Inspiracją do powstania tego puree był przepis pochodzący z książeczki "Kuchnia niskotłuszczowa" wydanej w ramach serii "Z kuchennej półeczki". To mała i tania książeczka, ale naprawdę pełna bardzo ciekawych przepisów. Całkowicie polecam. Podana przeze mnie wersja tylko w ogólnym założeniu połączenia ziemniaków i czosnku wiąże się z tą zawartą w książeczce. Reszta składników jest inna. W każdym razie wychodzą pycha. Puree zostało podane wraz z żeberkami po chińsku.
Składniki:
1 kg ziemniaków
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła
2-3 łyżki jogurtu
3 łyżki koperku
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane rozgniatamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Czosnek mieszamy z masłem, a następnie całość z jogurtem. Jogurt z masłem i czosnkiem, oraz koperek dodajemy do rozgniecionych ziemniaków, całość dokładnie mieszamy.
Magda: żeberka nie nadają się na dietę odchudzająca :(
OdpowiedzUsuńo mój Luby byłby zachwycony tym puree;)
OdpowiedzUsuńJako miłosniczka czosnku mówię głośne TAK dla Twojego puree :) Tak jeszcze nie próbowałam, ale aż zrobię nastepnym razem!
OdpowiedzUsuńto się nazywa dobre puree :D
OdpowiedzUsuńFajne to puree. Nie wpadłam dotychczas na pomysł, aby dodać jogurtu do puree ziemniaczanego - ciekawe połączenie, muszę kiedyś wypróbować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzosnku do puree nigdy nie dawałam, z chęcią wypróbuję :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeżeli z czosnkiem to owszem! ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)
OdpowiedzUsuńżeberka? yummmy!!
OdpowiedzUsuńWesołych:)
Radosnych, spokojnych Świąt dla Ciebie i najbliższych!
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt dla Ciebie i Twoich Najblizszych!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie czosnkowo-ziolowe puree! Tylko ze u mnie bez zeberek ;)
OdpowiedzUsuńRadosnych i pogodnych Swiat Shinju! I smakowitych :)
Pozdrawiam serdecznie!
Za żeberkami nie przepadam ( a może po porostu nie mam okazji się do nich przekonać :) ) ale to puree.. Pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietna, czosnkowa alternatywa dla klasycznego, raczej delikatnego puree z ziemniaków :)
Dodaję do zakładek! :)
Pozdrawiam ciepło!!
Lubię :)
OdpowiedzUsuńAle jako, że nie jestem fanka koperku to dodaję bazylię