Składniki (na 4 porcje):
makaron tagliatelle (porcja dla 4 osób)
2 piersi kurczaka
1 szklanka zielonego groszku (np. mrożonego)
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki pszennej
po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i zmielonej kolendry
3 cebule dymki
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżeczki soku z cytryny
Dymki i ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w mniejsze kawałki. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące, soli, pieprzu i kolendrze. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego dymki, czosnek i kurczaka. Smażymy do momentu aż kurczak przestanie być surowy.
W czasie przygotowywana sosu gotujemy makaron.
Usmażonego kurczaka zalewamy bulionem, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy śmietanę, zielony groszek i koperek. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty.
Następnie dodajemy do sosu makaron i sok z cytryny. Mieszamy i podajemy.
Pyszny makaronik! Na zielono, wiosennie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mam ostatnio faze na koperek i dodaje go wlasciwie do wszystkiego :) Jestem pewna, ze ten makaron by mi posmakowal, bo przeciez dobry makaron nigdy nie jest zly :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie makaron, a w takim wydaniu tez mi pasuje:)
OdpowiedzUsuńMniam! Jako Smakosz makaronów.. zjadłabym taki talerzyk ;))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Właśnie jestem na etapie kolekcjonowania przepisów na lekkie pasty- Twoja propozycja zdecydowanie do mnie przemawia :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPysznie! :)
OdpowiedzUsuńPycha pycha! Dodałam jeszcze szpinak do tego i też wyszło super. Ola Mu.
OdpowiedzUsuńOlu - bardzo się cieszę :D
OdpowiedzUsuń