środa, 3 września 2008

Tydzień Kaszy :)



W ramach Tygodnia Kaszy zorganizowanego przez aga-a na forum cincin postanowiłam wykorzystać moją ulubioną kaszę czyli jęczmienną do sporządzenia dzisiejszego dania obiadowego jakim była aromatyczna łopatka wieprzowa z kaszą jęczmienną oraz pieczoną cukinią i czerwoną papryką.

Składniki:

1-1.5 kg łopatki wieprzowej

1 cukinia

sól

pieprz czarny (świeżo mielony)

ostra czerwona papryka (0.5 łyżeczki)

curry

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

1 łyżka masła

kasza jęczmienna

Łopatkę solimy, czosnek obieramy, kroimy każdy ząbek na kilka kawałków, po czym nacieramy nim mięso. Do miseczki wsypujemy paprykę, pieprz, wlewamy dwie łyżki oliwy, wszystko mieszamy. Posolone i natarte czosnkiem mięso wrzucamy do miseczki z oliwą i przyprawami, dobrze mieszamy, aby zostało całkowicie pokryte oliwą. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na conajmniej 12 godzin. 

Cukinię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Następnie lekko solimy i odstawiamy w miseczce na conajmniej godzinę. Po godzinie odlewamy wypuszczoną przez cukinię wodę, a kostkę cukinii przyprawiamy curry i odrobiną czarnego pieprzu. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w nieduże kawałki. Mieszamy z cukinią.

Po zamarynowaniu mięso wykładamy do brytfanki. Dokładamy łyżkę masła i dolewamy odrobinę wody (tak max. 0.5 cm wody w brytfance). Całe naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Po 40 minutach pieczenia zdejmujemy folię i dookoła mięsa wysypujemy doprawioną cukinię oraz paprykę. Pieczemy kolejne 30 minut bez przykrycia. 

Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmenną skropioną delikatnie oliwą z oliwek.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...