Ostatnio w moje ręce wpadła książka dr Pierre'a Dukana "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów". Zazwyczaj jestem dość sceptyczna względem książek odnoszących się do konkretnych diet i oznajmiających, że jedząc to na pewno schudnę. Tym razem jednak po pobieżnym przejrzeniu zawartości zauważyłam sporo ciekawych pomysłów na potrawy, więc postanowiłam się przyjrzeć bliżej i wypróbować parę rzeczy. Na pierwszy ogień w ostatnią niedzielę poszły "udka indyka w paprykach", które trochę przerobiłam i wyszły mi pyszne pałki kurczaka w sosie paprykowym.
Składniki:
12 pałek kurczaka
800 ml wody
100 ml octu winnego (białego)
6 czerwonych papryk
100-150 g twarożku o niskiej zawartości tłuszczu
sól
świeżo mielony pieprz
przyprawa do kurczaka
Pałki kurczaka lekko posypujemy przyprawą do kurczaka podsmażamy z każdej strony na patelni z powłoką nieprzywierającą. Następnie przekładamy je do rondla i zalewamy wodą oraz lekko solimy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-50 minut, co jakiś czas przewracając pałki. Papryki sparzamy we wrzątku, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy, a następnie miksujemy w celu uzyskania paprykowego przecieru. Pałki kurczaka wyjmujemy z powstałego wywaru i dolewamy do niego ocet winny. Następnie dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy go z wywarem, po czym dodajemy przecier z papryk. Tak otrzymany wywar doprawiamy solą i pieprzem, a następnie doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Do wrzącego sosu przekładam pałki i podgrzewam je w sosie. W moim przypadku podane z kuskusem.
Czy smak octu jest mocno wyczuwalny w tym daniu? bo trochę sie go obawiam. Jakiego twarożku użyłaś takiego w kostce czy wiaderkowego?
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam to ocet nie był mocno wyczuwalny. A twarożek to był taki kremowy w małym pojemniczku.
Usuń