piątek, 4 lutego 2011

Marokańska sałatka z ciecierzycy i bakłażana

Kolejna przygotowana przeze mnie pozycja w ramach Festiwalu Kuchni Arabskiej to marokańska sałatka z ciecierzycy i bakłażana. Jest to również kolejne danie przyrządzone wraz z Eve, Maggie i Panną Malwinną. Dodatkowo dołączyła do nas Małgosia. Przepis został zaczerpnięty podobnie jak poprzedni ze strony Arabic food. Poniżej przedstawiam moją proporcję. Nie udało mi się kupić świeżej kolendry, dlatego sałatkę przygotowałam bez niej. Szczególnie godny polecenia jest dressing, który naprawdę jest świetny i dodaje sałatce smaku.

Składniki:


1 bakłażan

200 g ciecierzycy z puszki

1 malutka czerwona cebula

1.5 łyżki oliwy

sól, pieprz


dressing:

0.5 łyżeczki kuminu

0.5 łyżeczki papryki

0.5 łyżeczki miodu

0.5 cytryny

2 łyżki oliwy

Bardzo dokładnie mieszamy składniki dressingu.

Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka po jednej stronie, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy (u mnie patelnia grillowa) do zbrązowienia. Następnie stronę wierzchnią smarujemy oliwą, również oprószamy solą i pieprzem i odwracamy. Podsmażamy do zbrązowienia. Brązowe plasterki zdejmujemy z grilla (z patelni grillowej) i kroimy na ćwiartki.

Ciecierzycę odsączamy i dokładnie przepłukujemy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Kolendrę opłukujemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy ciecierzycę, cebulę i kolendrę razem z bakłażanem. Całość polewamy dressingiem. Można przed podaniem wstawić na jakiś czas do lodówki by smaki się przegryzły (ja tak zrobiłam).



Festiwal kuchni arabskiej-zaproszenie

7 komentarzy:

  1. Witaj :) Jeszcze u ciebie nie bylam, ale nadrabiam to, przy okazji wspolnego gotowania.
    Twoja sałatka tez indywidualna - bez kolendry - super :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich smakow to bym poprobowala:) zapowiada sie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga - jest bardzo smacznie :) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Shinju kochana, ja jak teraz wspominam tę sałatkę to się aż głodna zrobiłam;) oby jak najwięcej takich dobroci na naszych stołach (a co, trzeba się rozpieszczać!).

    uściski i do kolejnego spotkania w kuchni;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze okazji wypróbować ciecierzycy ;D nawet ostatnio sprzeczałam się z kimś, kto nie wierzył że takie coś istnieje :]

    Sałatka pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Salatka jest naprawde pyszna, twoja wyglada tak slonecznie i letnio...
    Dzieki za wspolne kucharzenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna sałatka. Oba główne składniki bardzo lubimy;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...