie mieszamy.
    Makaron wykładamy na talerz i ozdabiamy ugotowanym brokułem oraz świeżym pomidorem.

    OdpowiedzUsuń
  35. Moim faworytem jest spaghetti ze szparagami w kremowym sosie na białym winie podane ze świeżą rukolą. Do tego dania polecam schłodzone wytrawne białe wino.
    Po przepis zapraszam też na stronę http://www.ala-carte.pl/przepis/92/wiosenne-spaghetti-ze-szparagami

    Składniki na 4 porcje:

    0,5 kg białych szparagów (świeżych)
    300 g makaronu spaghetti
    100 g szynki gotowanej
    3 ząbki czosnku
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    50 g rukoli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    do smaku sól i pieprz
    1 łyżeczka cukru
    1 kostka bulionowa
    1 łyżka parmezanu

    Wykonanie:


    1.Szparagi obierz, odetnij końcówki i wrzucaj do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotuj 10-15 minut do momentu, aż będą lekko miękkie. Wyciągnij łyżką cedzakową lub widelcem. Wody nie wylewaj.

    2.W wodzie po szparagach rozpuść 1 kostkę bulionową, następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente.

    3.Na dużą patelnię wlej oliwę i posiekany drobno czosnek. Podsmaż ok 2 minuty. Szynkę pokrój w duże kwadraty, szparagi w 4-5 cm kawałki, dorzuć do czosnku i smaż jeszcze chwilkę.

    4.Na patelnię (do reszty składników) wlej wino i odparuj - ok. 3 minut, dorzuć masło, starty parmezan i przemieszaj całość. Wrzuć do tego makaron i chwilę podgrzewaj.

    5.Rukolę dodajemy do makaronu przed serwowaniem.

    OdpowiedzUsuń
  36. Mój ulubiony, a zarazem bardzo szybki pomysł na makaron:

    Penne z kurczakiem z mascarpone i pieczarkami

    Składniki:

    250 g mascarpone
    4 filety z piersi kurczaka
    250 g pieczarek
    1 cebula
    1 łyżka oliwy
    masło
    sól
    pieprz
    zielona pietruszka
    250-300 g makaronu penne

    Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w drobne plasterki, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej, podsmażyć kawałki kurczaka, dodać pieczarki i cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem penne, ugotowanym al dente. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  37. MAKARON Z KREWETKAMI

    Składniki:
    Makaron (dowolny)
    150g wędzonego łososia
    opakowanie krewetek koktajlowych
    pół szklanki mleka
    śmietanka kremowa
    świeża bazylia
    ostra papryczka chili, sól, pieprz

    Makaron (ja robię z penne) ugotować z dodatkiem papryczki chili. Krewetki przelać wrzątkiem, włożyć do rondla, dodać łososia posiekanego w paseczki, zalać mlekiem, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu około 10 min. Dodać śmietankę i zagotować. Makaron odcedzić i ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać świeżo posiekaną bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  38. Ja proponuję szybką smaczną makaronowa tartę,przeważnie ją robię w poniedziałki gdy mam gotowane mięsko z rosołku:

    Makaronowa tarta z kurczakiem:
    30 dag ugotowanego makaronu spaghetti
    20 dag mięsa gotowanego z kurczaka
    2 duże pomidory
    1/2 kapusty pekińskiej
    1 szklanka śmietany 18%
    1 por
    1/2 cebuli
    4 jajka
    20 dag sera żółtego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa do bruschety
    gałka muszkatołowa

    Makaron ugotować al dente tak jak w przepisie na opakowaniu.Mięso z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa ewentualnie bardzo drobniutko pokroić .Kapustę pekińską i por umyć osuszyć pokroić razem z obraną cebulką .Wszystko razem wymieszać z ugotowanym makaronem,dodać umyte i pokrojone na niezbyt małe częstki pomidory.wymieszać. Ułożyć na dnie formy żaroodpornej. Przygotować sos: jajka roztrzepać trzepaczka wlać śmietanę doprawić do smaku solą pieprzem przyprawa do bruschety wg uznania i gałka muszkatołową .Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę posypać startym serem zółtym wstawic do piekarnika i zapiekać około 15 minut. Podawać od razu gorącą . Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  39. My uwielbiamy tę sałatkę:)

    Sałatka makaronowa z serem i szynką

    Składniki:
    250g drobnego makaronu, np. kolanka,
    puszka groszku,
    puszka kukurydzy,
    150 g żółtego sera w kostce,
    100g szynki konserwowej,
    czerwona papryka,
    2 ogórki,
    sól, pieprz,
    3 łyżki majonezu,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    łyżka oleju rzepakowego,
    2 łyżki octu winnego estragonowego.

    Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, przełożyć do miski, wymieszać z olejem i octem estragonowym. Odstawić do ostygnięcia.

    Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórki umyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wraz z papryką dodać do przestudzonego makaronu. Groszek i kukurydzę odsączyć, przelać wodą, dodać do makaronu. Dodać ser i szynkę pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, dodać do sałatki, wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
  40. Jestem wielbicielką makronu i kuchni włoskiej. Poniżej prezentuję najszybsze danie jakie przyrządziłam. Co mam na myśli kwadransowe danie. Sprawdziłam, że czas liczony od zagotowania wody na makaron i wrzucenia do wody aż do podania gotowej potrawy na talerz zajmie 15-18 min.
    Zawsze sprawdza się u mnie, gdy późno wrócę do domu i jestem zmęczona.

    KWADRANSOWE I KRYZYSOWE MAKARONOWE DANIE

    czyli daj się zaskoczyć - idealnym połączniem makaronu i bułki tartej...

    Składniki na 4 osoby

    400 g makaronu w ulubionym kształcie
    6 łyżek tartej bułki
    2-3 ząbków czosnku
    1 płaska łyżeczka papryki w proszku (ostra lub słodka według uznanie)
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    1 łyżka masła
    olej
    sól
    pieprz

    (Miłym uzupełnieniem może być dodanie usmażonego pokrojonego boczku)

    Wykonanie:

    Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy olej. Wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku i lekko rumienimy. Następnie wrzucamy tartą bułkę i podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość posypujemy pokrojoną pietruszką.
    http://kuzniaprzepisow.blogspot.com/2013/01/szybkie-i-tanie-makaronowe-danie-czyli.html

    OdpowiedzUsuń
  41. Elżbieta Błaszczyńska

    Polecam sałatkę z makaronem orzo.

    Sałatka Eli z makaronem orzo

    30 dkg makaronu orzo (w kształcie ryżu)
    2 duże wędzone udka z kurczka
    2 ugotowane marchewki
    1 ugotowana pietruszka
    1/4 średniego ugotowanego selera
    4 duże konserwowe ogórki
    1 por (biała część)
    1 papryka czerwona
    sól
    pieprz
    majonez według uznania

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu,odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i przełożyć do miski.Kurczaka obrać z kości,skóry i pokroić w kostkę.Jarzyny (mogą być z zupy),ogórki i obraną z nasion paprykę pokroić w kostkę.Pora pokroić w ćwierć krążki.Wszystkie składniki sałatki dodać do makaronu,doprawić solą i pieprzem.Do sałatki dodać majonez,wymieszać i odstawić w chłodne miejsce,żeby wszystko się przegryzło.Smacznego!

    eli_555@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  42. Drugą moją propozycją jest:
    Mafaldine a'la bolognese z brokułem -

    400 g makaronu mafaldine
    500 g mielonego miesa z łopatki wieprzowej
    1 puszka pomidorów
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    1/2 papryki czerwonej
    kawałeczek chili
    1/2 łyżki sosu sojowego
    15 dag brokuła świeżego
    15 dag sera zółtego-gouda
    1 łyżeczka przyprawy do spaghetti
    sól morska do smaku

    Makaron mafaldine gotujemy w osolonej wodzie do miękkości tak jak w przepisie na opakowaniu.Odcedzamy. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku,do miękkości uważać aby nie rozgotować.Odcedzić z wody. Na dużej patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdzony czosnek i szklimy aż zacznie się rumienić ,wtedy wkładamy zmielone mięso i dusimy około 10 minut,dodajemy pokrojoną paprykę i posiekaną drobniutko chili i dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy sos sojowy,doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy jeszcze chwilę .gotowane brokuły można wrzucić do sosu i wymieszać -ja podałam udekorowane na talerzu:) Wtedy apetycznie wyglądają . Tak przygotowanym sosem polać makaron i posypać startym drobniutko serem żółtym .Podałam z kieliszkiem czerwonego pół wytrawnego wina .Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  43. SAŁATKA Z TORTELLINI

    Składniki:
    1 opakowanie tortellini
    1 świeży ogórek
    2 pomidory
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    100 g szynki gotowanej
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 pęczek szczypiorku
    3-4 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Ogórek i pomidory pokroić kostkę. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  44. Elżbieta Błaszczyńska

    Szybki i smaczny makaron z tuńczykiem.

    Makaron Eli z sosem tuńczykowym

    1 opakowanie makaronu penne-400 g(ja miałam Lubelli)
    2 puszki tuńczyka w oleju(kawałki)
    1 cebula
    250 ml śmietany kremówki
    1 serek camembert-100 g
    pieprz i sól do smaku
    koperek posiekany

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Z tuńczyka odlać olej na rozgrzaną patelnię.Cebulę drobno posiekać,wrzucić na olej z tuńczyka i zeszklić.Wlać śmietanę do cebuli.Serek pokroić w kostkę,dodać do śmietany i zagotować.Do sosu wrzucić 1.5 puszki tuńczyka i jeszcze zagotować.Sos doprawić solą i pieprzem do smaku.Do sosu wrzucić ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.Makaron rozłożyć na talerze,posypać koperkiem i resztą tuńczyka.Smacznego!

    eli_555@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  45. Proponuję jeszcze danie które bardzo lubimy:
    Diabelskie spaghetti trójkolorowe:
    40 dag makaronu spaghetti tri color
    50 dag pomidorów w puszce
    40 dag fileta z indyka
    1 cebula
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    1 papryczka chili
    4 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    10 dag startego zółtego sera
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

    W rondelku rozgrzać oliwę dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz przecisnięty przez praske czosnek i chwilę smażyć mieszając,następnie dodać pokrojony w kosteczkę filet z indyka posolić do smaku i dusić 10 minut,włozyć pomidory z puszki i gotować aż woda z sosu odparuje,gdy zacznie sos gestnieć dodać kukurydze i wydrążoną z nasionek papryczkę którą drobniutko kroimy dusić jeszcze chwilę doprawić do smaku pieprzem -można z niego zrezygnować bo sos jest dość ostry,wsypać starty żółty ser-najlepszy jest parmezan ale ja dałam goudę ,zamieszać odstawić z ognia aż ser się rozpuści. Makaron ugotować jak w przepisie na opakowaniu odcedzić podawać z sosem diabelskim:)
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Elżbieta Błaszczyńska

    Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka makaronowa.

    Sałatka makaronowa Eli

    500 g makaronu sprężynki tri kolor
    500 g wędzonej piersi kurczaka
    1 duża czerwona papryka
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 cebula
    250 g pomidorków koktajlowych
    7 łyżek majonezu
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego (może być mniej)
    pieprz
    ewentualnie sól
    natka pietruszki do dekoracji

    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu,odlać,przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.Pierś kurczaka i paprykę pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać.Kukurydzę i fasolę odlać na sitku,przelać zimną wodą i odsączyć.Pomidorki przekroić na połówki.Do miski włożyć makaron,dodać paprykę,cebulę,kurczaka,kukurydzę,fasolę,pomidorki (część zostawić do dekoracji) i wymieszać.Do majonezu dodać sos sojowy,czosnek,pieprz i wymieszać.Sos majonezowy dodać do sałatki i wymieszać.Skosztować i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.Sałatkę wyłożyć do salaterki i udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i listkami natki pietruszki.Smacznego!

    eli_555@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z SOSEM BROKUŁOWYM

    200 g makaronu pełnoziarnistego (spaghetti)

    1 brokuł

    3 ząbki czosnku

    100 ml słodkiej śmietanki

    1 łyżka orzechów włoskich

    ser (użyłam grana padano)

    sól

    pieprz

    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

    Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do osolonego wrzątku, gotować do miękkości, odcedzić.

    Rozgnieść go dokładnie widelcem, doprawić solą i pieprzem.

    Dolać śmietankę i gotować 5 minut na małym ogniu.

    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.

    Orzechy drobno pokroić i prażyć na patelni.

    Na talerz przekładamy porcję makaronu i sosu, posypujemy serem i prażonymi orzechami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypominam, że każda osoba może wziąć udział w konkursie wielokrotnie, lecz jej posty nie mogą znajdować się bezpośrednio po sobie. Aby dodać kolejny post konkursowy należy poczekać na pojawienie się innego zgłoszenia konkursowego. Inne zgłoszenia poza tym w tej chwili usuwam z konkursu. Będziesz mogła dodać je później ponownie zgodnie z zasadami konkursu.

      Usuń
  48. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  49. JESIENNA SAŁATKA Z DYNIĄ- na ciepło i zimno.

