piątek, 10 czerwca 2011

Zielone szparagi w szynce parmeńskiej i serze

Przepis na te szparagi znalazłam na forum cincin szukając smacznej przekąski. Miałam szparagi, więc oczywistym kryterium było poszukiwanie przepisów z ich udziałem. Przyrządza się je szybko i prosto, świetnie nadają się na podanie na bardziej wystawnym obiedzie. Wyglądają bardzo atrakcyjnie.

Składniki:

pęczek zielonych szparagów

szynka parmeńska

cienkie plasterki sera (u mnie stary szeneker)

50 g masła (stopione)

70 ml białego wina

tarty parmezan


Zielonym szparagom odcinamy końcówki i gotujemy je przez 4-5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szparagi wyjmujemy z wody i odkładamy do przestygnięcia. Następnie bierzemy po około 3 szparagi, owijamy je plasterkiem sera i plasterkiem szynki. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy stopionym masłem, winem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu.

8 komentarzy:

  1. Shinju, pierwszy raz biorę udział w akcji kulinarnej, od razu umieściłam baner na głównej stronie, w prawej kolumnie na dole, czy to nie wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robie podobnie, ale z fasolką szparagową ...no i zmieniam szynkę na cienkie plasterki boczku:) też pyszne ...a może kiedys zamienię boczek na parmeńską:) ...oj będzie aromatycznie:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo pyszna przekaska:) apetycznie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. shinju, bardzo fajne i szybkie danie :) a raczej jak to trafnie określiłaś, przekąska. Kurczę, a ja naprawdę ubolewam nad brakiem zielonych szparagów u mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno smakują wyśmienicie. Tak własnie wyglądają, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Wszyscy-kt%C3%B3rzy-uwielbiaj%C4%85-je%C5%9B%C4%87-ser-i-dumnie-si%C4%99-z-tym-obnosz%C4%85/273889711535 lubią Twój blog (a szczególnie przepisy z serem) i zapraszają do polubienia naszego profilu! Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy uwielbiają ser! :P

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm ;]
    w jakiej wspaniałej oprawie te Twoje szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałabym być teraz w tej kuchni, w której znajduje się taki pyszny posiłek ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...