Dzisiaj świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu. Ja uwielbiam makaron w każdej możliwej postaci. Musiałam wziąć udział w MDM. Postanowiłam to połączyć z Festiwalem Dyni organizowanym jak co roku przez Beę.
Składniki (dla 2 osób):
200 g dyni (obranej, oczyszczonej, pokrojonej w kostkę)
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
chilli, pieprz ziołowy
1.5 łyżki oliwy z oliwek
o.5 szklanki wody + 3 łyżki
makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
Dynię wrzucamy do miseczki, zalewamy oliwą, dodajemy kminem rzymskim, szczyptą ziołowego pieprzu i chilli (w zależności od tego jak pikantny sos chcemy otrzymać). Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie rozgrzewamy patelnię i na nią wrzucamy dynię. Podlewamy odrobiną wody i podduszamy do zmięknięcia (podlewając co jakiś czas wodą). Gdy dynia będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i 3 łyżki wody i dokładnie mieszamy. Miksujemy na gładki sos. Doprawiamy odrobiną soli.
Makaron gotujemy al dente, wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy.
a czy TY wiesz, że ja, tak w ogóle, to mam na jutro przygotować do obiadu sos pomidorowy? :D haha a to niespodziewanka :-) może ja rano pójdę poszukać małej dyńki? ;-) chętnie posmakowałabym sosu eh dlaczego mieszkasz tak daleko?! wyślij :P
OdpowiedzUsuńShinju - jak zawsze kusisz i zachwycasz. zjadłabym na kolację porcyjkę makaronu;)
OdpowiedzUsuńmmm... ale fajne smaki u Ciebie, bardzo chetnie bym takie zjadla:)
OdpowiedzUsuńWow Bardzo ładnie wygląda ten makaron :)
OdpowiedzUsuńo matko z córką i wszyscy święci, jakież to cudo :D
OdpowiedzUsuń