Ten przepis ma udowadniać, że bardzo łatwo zrobić sos do kurczaka i naprawdę nie trzeba korzystać z gotowych sosów w słoikach dostępnych w sklepach. Finansowo wychodzi właściwie na jedno. Przygotować taki sos można w trakcie podsmażania kurczaka, więc czasowo wychodzi również na to samo. A własny sos można doprawić całkowicie według własnego uznania.
Składniki:
2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli
2 całe piersi kurczaka
3 łyżki sosu chilli (u mnie był sos chilli-czosnek)
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa z oliwek
makaron (u mnie cortecce)
W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej pomidory z puszki oraz sos chilli. Podduszamy przez ok. 5-7 minut.
Piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i partiami obsmażamy na niej kurczaka na rumiano.
Do podduszonych pomidorów dodajemy fasolę wraz z zalewą chilli. Podduszamy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy usmażonego kurczaka. Na wolnym ogniu trzymamy jeszcze przez chwilę.
Makaron dodajemy al dente. Sos podajemy z makaronem.
Przepis dodaję do akcji "VIVA la pasta!" oraz "Kurczak na 1000 sposobów":
shinju wróciła :-) i już ugotowała mniamki :-)
OdpowiedzUsuńale pysznosci:) takie jedzonko chetnie bym zjadla:)
OdpowiedzUsuńja też bym chętnie zjadła, ale w wersji mniej ostrej :)
OdpowiedzUsuń