Frijoles refritos czyli najprościej mówiąc zasmażana fasola to bardzo częsty element kuchni meksykańskiej. Wykorzystuje się ją zarówno jako składnik (często podstawowy) wielu potraw jak i dodatek do dań. Przygotowuje się ją głównie z nakrapianej fasoli pinto. Jako bazę wykorzystałam przepis zawarty w książce "Kuchnia meksykańska" wydanej w ramach serii "Z kuchennej półeczki", który lekko zmodyfikowałam na podstawie przepisów na frijoles refritos zawartych w internecie.
Składniki:
250 g suchej fasoli pinto
1 gałązka tymianku
1 cebula
olej roślinny
sól, pieprz, kumin
Wieczorem dnia poprzedzającego robienie zasmażanej fasoli przygotowujemy garnek, wkładamy do niego fasolę i zalewamy ją wodą. Odstawiamy do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą. Wkładamy do niej tymianek. Doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień pod garnkiem i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż do miękkości fasoli.
Ugotowaną fasolę odstawiamy wraz z płynem z gotowania do ostygnięcia. Z zimnej fasoli wyjmujemy łyżką cedzakową ok. 1/3 ziarenek, a resztę fasoli wraz z płynem z gotowania miksujemy na dość gładką masę w malakserze. Po zmiksowaniu ponownie mieszamy z całymi ziarnami fasoli.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy trochę oleju, podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą i kuminem. Wrzucamy część masy fasolowej. Podsmażamy aż większość płynu odparuje, a następnie dodajemy na patelnię kolejną porcję. Podsmażamy aż do momentu gdy cała fasola będzie znajdowała się na patelni, a jej konsystencja będzie przypominała gęste puree. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku.
Przygotowaną w ten sposób fasolę postanowiłam wykorzystać do przygotowania tortilli z fasolą, serem i salsą z książki "Kuchnia meksykańska" (seria Z kuchennej półeczki). Do takiego dania najlepsza jest salsa cruda. Tym razem wykorzystałam jednak gotową, zapuszkowaną salsę na bazie pomidorów, cebuli, jalapeno i kolendry, którą przywieźli mi znajomi prosto z Meksyku.
Salsa cruda:
2 pomidory
1 cebula
1 łyżka posiekanej kolendry
limonka
marynowane jalapeno
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy w drobną kostkę. Cebulę bardzo drobno siekamy. Mieszamy cebulę, pomidory oraz kolendrę. Dodajemy posiekane drobno jalapeno (ilość zależna od tego jak ostre chcemy) oraz ok. 1 łyżki soku wyciśniętego z limonki. Odstawiamy na trochę do lodówki by się przegryzły smaki.
Tortille z fasolą, serem i salsą (proporcje odpowiednie dla 1 porcji)
1 pszenna tortilla
3 łyżki zasmażanej fasoli
2 czubate łyżki tartego sera (np cheddar)
1 łyżka salsy
Tortillę podgrzewamy przez kilka sekund na suchej teflonowej patelni lub w mikrofalówce by zmiękła. Rozsmarowujemy na niej ciepłą zasmażaną fasolę, posypujemy tartym serem, rozprowadzamy po wierzchu salsę. Zwijamy bez nadmiernego ściskania. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy zrolowaną tortillę z obu stron by ser się rozpuścił. Podsmażoną tortillę kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Podajemy z dodatkową porcją salsy.
Tak przygotowane tortille można podać jako danie obiadowe, a także jako przekąskę układając każdy kawałek osobno.
ole ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować tej zasmażanej fasoli
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda, ciekawe czy równie dobrze smakuje
OdpowiedzUsuń