Tą zupę od wielu lat przygotowuje moja mama gdy nie ma czasu albo ochoty na stanie przy kuchni i gotowanie. Robi się ją szybko i jest bardzo smaczna. Cała moja rodzina ją uwielbia. To kolejny z przepisów, który wyniosę ze swojego rodzinnego zakładając własną rodzinę.
Składniki:
0.5 kg zielonego groszku z puszki
1.5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
mały pojemnik śmietany
sól, pieprz
Bulion warzywny podgrzewamy. Groszek miksujemy na gładką masę przy użyciu blendera. Wlewamy do ciepłego bulionu i podgrzewamy całość. Odlewamy trochę zupy i mieszamy z śmietaną, a następnie całość rozprowadzamy w garnku z zupą. Doprawiamy solą i pieprz, mieszamy. Jeśli otrzymana zupa będzie zbyt rzadka (nie otrzymamy konsystencji zupy kremu) możemy ją zagęścić poprzez dodanie np. zmiksowanego ugotowanego brokuła. Połączenie brokuła i groszku jest bardzo udane.
U mnie podane z groszkami.
Przepis dodaję w ramach akcji kulinarnej Peli "II Letni Festiwal Zupy"
bardzo lubię taki krem za smak, konsystencję i za ten kolor :)
OdpowiedzUsuńto ta kusząca zupka. ja chyba zrobię jutro ze świeżego groszku i z tym brokułem.
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych kremowych zup. Namawiam do przygotowania jej z groszku świeżego lub mrożonego. Jest wtedy jeszcze smaczniejsza :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWiem, że z świeżego jest smaczniejsza, ale zazwyczaj robi się ją gdy jest mało czasu. Wtedy niekoniecznie świeży lub mrożony groszek jest pod ręką. A puszki groszku i kukurydzy to jeden ze stałych składników mojej spiżarki.
OdpowiedzUsuńa mnie urzekły groszki;)
OdpowiedzUsuńTen groszek to groszek ptysiowy z Lidla. Różni się znacznie od tradycyjnych groszków. Nam bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuń