Nie jestem wielbicielką tradycyjnych smażonych kotletów mielonych, dlatego mięso mielone wolę podawać w formie klopsików duszonych w sosie. Przepis na klopsiki jest stały (chociaż zdarzyło mi się kilkakrotnie testować inne przepisy), zmienia się tylko sos z którym są podawane. Spośród sosów najchętniej wybieram pomidorowy lub koperkowy (bądź pomidorowo-koperkowy). W związku z tym, że klopsiki stanowią bardzo częste danie w kuchni polskiej postanowiłam je przygotować w ramach zabawy kulinarnej Gotujemy po polsku! nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl :)
Składniki:
1 kg mieszanego mięsa mielonego
2 duże cebule (lub 3 mniejsze)
3 ząbki czosnku
2 jajka
2 suche bułki (np. kajzerki)
suszony tymianek
sól, biały pieprz, kminek
Cebule obieramy i drobniutko siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Cebulę i czosnek podsmażam na oleju do miękkości cebuli, uważając aby nie spalić czosnku. Bułki w tym czasie zalewamy wodą i namaczam. Mięso mielone przekładamy do miski i wbijamy do niego jajka. Lekko solimy, po czym wyrabiamy dokładnie mięso. Namoczoną bułkę odciskamy od nadmiaru wody, a następnie przepuszczamy przez praskę dodając do mięsa. Dokładnie wyrabiamy. Do wyrobionego mięsa dodajemy sól, trochę kminku, sporo białego pieprzu i dużo suszonego tymianku, po czym dokładnie mieszamy. Z tak otrzymanego mięsa formujemy nieduże kulki, które lekko obsmażamy na patelni. Otrzymane klopsiki przekładamy do wybranego sosu i dusimy w sosie przez około 20 minut.
W moim domu klopsiki podajemy zawsze z kaszą. Na zdjęciu klopsiki w sosie paprykowym, przygotowanym w nadmiarze do pałek kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz