Zauważyłam, że jak na nie-wegetariankę strasznie rzadko jem mięso. Ostatnio prawie w ogóle nie mam ochoty na jedzenie potraw mięsnych. Wyjątkiem były wczorajsze tortille do których dodałam podsmażoną pierś kurczaka. Dzisiaj również był obiad bez mięsa.
Składniki (na 1 osobę):
2 podłużne pomidory
3 cm kawałek bardzo dużej cukinii (lub 0.5 małej cukinii)
6 oliwek
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 gałązka świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
świeżo mielony kolorowy pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
porcja spaghetti dla 1 osoby
Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w słupki (młodej nie musimy obierać i usuwać pestek). Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy w plasterki
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek i pomidory. Podduszamy pomidory przez kilka minut, rozgniatając je widelcem. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Następnie wrzucamy cukinię i listki tymianku. Podsmażamy do momentu aż cukinia będzie miękka. Dodajemy oliwki, kukurydzę i ocet balsamiczny. Na małym ogniu trzymamy jeszcze przez około 2 minuty, po czym wrzucamy odsączony makaron i dokładnie mieszamy.
U mnie podany dodatkowo z paluszkami rybnymi.
Przepis dodaję do akcji: "Smacznie i pomidorowo", "Cukiniowy sierpień 2010" oraz "VIVA la pasta!"
powiem Ci że robi wrażenie. i choć mój żołądek mały bardzo to chyba zrobię jakieś spaghetti;)
OdpowiedzUsuńsmakowicie! makaron z takimi dodatkami...pycha
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie dodatki i makaron tez :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo rzadko jadam mięso, a jeżeli już to drób. Połączenie makaronu z cukinią uwielbiam.
OdpowiedzUsuńNo to ja mam identycznie. Wegetarianką nie jestem , a mięso dość rzadko jadam. Nie wiem z czego to wynika.
OdpowiedzUsuńChyba nie przepadam, choć czasem mam wielką ochotę na pieczyste.
Pozdrawiam
Ania