niedziela, 17 października 2010

Cortecce z kurczakiem i fasolą w pikantnym sosie pomidorowym

Ten przepis ma udowadniać, że bardzo łatwo zrobić sos do kurczaka i naprawdę nie trzeba korzystać z gotowych sosów w słoikach dostępnych w sklepach. Finansowo wychodzi właściwie na jedno. Przygotować taki sos można w trakcie podsmażania kurczaka, więc czasowo wychodzi również na to samo. A własny sos można doprawić całkowicie według własnego uznania.

Składniki:

2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli

2 całe piersi kurczaka

3 łyżki sosu chilli (u mnie był sos chilli-czosnek)

sól, pieprz, słodka papryka

oliwa z oliwek

makaron (u mnie cortecce)

W garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i wrzucamy do niej pomidory z puszki oraz sos chilli. Podduszamy przez ok. 5-7 minut.

Piersi kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i partiami obsmażamy na niej kurczaka na rumiano.

Do podduszonych pomidorów dodajemy fasolę wraz z zalewą chilli. Podduszamy przez ok. 5 minut, po czym dodajemy usmażonego kurczaka. Na wolnym ogniu trzymamy jeszcze przez chwilę.

Makaron dodajemy al dente. Sos podajemy z makaronem.


Przepis dodaję do akcji "VIVA la pasta!" oraz "Kurczak na 1000 sposobów":

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...