Składniki:
27 dag mąki
25 dag masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 białko
cukier kryształ do posypania
Mąkę, masło, śmietanę i żółtko zagniatamy do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto wstawiamy na kilka chwil do zamrażarki (Ciasto zawiera dość sporo masła, więc w ciepłym pomieszczeniu trochę się lepi, schłodzenie ogranicza ten efekt). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka o grubości trochę większej niż 0.5 cm. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy dość dużą ilością cukru. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut (ja piekłam na papierze do pieczenia) do zrumienienia. Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka.
Zdecydowanie moje fawortyki:)
OdpowiedzUsuńale bym sobie teraz schrupała takie śmietankowe ciasteczka..
OdpowiedzUsuńdo mojej porannej kawy
z chrupiącym cukrem..