Niedawno będąc na zakupach nabyłam opakowanie gotowych tortilli i od tego czasu zastanawiałam się z czym mogłabym je przyrządzić. Przeglądałam przepisy w internecie oraz posiadanych książkach kucharskich, ale na nic nie mogłam się zdecydować, zbyt wiele pomysłów było kuszących. Dlatego postanowiłam iść na żywioł i przygotować farsz do tortilli taki jaki pierwszy przyjdzie mi do głowy. Zajrzałam do lodówki i mój wzrok napotkał paczkę mięsa mielonego. W tym momencie już wiedziałam co chcę przygotować. W ten sposób powstało moje przepyszne "burrito".
Składniki:
8 tortilli
900 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
400 g fasoli (u mnie fasola czarne oczko)
3 łyżki pikantnego sosu (u mnie pikantny sos gruziński)
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone, mieszamy z cebulą i czosnkiem i zaczynamy dusić pod przykryciem. W momencie gdy mięso straci swój różowy kolor lekko je solimy i dodajemy połowę przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy, po czym ponownie przykrywamy pokrywką i dalej dusimy. Po ok. 15 minutach duszenia mięsa z przecierem pomidorowym dorzucamy odsączoną fasolę (moja fasola czarne oczko była w zalewie w słoiku), dokładnie mieszamy. Następnie co kilka minut dolewamy przecier pomidorowy, cały czas trzymając mięso na ogniu bez przykrycia, aż do dodania całego przecieru. Ważne jest aby cały płyn/woda wyparował, a pozostał jedynie gęsty sos pomidorowy oblepiający mięso i fasolę. Po dodaniu całego przecieru dodajemy pikantny sos, oraz doprawiamy lekko solą i pieprzem. Podduszamy jeszcze ze 2 minuty. Gotowe tortille lekko podgrzewamy, skrapiając je wcześniej odrobiną wody (można w piekarniku, można w kuchence mikrofalowej). Podgrzane tortille kładziemy na talerzach i na każdej z nich układamy wzdłuż średnicy warstwę farszu, po czym je rolujemy. Smacznego
oj,burrito lubie bardzo,tylko daje zawsze wiecej warzywek typu salata,ogorek itp. pycha :)oj,dawno nie bylo....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Sałatę, ogórek i pomidora lubię jeść w towarzystwie kurczaka, tutaj do mięsa mielonego nie pasowałyby mi troszkę :)
OdpowiedzUsuńpyszne, pyszne to jedzonko:) a ja tak dawno nie robilam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńco można użyć zamiast sosu gruzińskiego? chyba nie mam nic odpowiedniego, myślę czy da się coś zrobić? już po zakupach na ten weekend.
OdpowiedzUsuńMożesz użyć każdego sosu chilli: harissy, sambal oelek, pikantnej pasty paprykowej... a nawet drobno posiekanych papryczek chilli. Tylko wtedy ilość dodawaj stopniowo aż osiągniesz pożądany stopień ostrości. Różne sosy, różne papryczki mają różną ostrość w końcu :)
Usuńdziękuję :)
Usuń