niedziela, 1 stycznia 2012

Gyros na cebulkę, czyli gyrosowa sałatka warstwowa

Warstwowa sałatka gyros to obecnie po tradycyjnej sałatce jarzynowej jedna z najczęściej spotykanych. Kto był jej pomysłodawcą nie wiadomo. Większość przepisów opiera się na takich samych założeniach, różnią się drobnymi szczegółami. Ja postanowiłam zaprezentować moją wersję. Sałatka gyros jest idealną sałatką imprezową. Ta prezentowana na zdjęciach została przygotowana na tegoroczną imprezę sylwestrową. Była naprawdę pyszna :) Przepis dodaję również do 21 edycji Barku Sałatkowego Peli, tym razem pod hasłem "Sylwestrowo i Noworocznie".

Składniki:

1 podwójna pierś kurczaka

1 czubata łyżka przyprawy gyros

2 łyżki oliwy

1 puszka kukurydzy (220 g kukurydzy po odsączeniu)

6 ogórków konserwowych (moje nie były zbyt wielkie, dlatego jeśli macie duże ogórki to dajcie 4)

2 czerwone cebule

kapusta pekińska (ok. 250 g)

2 czubate łyżki majonezu

1 płaska łyżka jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżka ketchupu ( u mnie pikantny Pudliszki)

sól, pieprz ziołowy ( po szczypcie)


Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i przyprawę gyros, mieszamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wrzucamy na patelnię i smażymy aż będą rumiane kawałki mięsa.(ewentualnie dodajemy jeszcze trochę oliwy do smażenia) Zdejmujemy z patelni i na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy pokrojoną cebulę (ja je pokroiłam wzdłuż na ćwiartki i potem każdą ćwiartkę w plasterki). Podsmażoną cebulę i kurczaka ostawiamy do ostygnięcia.

Gdy będą już chłodne przygotowujemy miskę. Na spodzie układamy kurczaka, następnie cebulę. Na cebuli rozsmarowujemy cienką warstwę ketchupu. Kolejną warstwą układamy z pokrojonych w małą kosteczkę ogórków konserwowych. Na ogórki wysypujemy odsączoną kukurydzę.

 

W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy sól i ziołowy pieprz oraz przeciśnięte przez praskę (lub bardzo drobno posiekane i roztarte) ząbki czosnku. Mieszamy całość. Otrzymany sos wykładamy na kukurydzę. Kapustę pekińską siekamy drobno (ja posiekałam bardzo drobno na ostrej tarce) i układamy na wierzchu sałatki, na sosie czosnkowym. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki.

 

Bar Sałatkowy u Peli zaproszenie

14 komentarzy:

  1. To jedna z moich ulubionych sałatek :) Zawsze się sprawdza przy każdej okazji :)

    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zjadłabym taką sałateczkę:).
    Szczęśliwego Nowego ROku Shinju:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w zeszłym roku na sylwka taką jadłam, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka stoi w poczcie moich ulubionych :)
    To jest zawsze NO. 1 na imprezach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też bardzo lubię tę sałatkę, nawet robiłam ją wczoraj. Tylko moją już od dawna robię w zmienionej wersji - nie dodaję kapusty pekińskiej - bo nie raz zepsuła wszystko... Składnikiem zamiast kapusty są jajka ugotowane na twardo i są w środkowej części.Na wierzchu stary żółty ser. Reszta tak samo jak u Ciebie, tylko bez jogurtu i czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie warstwowe sałatki. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też lubię tą sałatkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grunt to smacznie przywitać Nowy Rok! Do siego, Shinju!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię bardzo sałatkę gyros, pewnie dlatego tak dobrze smakuje z uwagi na przyprawę do gyrosa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam i jeszcze raz mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo polubiłam sałatki warstwowe - to kolejna okazja do improwizacji.
    Dziękuję za udział w Barku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No rewelacja :) u nas na sylwestra też królowała gyros, co prawda w innej wersji nie warstwowej ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...