Placki zwane grzybkami są w moim domu od zawsze. Z wczesnych lat dzieciństwa pamiętam zajadanie grzybków z pysznymi domowymi konfiturami i dżemami. Ten smak wciąż jest mi bardzo bliski i gdy tylko nie ma żadnego pomysłu obiadowego, albo chęci do długiego stania w kuchni grzybki pojawiają się na naszym stole.
Składniki (na 1 grzybka):
2 jajka
2-3 łyżki mąki
2 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru
sól
Na początku oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dokładnie ubijamy z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy mleko i mąkę, po czym dokładnie ubijamy likwidując wszelkie grudki. Tak otrzymaną gładką masę przekładamy do miski z ubitymi białkami i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na rozgrzaną, lekko otłuszczoną patelnię i smażymy przez kilka minut do zrumienienia, po czym przekładamy na drugą stronę i chwilę podpiekamy.
Podajemy z dżemem lub konfiturą. U mnie obecnie domowy dżem śliwkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz