Ponownie naszła mnie ochota na słodkości, dlatego postanowiłam coś upiec. Jako, że uwielbiam wszystkie cytrynowe smaki zdecydowałam się na upieczenie cytrynowych kwadracików, na które przepis podała na forum cincin Krystyna9.
Składniki:
Ciasto
1 szklanka mąki
4 łyżki cukru pudru ( z górką)
130 g masła
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
Masa cytrynowa
sok z 3 cytryn (ok. 0.5 szklanki)
otarta skórka z 1 cytryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ( z górką)
Składniki ciasta wyrabiamy na kruszonkę, a następnie wysypujemy na dno formy ( 25cm x 21cm) i ugniatamy ręką. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekamy przez 15 minut. W czasie podpiekania ciasta do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Mieszamy, ale nie ubijamy. Dodajemy sok z cytryn, skórkę z cytryny i mąkę. Dokładnie mieszamy. Otrzymaną masę cytrynową wylewamy na podpieczone ciasto i całość wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 40-50 minut. Po upieczeniu studzimy, kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.
Ale pysznie wyglądają! Bardzo lubię ciasto cytrynowe, a dawno nie robiłam. Chyba się skuszę...
OdpowiedzUsuńApetyczny przepis i zachęcające zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńoj i ja chcialam te kwadraciki piec ,ale wybor na jablecznik francuski padl,ale na ten weekend juz raczej na pewno :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja :)
och jakie smakowite ,ja się na razie tylko czaje na te kwadraciki ,ale nie wiem jak wytrzymam długo ,żeby nie upiec :DDD
OdpowiedzUsuńśliczne kwadraciki
OdpowiedzUsuńintensywnie żółte
też je upiekę :-)
To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo smaczne i w zastraszająco szybkim tempie zostały zjedzone. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt słodkich ciastek to warto wsypać tylko 3/4 szklanki cukru zamiast całej.
OdpowiedzUsuńSliczne! Tez mnie kusza od pewnego czasu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
(ps. a propos pytania : ciasto naklulam lekko widelecem ;) )
Ale piękne! Mam pytanie odnośnie tego mieszania jajek z cukrem - wystarczy wymieszać łyżką? A cukier nie musi się rozpuścić? Sorki, za dziwne pytania, ale mam zamiar zrobić to ciacho na moje imieninki :)
OdpowiedzUsuńJoanno - musisz je dokładnie wymieszać, więc w tym czasie część cukru na pewno się rozpuści - ale bez przesady, nie trzeba dążyć do rozpuszczenia całości. Te kwadraciki są naprawdę płaskie, w sumie około 1.5 cm wysokości (z masą cytrynową), więc to bardziej takie ciastka niż ciasto.
OdpowiedzUsuńok, dzięki - na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń