niedziela, 16 sierpnia 2009

Śmietankowe ciasteczka

W tym tygodniu naszła mnie wielka ochota na ciasteczka. Szukałam przepisu, który w jakiś sposób by mnie zaciekawił, aż trafiłam na ciasteczka pomysłu Dorotus. Od razu wiedziałam, że to jest to na co mam właśnie ochotę i przystąpiłam do pieczenia. Rezultat całkowicie zadowolił moje kubki smakowe i z pewnością będę powtarzać. Pozwoliłam sobie na dodanie paru szczegółów z przygotowania ciasteczek, które z pewnością ułatwią pieczenie kolejnym chętnym.

Składniki:

27 dag mąki


25 dag masła

5 łyżek gęstej śmietany

1 żółtko


1 białko

cukier kryształ do posypania

Mąkę, masło, śmietanę i żółtko zagniatamy do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto wstawiamy na kilka chwil do zamrażarki (Ciasto zawiera dość sporo masła, więc w ciepłym pomieszczeniu trochę się lepi, schłodzenie ogranicza ten efekt). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka o grubości trochę większej niż 0.5 cm. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy dość dużą ilością cukru. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut (ja piekłam na papierze do pieczenia) do zrumienienia. Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka.

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje fawortyki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym sobie teraz schrupała takie śmietankowe ciasteczka..
    do mojej porannej kawy
    z chrupiącym cukrem..

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...