    Składniki:
    • 2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni
    • 2 garście rukoli
    • 4 szklanki kolorowego makaronu świderki
    • szklanka posiekanego w kostkę boczku- wędzonego
    • garść rodzynek
    • olej rzepakowy
    • duża łyżka miodu
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • świeżo mielony pieprz, sól
    Przygotowanie:

    Garść rodzynek zalać gorąca wodą, odstawić na ok. 15 min a następnie odcedzić. Na gorący olej (ok. 3 łyżki) wrzucić dynię obtoczoną w pszennej mące. Przesmażyć do lekkiej miękkości dyni, która nie może być bardzo miękka aby nie rozsypała się w sałatce. Na gorącą patelnię wsypać następnie boczek i bardzo go zrumienić, powinien być chrupiący. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Połączyć ciepły makaron, dynię, boczek i rodzynki. Rukolę porwać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki. Przygotować dresing: miód zalać dwoma łyżkami dość ciepłej wody (nie gorącej!), połączyć z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i polać ciepłą sałatkę. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem, najlepiej grubo zmielonym.
    Sałatkę można podawać ciepłą jak i na zimno.
    Smaki i kolory jesieni połączone w jednym daniu.
    Gorąco polecam. PYSZNE
    pozdrawiam Netka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ups. zapomniałam się podpisać...Aneta Kobielus email: aneta42@interia.pl

      Usuń
    2. Najważniejsze, że sobie przypomniałaś i dodałaś te dane :)

      Usuń
  50. Polecam również "słoneczną sałatkę" z tortellini która poprawi nam samopoczucie gdy słońca brak:)
    250 g tortellini z serem
    4 jajka
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy
    1/2 cebuli lub kawałek pora
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony

    Makaron wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy do miękkości 12-14 minut tak jak pisze na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą zostawiamy na sicie aż obcieknie kilka razy potrząsajac. Jajka ugotować na twardo,obrać ze skorupek i pokroić w kosteczkę,kukurydzę i ananasy osączyć z zalewy ananasa pokroić w kostkę i wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce,dodać pokrojoną drobniutko cebulkę ,doprawić do smaku solą i pieprzem połączyć z majonezem i jogurtem, dodać makaron,wymieszaną włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Doskonale smakuje z pieczywem.Udekorować wg uznania.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  51. SAŁATKA Z GWIAZDKAMI

    składniki:

    130 g makaronu gwiazdki
    2 średnie ogórki
    1 pęczek rzodkiewki ok 200 g
    1 pęczek szczypiorku
    3 łyżki majonezu
    do smaku przyprawa do sałatek Prymat

    Makaron gwiazdki ugotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku przyprawą do sałatek.

    Monika Piekarska

    OdpowiedzUsuń
  52. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  53. zapomnialam sie podpisac wiec dodaje jeszcze raz juz z podpisem

    DŁUGIE RURKI ZE SZPINAKIEM
    Składniki
    ząbek czosnku
    40 dag szpinaku
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz
    10 dag wędzonego boczku
    400 ml gęstej śmietany
    papryka w proszku
    3 żółtka
    50 dag makaronu zite
    3 łyżki szczypiorku
    Czosnek obieram i siekam. Szpinak kroję. Smażę 10 min na maśle z dodatkiem czosnku. Przyprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia.
    Boczek kroję w słupki, rumienię na patelni. Śmietanę wlewam do rondelka, przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Podgrzewam, aż lekko zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, wlewam roztrzepane żółtka i szybko mieszam. Dodaję chrupiący boczek i posiekany szczypiorek.
    Makaron gotuję w osolonym wrzątku. Osączony przekładam do naczynia ze szpinakiem. Polewam sosem śmietanowo-jajecznym i mieszam.

    Irmina Fabjańska

    OdpowiedzUsuń
  54. Pyszne kokardki z twarożkiem i sosem malinowym:

    Składniki na jedną porcję:

    Makaron razowy Farfalle - 75g
    Ser twarogowy chudy - ok. 80g
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Cukier - łyżeczka
    Maliny - szklanka
    Miód - 1 i 1/2 łyżki
    Potarta skórka z cytryny - łyżeczka
    Ocet balsamiczny - łyżeczka
    Oliwa z oliwek - łyżeczka




    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Przygotowujemy twarożek poprzez zmieszanie sera, jogurtu i cukru.
    Przygotowujemy sos malinowy:
    Do garnka wlewamy ocet balsamiczny, miód, oliwę oraz dodajemy skórkę z cytryny - wszystko mieszamy i podgrzewamy.
    Następnie dodajemy maliny - rozgniatamy je widelcem, całość przez chwilę gotujemy.
    Tak przygotowany sos można przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki (ja tego nie robię, gdyż pestki są cennym źródłem błonnika pokarmowego ;)).
    Na talerzu układamy makaron, następnie twarożek i na sam koniec potrawę polewamy sosem malinowym.

    OdpowiedzUsuń
  55. Teraz coś na azjatycka nutkę:
    Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i pędami bambusa:
    1 opakowanie makaronu tagliatelle ze szpinakiem
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 puszka ananasa
    1 cebula
    1 łyżeczka przyprawy gyros
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 puszki pędów bambusa
    3 łyżki sosu pomidorowego lub przecieru
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka miodu
    3 łyżki octu winnego
    1/2 kostki rosołowej drobiowej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    2 łyżki startego żółtego sera
    4 łyżki oleju

    Pierś z kurczaka umyć pokroić na kawałki. Sok z ananasa,ocet sos pomidorowy sos sojowy miód i koncentrat wymieszać razem w miscei dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową Cebulę i paprykę obrać pokroić w grubą kostkę . Pierś z kurczaka oprószyc przyprawą gyros dodać pokrojoną cebulę podlać 4 łyżkami oleju i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ,w między czasie dodając paprykę,aż mięso będzie miękkie,wtedy dodać wymieszany sos z miseczki oraz dodać pokrojonego ananasa z puszki pędy bambusa i dusić tak 5 minut. Sos zagęścić mąka kukurydzianą i posypać startym żółtym serem. Makaron szpinakowy ugotować w osolonej wodzie jak w przepisie na opakowaniu odcedzić i podawać z sosem. Smacznego życzę;)

    OdpowiedzUsuń
  56. MAKARONOWA SAŁATKA Z POMIDORKAMI I SERKIEM SAŁATKOWYM

    składniki:

    200 g makaronu kolorowego świderki
    8 pomidorków cherry
    1 opakowanie serka sałatkowego ziołowego Turek ISLOS lub feta
    4 łyżki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
    odrobina przyprawy do sałatek

    Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić sosem i udekorować bazylią:)

    OdpowiedzUsuń
  57. Dzisiaj proponuję szybkie makaronowe danie o dość skomplikowanej nazwie ale jakże proste!
    Maccheroni alla calabrese:

    30 dag makaronu świderki
    15 dag boczku łuskanego
    10 dag rolady ustrzyckiej
    3 ząbki czosnku
    1 cebula biała
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    sól himalajska do smaku
    1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    pieprz czarny świeżo mielony

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,odcedzamy. Boczek łuskany kroimy na cienkie paseczki,wrzucamy na sucha patelnię i zrumieniamy,dodajemy pokrojoną w kosteczke cebulę podlewamy olejem i dusimy wszystko razem.Przyprawiamy solą pieprzem dodajemy suszoną bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy wszystko razem.Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i chwilę jeszcze podgrzewamy na patelni mieszając .Natkę pietruszki drobno posiekać dodać do dania.Na sam koniec posypać pokrojoną w kostkę roladę ustrzycką ,potrzymać jeszcze chwilę na patelni aż ser się lekko stopi i podawać gorące. Smacznego obiadku życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  58. Najlepsze spaghetti jem wtedy, gdy mam zbyt mało czasu lub ochoty na długie pichcenie. Dziś wzięłam kilka składników, zmiksowałam je i ugotowałam makaron. Tylko tyle!

    Składniki:

    2-3 fileciki anchois
    łyżka kaparów
    łyżka oliwek
    2-3 suszone pomidory + olej z suszonych pomidorów lub oliwa
    ewentualnie starty ser do posypania

    Składniki miksuję i polewam sosem makaron :) Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaaaaaa :) )))

    OdpowiedzUsuń
  59. Szybkie i bardzoooooooooo smaczne: Makaron z aromatycznymi jabłkami i twarogiem kardamonowym pod kokosową pierzynką.

    składniki:
    -250g makaronu przepiórczego (wstążki)
    -2 stołowe łyżki zbitego oleju kokosowego
    -3 spore jabłka (Lobo lub Kortland)
    -1 spora stołowa łyżka cynamonu
    -cukier brązowy (ilość wedle uznania, jak kto lubi słodkie)
    -2 łyżki stołowe wiórek kokosowych
    -około 250g twarogu półtłustego
    -1 kopiasta łyżeczka kardamonu
    -gęste mleczko kokosowe z puszki

    przygotowanie:
    Makaron wrzucam na wrzącą wodę i gotuję na wolnym ogniu do 2 minut. Po ugotowaniu odcedzam i przelewam zimną wodą. Jabłek nie obieram, ścieram je wraz ze skórką na grubych oczkach. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewam na małym ogniu olej kokosowy i wrzucam starte jabłka. Do jabłek dodaję cynamon,brązowy cukier i wiórki - podsmażam krótko mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodaję ugotowany makaron i mieszam go wraz z jabłkami. Do makaronu dodaję rozkruszony palcami twaróg, dodatkowo dosładzam jeśli jest taka potrzeba, dodaję kardamon i mieszam wszystko razem a na koniec zalewam całość mleczkiem kokosowym. Podaję na ciepło - na kolację;) Pycha!

    Pozdrawiam Agata Waksmundzka modliszka201@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  60. Również uwielbiam makarony!

    FARFALLE ZAPLĄTANE W WARZYWA Z BOCZKIEM

    Składniki (6 sporych porcji):
    600 g makaronu farfalle (Lubella)
    20 dag boczku surowego
    2 cukinie- pokrojone w półplasterki
    150 g fasolki szparagowej
    3 łodygi selera naciowego- pokrojone w kostkę
    po 1/2 papryki czerwonej, żółtej, zielonej- pokrojone w drobną kosteczkę
    15 pomidorków koktajlowych- pokrojonych w ćwiartki
    2 ząbki czosnku
    2 łodyżki tymianku
    5 listków bazylii
    gałązka rozmarynu
    1/2 łyżeczki nasion kolendry
    1/2 łyżeczki majeranku suszonego
    5 łyżek oliwy czosnkowej
    łyżka oleju arachidowego
    łyżeczka octu winnego
    starty parmezan
    sól
    pieprz

    W dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy makaron i przygotowujemy go al dente. Hartujemy go pod zimną wodą, odcedzamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu.
    Obieramy fasolkę szparagową i gotujemy ją w osolonej wodzie. Gdy będzie dość miękka odcedzamy strączki i kroimy je na połówki.
    Na rozgrzany wok wlewamy 3 łyżki oliwy czosnkowej i 2 (drobno posiekane) ząbki czosnku. Dodajemy cukinie, seler i papryki. Wlewamy pól szklanki wody i dusimy warzywa ok. 10 minut. Dodajemy makaron, fasolkę szparagową oraz świeże zioła. W kubeczku mieszamy ze sobą 2 łyżki oliwy czosnkowej, łyżkę oleju arachidowego, łyżeczkę octu winnego, utarte ze sobą w moździerzu zioła suszone, szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę soli. Wlewamy sos do woka. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut, aż do połączenia się smaków i zapachów. Pod sam koniec wrzucamy pomidorki.
    Na suchej patelni układamy pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Smażymy go na złoty kolor.
    Wykładamy makaron z warzywami do miseczki. Posypujemy danie obficie parmezanem. Na wierzch kładziemy podsmażony boczek.

    Magdalena Mańka e-mail: manka.madzia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  61. Pełnoziarniste penne z botwinką i kozim serem
    Składniki dla 2 osób:
    pół opakowania pełnoziarnistego penne
    pęczek botwinki
    mała cebulka, szalotka
    2 ząbki czosnku
    kopiasta łyżka masła
    łyżka oliwy
    łyżka octu jabłkowego
    łyżeczka cukru
    garść rodzynek
    miękki serek kozi
    sól, pieprz do smaku

    Makaron ugotować zgodnie z przepisem al dente.
    Na patelni na oliwie z masłem (połowa masła) usmażyć posiekaną szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek, dorzucić łodygi botwinki pokrojone na ok 1 cm kawałki, podsmażyć przez ok. 5 minut, wlać ocet, odparować, dodać cukier, rodzynki, pokrojone liście, dodać masła, poddusić 5 minut, dodać pokruszony serek, wrzucić makaron, zamieszać do połączenia składników i podawać.
    Na talerzu delikatnie skropić oliwą z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypominam, że każda osoba może wziąć udział w konkursie wielokrotnie, lecz jej posty nie mogą znajdować się bezpośrednio po sobie. Aby dodać kolejny post konkursowy należy poczekać na pojawienie się innego zgłoszenia konkursowego. Inne zgłoszenia poza tym w tej chwili usuwam z konkursu. Będziesz mogła dodać je później ponownie zgodnie z zasadami konkursu.

      Usuń
  62. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  63. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  64. Zapiekankę zaserwowała mi przyjaciółka i od niej mam przepis (który już nie raz przygotowywałem we własnej kuchni). Dzielę się nim dalej, bo to niebo w gębie i najlepszy czas na wykorzystanie dyni :)

    (2 porcje)
    160 g makaronu fusilli (świderki)
    100 g posiekanej cebuli
    3 łyżeczki masła
    220 g kurczaka mielonego
    3/4 łyżeczki suszonego oregano
    spora szczypta papryki w proszku
    3 łyżeczki octu balsamicznego
    300 g pomidorów bez skórki

    1 łyżka koncentratu pomidorowego (np. Pudliszki)
    200 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
    1 łyżeczka mąki
    100 ml mleka

    80 ml bulionu
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
    do podania:
    listki oregano

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

    Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź, gdy będzie gotowy

    Na łyżeczce masła podsmaż cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodaj mielonego kurczaka, doprawionego solą i pieprzem. Gdy mięso straci różowy kolor, dodaj oregano, paprykę w proszku, pomidora pokrojonego w kostkę i koncentrat pomidorowy. Zredukuj, aż sos stanie się gęsty, a następnie dopraw go solą, pieprzem i octem balsamicznym.

