wtorek, 2 września 2008

Placki ziemniaczano - cukiniowe na smaczny początek.



Uwielbiam cukinię i w sezonie mogłabym jeść ją cały czas w różnych postaciach. Z tego powodu rodzinnie hodujemy na działce to wspaniałe warzywo, dzięki czemu przez cały letni okres mamy go pod dostatkiem. Na początek mojego kulinarnego blogowania postanowiłam umieścić przepis na placki ziemniaczano - cukiniowe, które wręcz kocham za ich smak. Dla mnie zwyczajne placki ziemniaczane są prostym rarytasem, a w połączeniu z cukinią stanowią danie, które chętnie pałaszuję.
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 duża cukinia (taka mniej więcej 30 cm, dość gruba)
1 cebula
1 jajko, pół szklanki mąki
ok. łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki

Ziemniaki obieramy i surowe trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Odstawiamy i po kilku minutach odciskamy od nich wodę, którą wypuściły ziemniaki. Następnie obieramy cukinię, kroimy na pół, wybieramy miąższ pestkowy, po czym trzemy na tarce w drobne słupki. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Do ziemniaków dorzucamy drobno posiekaną cebulę,  wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i czerwoną paprykę i ponownie mieszamy. Placki smażymy na patelni aż do zrumienienia się po obu stronach. Smacznego.

U mnie podawane z sosem czosnkowym lub z sosem tysiąc wysp.

3 komentarze:

  1. Tez robie podobne placuszki, tylko ze daje warzyw mniej wiecej pol na pol; bardzo takie placuszki lubimy :)
    Milego blogowania Shinju!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie u mnie ta cukinia była na tyle duża, że wyszło prawie pół na pół. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A to rozumiem :D
    bo te dostepne 'u mnie' to dosyc male sa ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...