wtorek, 28 czerwca 2011

Risotto z bobem

Bardzo lubię bób. Jednak zazwyczaj jem go dość tradycyjnie, czyli po prostu wcinam ugotowany w osolonej wodzie. W tym roku postanowiłam wykorzystać go w nieco inny sposób. Wczoraj publikowałam przepis na bardzo smaczny bób z szynką. Teraz przyszła pora na risotto, które ostatnio przyrządziłam. Risotto bardzo lubię, bób także, więc oczywistym było, że to połączenie mi zasmakuje.

Składniki (dla 2 osób):

120 g ryżu arborio

1/2 szklanki białego wina

2 łyżki masła

1 cebula

2 - 2.5 szklanki bulionu

1 - 1.5 szklanki ugotowanego i obranego bobu

1 łyżka suszonej cebuli

ziołowy pieprz

parmezan

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim cebulę. Następnie wrzucamy na patelnię ryż i podsmażamy go aż wchłonie masło z patelni (cały czas mieszając), po czym całość zalewamy winem. Patelnię trzymamy na małym ogniu i podgrzewamy aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewamy po chochelce ciepły bulion, za każdym razem oczekując aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta. W momencie gry ryż będzie już prawie gotowy dodajemy bób i ostatnią chochelkę bulionu. Lekko doprawiamy zielonym pieprzem. Do gotowego ryżu dodajemy suszoną cebulę i parmezan, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy resztę masła, mieszamy i podajemy. Można na talerzu jeszcze oprószyć tartym parmezanem

13 komentarzy:

  1. A mnie się bób z wody już znudził, dlatego w tym roku sporo eksperymentuję z różnymi daniami z jego dodatkiem. Dziś też był składnikiem potrawy, ale na razie nei zdradzę, co to było. Przepis niebawem na blogu.

    Bardzo petyczne to Twoje risotto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Za szybko wysłałam komentarz: oczywiście apetyczne risotto ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. No właśnie ja też zazwyczaj jadłam tylko zwyczajnie gotowany. Dlatego teraz staram się go wykorzystać do czegoś ciekawszego.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, taak! Idealnie trafiasz w zawartość mojej lodówki i obecne pragnienia, zrobię jutro :) minus wino, bo jednak przy okazji robienia risotto grzybowego przekonałam się, że wino w potrawach jakoś do mnie nie przemawia...

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że nie tylko ja dziś miałam ochotę na eksperymenty z bobem (robiłam purée. Wygląda bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aaaa, jak sobie Panienka dogadza :D, kurcze to ja się wpraszam na te risotto, mogę ?:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha, ja na jutro zaplanowałam właśnie risotto z bobem! Może spróbuję zrobić podobne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tez lubię risotto i lubię bób, więc też na pewno skusiłabym się na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ostanio myślałam co robić z bobem : ) Próbowałam już pizzy, myślałam o makoronie, a nu nagle ten przepis : ) Idealnie : )

    OdpowiedzUsuń
  10. bób jest bardzo fajnym warzywem.
    lubię go, ale w takiej postaci nie jadłam ;]

    wspaniale się zapowiada. tak kremowo i świeżo ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie musze wyprobowac to risotto - za bobem przepadam, ale ilez mozna jesc go w takiej samej postaci? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Myslę,ze to zdecydowanie pyszne połączenie :))
    Chętnie bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  13. widzę, że bób króluje u Ciebie w pełni;) ja dziś planuję zupkę z bobem

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...