    W patelni rozpuść łyżeczkę masła, wrzuć na nie dynię i smaż przez 4 minuty.

    W garnuszku rozpuść łyżeczkę masła i rozprowadź w niej mąkę. Smaż przez 30 sekund. Dolej część mleka i energicznie mieszaj tak, by nie zostały w sosie grudki. Gdy będzie gładki, dolej resztę mleka i bulion. Gotuj 2-3 minuty, a następnie dopraw gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.

    Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Na nim rozłóż dynię, kurczaka w sosie i sos beszamelowy.

    Zapiekaj przez 20 minut.

    Krzysiek Kubik
    k_kubik@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  65. SPAGHETTI DLA GARFIELDA

    Składniki (dla 6 osób):
    1 i 1/2 paczki makaronu spaghetti
    świeżo tarty ser żółty
    1 kg mielonej karkówki wieprzowej
    garść natki pietruszki
    1 kromka chleba namoczona w mleku
    2 jajka
    8 pomidorów
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 cebulki pokrojone w kostkę
    2 posiekane łodygi selera
    2 posiekane ząbki czosnku
    1/2 szklanki czerwonego wina
    5 listków bazylii
    gałązka rozmarynu
    sól
    pieprz
    oliwa czosnkowa do smażenia

    Mięso wieprzowe mielimy. Pietruszkę zieloną i cebulę kroimy drobno. Kromkę chleba namaczamy w mleku, odciskamy. W dużej misce zagniatamy: mięso, pietruszkę, cebulkę, kromkę chleba, 2 jajka, sól i pieprz. Formujemy kuleczki nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Obsmażamy je na oliwie czosnkowej. Następnie układamy je na blaszce skropionej oliwą czosnkową i wkładamy do piekarnika na 10 minut/100*C, żeby mięso dopiekło się w środku.
    W woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku, cebulkę oraz łodygi selera. Dokładamy obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory. Wlewamy wino czerwone i całość doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią oraz rozmarynem. Dusimy wszystko powoli, aż sos odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i pulpety. Podgrzewamy całość chwilkę. Spaghetti ugotowane al dente polewamy sosem z pulpetami, oprószamy startym serem i suszonymi ziołami (u mnie tymianek i bazylia). Podajemy z winkiem ;-)

    Magdalena Mańka, manka.madzia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  66. Sałatka z makaronem i winogronami

    500 g filetu z piersi kurczaka
    500 g winogron
    300 g makaronu kokardki
    puszka kukurydzy
    majonez
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    curry
    olej

    Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, polewamy zimną wodą. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Winogrona kroimy na połówki, usuwamy z nich pestki. Kurczaka, kukurydzę, makaron oraz winogrona mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy majonez. Dokładnie mieszamy.

    Marta Makowska
    marta.makowska18@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  67. Polecam ten smaczny (i łatwy w przygotowaniu) makaron z pieczonym łososiem.

    (2 porcje)

    180 g makaronu spaghetti

    120 g mascarpone

    skórka z 1/2 wyszorowanej i sparzonej limonki

    sok z 1/4 limonki (lub więcej jeśli lubisz)

    listki z 2 gałązek tymianku

    3/4 łyżeczki zielonego pieprzu młotkowanego

    250 g łososia w całości z odciętą skórą

    sól

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.

    Rybę natrzyj pieprzem i solą. Przełożyć ją na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
    Makaron odcedzić, wymieszaj z serkiem, tymiankiem skórką i sokiem limonkowym. W razie potrzeby doprawić solą.
    Wyłożyć łososia na deskę i podziel go na pół. Wyłożyć makaron na talerz, a na nim łososia.
    Smacznego.

