czwartek, 12 sierpnia 2010

Pasta ajvarowa Małej Mi

Przez większość życia słysząc hasło "pasta do kanapek" oczami wyobraźni widziałam jajeczną papkę, źle doprawioną, kiepsko wyglądającą i ogólnie niesmaczną. Takie wspomnienia pochodzą z czasów stołówek kolonijnych, gdzie nas takimi pastami raczono od czasu do czasu. Na szczęście w moim domu pasty jajecznej się nie robiło, dlatego moja trauma nie osiągnęła maksimum. Dopiero w momencie gdy sama zaczęłam gotować i wertować książki kucharskie, czasopisma, a także internet zorientowałam się, że można stworzyć wiele pysznych past. I zajadać się nimi bez końca... W tej chwili jestem fanką past do kanapek, ale tej jajecznej nie tknę. Wczoraj wieczorem postanowiłam wypróbować pastę znalezioną na forum CinCin, której autorką jest Mała Mi. Oryginał przepisu można znaleźć na jej blogu i na forum CinCin. Moja wersja różni się odrobinkę. Przede wszystkim tym, że Mała Mi używała ajvaru łagodnego, a ja miałam pikantny oraz tym, że ja dałam więcej pomidora. W każdym razie pastę robi się bardzo szybko i jest przepyszna. Polecam każdemu.

Składniki:

100 g sera topionego (u mnie Holenderski SerTop)

2 łyżeczki ajvaru (u mnie pikantny ajvar Podravki)

1 pomidor

Pomidora wyparzamy i obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek i cały miąższ kroimy w drobną kostkę. Ser topiony mieszamy dokładnie z ajvarem by powstała gładka masa. Dodajemy pomidora, mieszamy. I pałaszujemy :)

Smacznego...


Przepis dodaję do akcji "Smacznie i pomidorowo".

akcja

6 komentarzy:

  1. Ogromnie się cieszę, że Ci smakuje i że zamieściłaś ją u siebie na blogu. :))))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, a ja na przykład jajeczną to po prostu uwielbiam :D
    Coś mi się zdaje, że tą Twoją też bym polubiła...

    OdpowiedzUsuń
  3. shinju oczywiście, że zaglądam:)
    za pastami po prostu szaleję, choć ajvaru (jeszcze) nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko i smacznie - tak jak lubię. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. małgo. - bardzo polecam ajvar, to bardzo aromatyczny gęsty sos paprykowy, rewelacja :) ja przymierzam się do zrobienia własnego ajwaru :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...