Przepis na te szparagi znalazłam na forum cincin szukając smacznej przekąski. Miałam szparagi, więc oczywistym kryterium było poszukiwanie przepisów z ich udziałem. Przyrządza się je szybko i prosto, świetnie nadają się na podanie na bardziej wystawnym obiedzie. Wyglądają bardzo atrakcyjnie.
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
szynka parmeńska
cienkie plasterki sera (u mnie stary szeneker)
50 g masła (stopione)
70 ml białego wina
tarty parmezan
Zielonym szparagom odcinamy końcówki i gotujemy je przez 4-5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Szparagi wyjmujemy z wody i odkładamy do przestygnięcia. Następnie bierzemy po około 3 szparagi, owijamy je plasterkiem sera i plasterkiem szynki. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy stopionym masłem, winem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu.
Shinju, pierwszy raz biorę udział w akcji kulinarnej, od razu umieściłam baner na głównej stronie, w prawej kolumnie na dole, czy to nie wystarczy?
OdpowiedzUsuńJa robie podobnie, ale z fasolką szparagową ...no i zmieniam szynkę na cienkie plasterki boczku:) też pyszne ...a może kiedys zamienię boczek na parmeńską:) ...oj będzie aromatycznie:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńbardzo pyszna przekaska:) apetycznie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńshinju, bardzo fajne i szybkie danie :) a raczej jak to trafnie określiłaś, przekąska. Kurczę, a ja naprawdę ubolewam nad brakiem zielonych szparagów u mnie :(
OdpowiedzUsuńNa pewno smakują wyśmienicie. Tak własnie wyglądają, mniam:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Wszyscy-kt%C3%B3rzy-uwielbiaj%C4%85-je%C5%9B%C4%87-ser-i-dumnie-si%C4%99-z-tym-obnosz%C4%85/273889711535 lubią Twój blog (a szczególnie przepisy z serem) i zapraszają do polubienia naszego profilu! Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy uwielbiają ser! :P
OdpowiedzUsuńmmm ;]
OdpowiedzUsuńw jakiej wspaniałej oprawie te Twoje szparagi!
Chciałabym być teraz w tej kuchni, w której znajduje się taki pyszny posiłek ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl