wtorek, 10 listopada 2009

Tradycyjne leniwe :)

Gotujemy po polsku! - edycja II

Na dzisiejszy obiad postanowiłam przygotować tradycyjne pierogi leniwe w ramach zabawy kulinarnej nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl czyli Gotujemy po polsku!

Składniki:

0.5 kg twarogu

2 jajka

ok. 1 szklanki mąki pszennej

2 - 3 łyżki cukru

sól

Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem, a następnie dodajemy je do twarogu, przyprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do żółtek z twarogiem. Następnie pomału dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto uważając aby nie zrobiło się zbyt twarde. Na 0.5 kg twarogu zużywa się około jednej szklanki mąki. Z ciasta wyrabiamy wałek, lekko go spłaszczamy i nożem kroimy ukośnie małe kawałki ciasta. Kawałki ciasta wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż do wypłynięcia. U mnie polane odrobiną masła i posypane cukrem.

3 komentarze:

  1. ech,za mna juz dlugo leniwe chodza:) pysznie wygladaja :)
    Pozdrawiam, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leniwe. W sumie szybko się robi, a smak przypomina dzieciństwo.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...