sobota, 9 kwietnia 2011

Kuih Kodok

Szukałam czegoś smacznego i szybkiego na malezyjski weekend. Po pierwsze nie miałam czasu na długie przygotowania, a po drugie nie miałam czasu na wizyty w sklepie w poszukiwaniu brakujących składników. Moim znaleziskiem są pyszne placuszki bananowe. Przepis pochodzi z tej strony. Placuszki są naprawdę bardzo smaczne. I przyrządza się je w kilka minut.

Składniki (na 14-15 małych placuszków):

3 duże dojrzałe banany

1.5 szklanki mąki

1.5 łyżki cukru

1 jajko

odrobina wody

olej do smażenia

Banany obieramy i ręcznie dzielimy na małe kawałeczki. Do bananów dodajemy mąkę, cukier i jajko, a także odrobinę wody i ucieramy do otrzymania w miarę jednolitego ciasta (choć u mnie były drobne grudki nieroztartych bananów. Na patelni rozgrzewamy 1- centymetrową warstwę oleju, wykładamy na olej placuszki przy użyciu łyżki i smażymy z obu stron do otrzymania brązowo-złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych.



Przepis dodaję do akcji "F1 od kuchni":

F1 od kuchni

8 komentarzy:

  1. Super! Myślę, że tak przygotowane banany, mogą przekonać do siebie nawet tych, którzy uważają się za "banano-nielubnych"..

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie nowości uwielbiam wprowadzać w swojej kuchni!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli z bananami, to juz je lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, banany! A myślałam, że coś mięsnego. Jak dobrze, bo ja jem bezmięsnie. Ale fajne te banany!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bardzo lubię banany :-) fajny przepisik!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...