czwartek, 23 września 2010

Cannelloni pomidorowo-mięsne

Zdałam wszystkie egzaminy, wróciłam do domu i postanowiłam ugotować sobie coś pysznego z racji wolnego czasu. Miałam mięso mielone kupione na kotlety (mój brat uwielbia kotlety mielone - ja trochę mniej), cannelloni, przecier pomidorowy... więc postanowiłam to wykorzystać :)

Składniki:

12 rurek cannelloni

40 dag mięsa mielonego (u mnie mieszane wołowo-wieprzowe, ale można każde osobno)

1 cebula

1 łodyga selera naciowego

500 g przecieru pomidorowego (u mnie taki)

3 ząbki czosnku

0.5 łyżeczki bazylii

sól, ziołowy pieprz

oliwa z oliwek

1 szklanka tartego sera

Drobno posiekaną cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Wrzucamy mięso mielone i smażymy je, po czym dodajemy do niego drobno pokrojonego selera naciowego. Całość zalewamy połową przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy i dodajemy sól, pieprz ziołowy oraz bazylię. Podduszamy przez około 10 minut i zdejmujemy z ognia.

Z pozostałej połowy przecieru bierzemy dwie łyżki i rozsmarowujemy je na dnie foremki do zapiekania. Rurki cannelloni napełniamy zrobionym farszem i układamy w foremce. Następnie zalewamy je resztą przecieru pomidorowego. Foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z foremki folię, rurki polewamy odrobiną wody i posypujemy tartym serem. Zapiekamy kolejne 10 minut.


Przepis dodaję do akcji: VIVA la pasta!

6 komentarzy:

  1. cudnie Ci wyszło! i zasłużone danie- w końcu byłaś na tyle dzielna że zdałaś te egzaminy;) gratuluję raz jeszcze i życzę w wytrwałości w pisaniu pracy;)
    ja właśnie zjadłam zupkę z soczewicą. nieeebooo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. gratulacje duże!
    takie danie to nagroda, co? ((: uwielbiam - zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z moich ulubionych obiadów makaronowych. Pracochłonny, ale za to jaki pyszny :)
    Gratuluję zdanych egzamów! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... ale pysznosci sobie zafundowalas:)
    gratulacje!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cannelloni - Twoje wyglądają pysznie:) Gratuluję zdanych egzaminów!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ubóstwiam makaron, zapowiada się smakowicie :] Pozdrawiam i zapraszam do mnie:

    http://littlecookery.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...