Poza sushi chciałam przygotować w ramach GP Japonii coś jeszcze. Ale problemem był brak dashi, czyli tradycyjnego bulionu japońskiego, przygotowywanego z ryby bonito oraz wodorostów kombu. Niestety większość potraw, które mnie zainteresowały zawierała ten składnik. Nie chciałam zastępować go zwykłym bulionem, bo moim zdaniem nie dałoby to odpowiedniego efektu. Z tego powodu szukałam czegoś innego :) I trafiłam na wieprzowinę tonkatsu czyli właściwie naszego zwyczajnego, polskiego kotleta. Podałam ją wraz z sosem, bo w takim zestawie przedstawiona była w Kulinarnym Atlasie Świata. Moja mama stwierdziła, że samo mięso smakuje jak nasz kotlet z sezamem (bo w sumie to właśnie jest to), ale mięso umoczone w sosie ma ciekawy smak :)
Składniki:
30 dag cienkich kotletów wieprzowych (najlepiej ze schabu środkowego)
2 jajka
bułka tarta (lub czerstwa bułka pszenna bez skórek, potraktowana malakserem)
sezam
sól, pieprz
na sos:
50 ml ciemnego sosu sojowego
25 ml ketchupu
0.5 łyżki cukru
Składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą.
Kotlety rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Jajka roztrzepujemy. Kotlety maczamy w jajkach, a następnie w bułce z sezamem. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę, po czym kroimy w paseczki.
Podajemy z sosem do maczania.
fajnie - ja robię bez sezamu
OdpowiedzUsuńhttp://smaczniezjoanna.blox.pl/2011/01/Wieprzowina-Tonkatsu.html
Shinju, dashi (w proszku) w można u nas kupić, bodajże w Kuchniach Świata.
OdpowiedzUsuńHaniu - ja wiem, że jest dostępne - ale nie miałam czasu jechać do sklepu by kupić :) więc musiałam się obyć bez tego :)
OdpowiedzUsuńpychotka :) a my się właśnie z Szymonem zastanawiamy, co przygotować na środę-czwartek na obiad ;) a mam w szufladzie sezam :> i Twoja propozycja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) I mnie tam bardzo cieszy, ze bez dashi, bo z moim uczuleniem na ryby nie mogłabym zjeść dania z dashi :(
OdpowiedzUsuńMniam! Jak Ci to ślicznie i apetycznie wyszło:D
OdpowiedzUsuńZachwyciła mnie ta potrawa, prostotą no i smakiem. Znalazłam ten przepis na stronie www.wysmakuj.pl (taki ranking przepisów z blogów kulinarnych) a jako że jest doskonały to wpisuję do swoich ulubionych szlagierów obiadowych ;)
OdpowiedzUsuńPolecam ranking:
http://wysmakuj.pl/index.php?category=mi%C4%99sa
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń