Zdałam wszystkie egzaminy, wróciłam do domu i postanowiłam ugotować sobie coś pysznego z racji wolnego czasu. Miałam mięso mielone kupione na kotlety (mój brat uwielbia kotlety mielone - ja trochę mniej), cannelloni, przecier pomidorowy... więc postanowiłam to wykorzystać :)
Składniki:
12 rurek cannelloni
40 dag mięsa mielonego (u mnie mieszane wołowo-wieprzowe, ale można każde osobno)
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
500 g przecieru pomidorowego (u mnie taki)
3 ząbki czosnku
0.5 łyżeczki bazylii
sól, ziołowy pieprz
oliwa z oliwek
1 szklanka tartego sera
Drobno posiekaną cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Wrzucamy mięso mielone i smażymy je, po czym dodajemy do niego drobno pokrojonego selera naciowego. Całość zalewamy połową przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy i dodajemy sól, pieprz ziołowy oraz bazylię. Podduszamy przez około 10 minut i zdejmujemy z ognia.
Z pozostałej połowy przecieru bierzemy dwie łyżki i rozsmarowujemy je na dnie foremki do zapiekania. Rurki cannelloni napełniamy zrobionym farszem i układamy w foremce. Następnie zalewamy je resztą przecieru pomidorowego. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z foremki folię, rurki polewamy odrobiną wody i posypujemy tartym serem. Zapiekamy kolejne 10 minut.
Przepis dodaję do akcji: VIVA la pasta!
cudnie Ci wyszło! i zasłużone danie- w końcu byłaś na tyle dzielna że zdałaś te egzaminy;) gratuluję raz jeszcze i życzę w wytrwałości w pisaniu pracy;)
OdpowiedzUsuńja właśnie zjadłam zupkę z soczewicą. nieeebooo;)
gratulacje duże!
OdpowiedzUsuńtakie danie to nagroda, co? ((: uwielbiam - zdecydowanie moje smaki.
Jeden z moich ulubionych obiadów makaronowych. Pracochłonny, ale za to jaki pyszny :)
OdpowiedzUsuńGratuluję zdanych egzamów! :)
mmm... ale pysznosci sobie zafundowalas:)
OdpowiedzUsuńgratulacje!!!
Uwielbiam cannelloni - Twoje wyglądają pysznie:) Gratuluję zdanych egzaminów!
OdpowiedzUsuńUbóstwiam makaron, zapowiada się smakowicie :] Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://littlecookery.blogspot.com/