Każda większa impreza z udziałem moim i T wiąże się z przyniesionym przez nas garnkiem pełnym kurczaka po "meksykańsku". Garnek ten jest w bardzo szybkim tempie opróżniany ze smakiem. Danie to jest to specjalnością T i zazwyczaj to on je przygotowuje. Tym razem przyrządziliśmy wspólnie.
Składniki:
1 duża pierś kurczaka (podwójna)
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka zielonego groszku
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka fasolki szparagowej
5 pieczarek
4 nieduże pomidory
300 g ryżu
sól, pieprz, curry, chilli
Pierś kurczaka i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieczarki, cebulę i pomidory obieramy (w przypadku pomidorów zdejmujemy skórkę przez sparzenie) i kroimy w drobne kawałki. Przygotowujemy garnek i nalewamy do niego odrobinę oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, doprawiamy pieprzem i podsmażamy, a następnie przerzucamy do garnka. Kolejno podsmażamy pieczarki (doprawione solą), a potem paprykę i przerzucamy do garnka. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i curry, podsmażamy, a następnie również dodajemy do garnka. Wstawiamy garnek z warzywami i kurczakiem na mały ogień. Kolejnym etapem jest podsmażenie pomidorów. Po podsmażeniu warzyw na patelnię na chwilę wrzucamy kukurydzę, groszke, fasolę czerwoną i fasolkę, po czym dodajemy je do garnka. Gotujemy "ale dente" ryż, odsączamy go i dodajemy do reszty miękkich składników w garnku. Wszystko w garnku dobrze mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, chilli i curry. Ilość chilli ma być dość duża, bo danie musi być pikantne. Na tą ilość mięsa i ryżu powinno to być około łyżeczki. Po dodaniu do garnka ryżu całość dusimy jeszczę parę minut i podajemy. Smacznego.
Wyglada bardzo obiecujaco :)
OdpowiedzUsuńA wspolne gotowanie fajna rzecz prawda?
ach ci nasi panowie :) moj marcinku też ma swoje danie z cudzysłowie, które niedługo zaprezentuje :)
OdpowiedzUsuń