    Szymon Dmochowski
    szymus8@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  68. I znów ja :-))

    CHOW MEIN (PROSTO Z CHIN) Z DODATKAMI

    Składniki:
    200 g makaronu Chow Mein
    2 duże piersi z kurczaka
    150 g kiełków fasoli Mung
    2 papryki czerwone pokrojone w paseczki
    1 papryczka chilli bez pestek
    1 cebula pokrojona w piórka
    pęczek cebuli dymki
    gałązka rozmarynu
    gałązka tymianku
    gałązka estragonu
    2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
    pikantna oliwa do smażenia
    sok z 1 limonki
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki octu ryżowego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    100 ml wody
    sól, pieprz

    Filety z kurczaka kroimy w paski. Wkładamy je do miski. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, octu ryżowego, pokrojoną drobno papryczkę chilli, czosnek, połowę posiekanych ziół, sól, pieprz i łyżkę mąki kukurydzianej. Obtaczamy mięso w marynacie.
    Przygotowujemy sos. Rozpuszczamy skrobię kukurydzianą w 100 ml wody- najlepiej zrobić to w słoiku. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz. Słoik zakręcamy, wstrząsamy nim kilkukrotnie i odstawiamy.
    Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na ok. 4 minuty. Zanurzamy ugotowany makaron w zimnej wodzie, aby go zahartować. Odcedzamy go.
    Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka i cebulę. Pozwalamy mięsu nabrać koloru. Po 5 minutach przekładamy go do miski i odstawiamy na bok.
    Myjemy i kroimy wszystkie warzywa. Wrzucamy je do woka, gdzie pozostał (po smażeniu kurczaka) wywar. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde, więc smażymy je krótko, często i gęsto mieszając.
    Łączymy makaron, mięso, podsmażone warzywa i fasolę Mung (odcedzoną i przepłukaną zimną wodą) w woku. Dodajemy zioła. Mieszamy całość. Rozgarniamy wszystko na boki, pozostawiając w środku wolną przestrzeń do której wlewamy sos. Będzie on szybko gęstniał. Wyciskamy sok z limonki, całość posypujemy dymką (można zostawić sobie część, żeby przybrać kurczaka tuż przed podaniem).
    Smacznego :-)

    Magdalena Mańka manka.madzia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  69. Proponuję tagliatelle z borowinkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami laskowymi.
    Składniki:
    Makaron tagliatelle
    200 g świeżych lub mrożonych prawdziwków
    200 g młodych listków szpinaku
    2 szalotki
    1 ząbek czosnku
    100g orzechów laskowych
    5-6 suszych pomidorów z zalewy
    100ml czerwonego, wytrawnego wina
    200 ml słodkiej śmietanki kremówki
    1 Łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
    Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    Klarowane masło do smażenia
    Sposób przygotowania:
    Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanej oatelni, aż się zeszkli, dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy dalej razem, aż lekko zbrązowieją.
    Grzyby czyścimy, kroimy na grube plastry i dodajemy do szalotki, smażymy razem chwilę po czym dodajemy szpinak ismażymy aż puści sok. Dodajemy czerwone wino i zielony pieprz. Ns koniec zabielamy jeszcze śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bezpośrednio na patelnię dodajemy prosto z gotowania makaron ugotowany al dente i smażymy, aż zaabsorbuje sos. Podajemy od razu.
    Iwona
    Moj adres: gosiuwka@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  70. Mój ukochany pomysł na szybki i zdrowy makaron, od którego można zwariować!
    Makaron wybieracie takiego rodzaju jaki możecie aktualnie jeść. U mnie z mąki durum. Suchego około 150g.
    5 suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
    Jedna nieduża cukinia
    60g serka mascarpone
    60g jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    Pieprz, sól, kolendra świeża
    Ser starty typu chedar lub parmezan - oczywiście według uznania
    Przygotowanie
    Makaron gotujemy al dente. Cukinię ścieramy na małych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone pomidory, dorzucamy cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami kolendry. W miseczce miksujemy serek i jogurt aby się połączyły. Skrobię rozrabiamy w niewielkiej ilości wody (około 2 łyżki). Odcedzony makaron wsypujemy do garnczka, a na niego dajemy zawartość patelni i rozmieszany serek. Mieszamy szybko i podpalamy pod garnczkiem ogień. Teraz nie możemy doprowadzić do wrzenia i wlewamy wodę ze skrobią. Mieszamy energicznie, pieprzymy znów do smaku. Tuż przed wrzeniem wyrzucamy całość do dużego półmiska. Gotowe.

    Marzę o nagrodzie - będę dziś o niej śniła!!! Może ją przywołam siłami umysłu :D
    Pozdrawiam!
    Ania laskowskaaj@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  71. Fajnie, że trafiłam na tego bloga, ile tu ciekawych przepisów. Koniecznie muszę je sobie zapisać. A wam może przyda się namiar na dobry sklep internetowy https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow/ , gdzie do kuchni znajdziecie dużo różnego wyposażenia. Może wam się przyda.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...