Jak już od dawna wiecie uwielbiam szybkie makaronowe dania. Tym razem mój wzrok spoczął na spaghetti i z nim przyrządziłam sobie smaczną obiado - kolację.
Składniki (na 2 porcje):
ok. 50 g serka topionego (u mnie tym razem Mlekovita Mazowiecki z szynką)
1 łyżka ostrego azjatyckiego sosu chilli - czosnek (lub innego sosu chilli)
odrobina oliwy z oliwek
1 plaster boczku o grubości ok. 0.5 cm
makaron spaghetti (w ilości dla dwóch osób)
Plaster boczku kroimy w słupki, a następnie każdy słupek na pół. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy do postaci chrupiącej. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie makaron gotujemy al dente.
Do garnka wlewamy 2 łyżki wody oraz odrobinę oliwy. Wrzucamy serek topiony i rozprowadzamy z wodą i oliwą, tak aby powstał jednolity sos. Dodajemy sos chilli i dokładnie mieszamy. Do tak powstałego sosu wrzucamy chrupiący boczek. Następnie wlewamy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, mieszamy. Do garnka z sosem wrzucamy ugotowany makaron, na malutkim ogniu trzymamy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Podajemy.
Tak dawno mnie nie było a tu tyle smakowitości :) same cuda i kiedy ja zdążę to wszystko wypróbować?
OdpowiedzUsuńjak dla mnie pycha jedzonko:) biore caly talerz:)
OdpowiedzUsuńFiolunka - a wiesz ile na mnie czeka przepisów?? Samych zup mam w zakładkach w przeglądarce około 20 do wypróbowania. Nie wiem kiedy na to czas znajdę :)
OdpowiedzUsuńAlicja - nic nie stoi na przeszkodzie byś dla siebie zrobiło, robi się tyle czasu co makaron się gotuje :)
Aga - proszę bardzo :)
mniam, brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńPikantny sos serowy to cos jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuńA ja 'wpadlam' tylko szybko powiedziec, ze przepisy na pigwe przesle Ci jutro, dzis bowiem bardzo pozno wrocilismy - samochod wyzional ducha i musielismy odbyc holowanie z przyczepa wlacznie :/ Ale jutro po pracy wszystko napisze. Przepraszam, ze zapomnienie i za zwloke :(
Milego wieczoru!