poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Mazurskie grillowanie - faszerowane pieczarki

I oto jestem. Wróciłam z tygodniowego wypadu na Mazury. Mimo tego, że trafiliśmy na najgorszy pod względem pogody tydzień lipca wyjazd uważam za udany. Jak to bywa w przypadku tego typu wyjazdów grillowanie jest nieodłącznym dodatkiem do spędzania czasu. Również tym razem tak było. Poza karkówką, kurczakiem, kaszanką i różnymi kiełbasami pieczone były również dania bezmięsne w tym bardzo smaczne faszerowane pieczarki.

Składniki (na 7 pieczarek):

7 większych pieczarek
1 duża cebula
0.5 czerwonej papryki
0.5 białej papryki (może być też żółta lub zielona)
4 nitki szczypiora z dymki
garść tartego żółtego sera (w moim przypadku pokrojony drobno ser w plasterkach)
sól, pieprz
dodatkowo: sos Hot Chilli dla lubiących trochę ostrości w życiu

Pieczarki obieramy. Wykrawamy im nóżki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Szczypior kroimy drobno. Na rozgrzany olej (oliwę - ja miałam tylko olej) wrzucamy cebulę i paprykę i podsmażamy. Następnie wrzucamy nóżki pieczarek i szczypior. Podduszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z tartym serem. Otrzymany farsz układamy w kapeluszach pieczarek.


Nafaszerowane pieczarki owijamy w folię aluminiową i kładziemy na mocno rozgrzanego grilla kapeluszami do dołu. Pieczemy ok. 20 -25 minut. 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia przekręcamy pieczarki farszem do dołu, aby farsz był bardzo ciepły. Zdejmujemy z grilla, odwijamy z folii.



Bardzo smacznym dodatkiem do tych pieczarek jest pikantny sos nałożony na wierzch pieczarki bezpośrednio przed zjedzeniem. Polecam sos Hot Chilli firmy Kühne.

Przepis bierze udział w akcji: Wielkie Grillowanie z Kühne - Kühne, Grillstone, Pizzastone

7 komentarzy:

  1. mazurskie grillowanie... swojsko brzmi :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie musiało być! bardzo lubię takie pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaka mi zrobiłaś.i chyba sama sobie zaserwuje takie w wegańskiej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zdjęciu mam te z serem. Dwie pozostałe których nie widać były robione tak samo, tylko bez mieszania z serem. Właśnie dla osoby nie jedzącej nabiału.

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladaja smakowicie:) zjadlabym choc jedna...

    OdpowiedzUsuń
  6. te dania bezmięsne smakowąłyby mi chyba najbardziej

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...