Kiedyś strasznie żałowałam, że nie posiadam specjalnego opiekacza, który pozwoliłby mi przygotowywać tosty. Teraz już nie żałuję. Bez problemu przygotowuję je używając tylko patelni. Dobra patelnia grillowa jest do tego świetna. Sposób przygotowania tostów udoskonalam i wychodzą pyszne :) Z każdym razem coraz lepsze :)
Wśród składników tych tostów znalazła się salsa pomidorowa. Ta prosta salsa wzorowana jest na znanej meksykańskiej salsie pico de gallo. Bardzo drobno pokrojone składniki powodują, że świetnie nadaje się do nadziania nią kanapek.
Składniki:
pieczywo tostowe (po 2 kromki na jednego tosta)
ser (dobrze topiący się, może być w cienkich plastrach lub starty na tarce o grubych oczkach, może też być to mozzarella)
plastry bekonu lub bardzo chudego wędzonego boczku
salsa pomidorowa
masło
Plastry bekonu/boczku wykładamy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Obsmażamy z obu stron (Ja lubię tak lekko chrupiące kawałki.) Zdejmujemy z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.
Na jednej kromce pieczywa tostowego rozkładamy po około 1 łyżki pomidorowej salsy. Przykrywamy warstwą sera, układamy podsmażony bekon/boczek, następnie kolejną warstwę sera. Na wierzch układamy drugą kromkę chleba tostowego, z zewnętrznej strony smarujemy cienką warstwą masła.
Na małym ogniu rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej tosty stroną posmarowaną do dołu. Na małym ogniu smażymy tost aż osiągnie złoty kolor. Od czasu do czasu dociskamy lekko tosta by topiący się ser skleił tosty. Następnie drugą stronę smarujemy masłem (cieniutka warstwa) i odwracamy. Obsmażamy do złotego koloru.
Salsa pomidorowa
2 pomidory
1/2 niewielkiej cebuli
2 plasterki marynowanej papryczki jalapeno
odrobina octu winnego (dosłownie kropla, dwie)
sól, pieprz, cukier
Pomidory obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki. Miąższ pomidora kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę i jalapeno kroimy bardzo drobniutko. Pokrojone pomidory mieszamy z cebulą i jalapeno. Dodajemy ocet winny, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki by smaki się przegryzły.
Masssaaakraaaa :) Niebo w gębie! Już to czuję! Dobry patent na imprezę :)
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam tosty w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńJa też :D I cały czas kombinuję co do nich wsadzić :)
Usuńtosty to zawsze dobry pomysł na posiłek. :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńTaki tościk na śniadanko :) pyszne :) mój opiekacz przetransportowałam do pracy, więc nie mam go w domu, ale wypróbuję Twój patent z patelnią ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam. Ważne tylko by podgrzewać na małym palniku, na skręconym ogniu. Wtedy piękne, rumiane tosty otrzymuję :)
UsuńIdealne na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa śnidaniowa rozkosz! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tosty, choc ja je robię w opiekaczu. A o patelni grillowej nadal po cichutku marzę.
OdpowiedzUsuńUsagi - ta patelnie na której robiłam tosty jest jedną z najtańszych, kosztowała mnie coś koło 20 zł - i też dobrze się sprawuje :) Warto kupić taką patelnię :)
UsuńWyglądaja obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWczoraj sobie przeglądałam Twojego bloga w celu zaślinienia klawiatury ;) i G. zerkał mi zza pleców, przyuważył te tosty i każe mi je jak najszybciej zrobić :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą mu smakowały :)
UsuńTo jest bardziej niż pewne :) w weekend robię, bo mu wspomniałam przed chwilą, że w salsie jest marynowana jalapeño, a akurat niedawno zrobiliśmy 2 czy 3 słoiki :) i mi się tu ślini teraz i każe sobie wynagrodzić to ślinienie :P
UsuńZrobiłam je w tosterze. Są ok, choć zdecydowanie za tłuste mimo małej ilości masła. Dawno nie robiłam tostów i zapomniałam, że wolę ich niczym nie smarować ;) Te są idealne na jesień, ale niestety ciężko już o smaczne, aromatyczne pomidory i salsy za bardzo nie czułam... Ale zrobię jeszcze jedno podejście chyba i wprowadzę trochę modyfikacji ;) tzn. dam mniej sera, a salsa będzie z suszonymi pomidorami i... na wierzchu :)
UsuńNo niestety stosując boczek wychodzi tłusto. Do takich tostów zdecydowanie preferuję bekon, który jest o wiele chudszy - boczek dobrze jest wybierać bardzo chudy. Modyfikuj, jestem ciekawa co smacznego Ci wyjdzie :)
UsuńG. nie pozwoli mi zamienić boczku na bekon ;) Dlatego spróbuję zmniejszyć ilość sera i daruję sobie masło :)
Usuń