wtorek, 10 listopada 2009
Tradycyjne leniwe :)
Na dzisiejszy obiad postanowiłam przygotować tradycyjne pierogi leniwe w ramach zabawy kulinarnej nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl czyli Gotujemy po polsku!
Składniki:
0.5 kg twarogu
2 jajka
ok. 1 szklanki mąki pszennej
2 - 3 łyżki cukru
sól
Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem, a następnie dodajemy je do twarogu, przyprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do żółtek z twarogiem. Następnie pomału dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto uważając aby nie zrobiło się zbyt twarde. Na 0.5 kg twarogu zużywa się około jednej szklanki mąki. Z ciasta wyrabiamy wałek, lekko go spłaszczamy i nożem kroimy ukośnie małe kawałki ciasta. Kawałki ciasta wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż do wypłynięcia. U mnie polane odrobiną masła i posypane cukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale mi narobiłaś smaka:)
OdpowiedzUsuńech,za mna juz dlugo leniwe chodza:) pysznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, :)
Uwielbiam leniwe. W sumie szybko się robi, a smak przypomina dzieciństwo.
OdpowiedzUsuń