Paprikáscsirke to danie przyrządzane z kawałków kurczaka duszonych w sosie paprykowym. Wybrałam je do naszego kolejnego wspólnego gotowania, którego tematyką była węgierska potrawa z papryką. Nie chciałam robić popularnego gulaszu czy lecza, więc rozejrzałam się za czymś innym. Znalazłam ten przepis i od razu wiedziałam, że to jest to. Przygotowany do kurczaka sos jest bardzo smaczny, delikatny. Myślę, że świetnie nadawałby się np do klopsików. Polecam :)
Razem ze mną w gotowaniu udział wzięli: Tomek, Maggie , Wiera oraz Dobromiła.
Składniki (dla 4-5 osób):
4 łyżki masła (u mnie klarowane)
1 cebula, pokrojona w kostkę
8 górnych części udek (u mnie 4 całe udka, podzielone na pałki i podudzia)
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, posiekany drobno
1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku
175 ml wody
sól, pieprz
200 ml śmietany (u mnie 18%)
2 łyżki mąki pszennej
Masło rozpuszczamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Szklimy na nim cebulę, a następnie układamy oprószone solą i pieprzem kawałki kurczaka. Obsmażamy kurczaka do zbrązowienia. Do obsmażonego kurczaka dodajemy paprykę, pomidory, słodką paprykę oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy wodą, mieszamy.
Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy przez 35-40 minut. Mąkę mieszamy z śmietaną. Uduszonego kurczaka wyjmujemy na talerz, pozostawiając w garnku sos. Do mąki i śmietany dodajemy pół chochli gorącego sosu, mieszamy, a następnie całość rozprowadzamy w pozostałym sosie.
Gdy sos będzie się połączy i trochę zgęstnieje ponownie przekładamy do niego kurczaka. Trzymamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę, po czym podajemy.
W oryginale tą potrawę podaje się z małymi kluseczkami nokedli (jak niemieckie spaetzle), lecz ja podałam tą potrawę z białym ryżem.
na pomysl paprykowego sosu jeszcze nie wpadlam ;p
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny. :)
OdpowiedzUsuńBardo apetyczne, uwielbiam udka, to jedno z moich ulubionych mięs, duszone w paprykowym sosie muszą być pycha :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie sie zapowiada! Kolejny dowod na to, ze kurczak nie musi byc nudny :)
OdpowiedzUsuńShinju, klarujesz sama masło? Bo jeśli tak, to miałabym mnóstwo pytań w "wolnym czasie"...
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić taki sos. Jak najszybciej, póki mam jeszcze trochę czasu :)
Smakowite udka. :)
OdpowiedzUsuńTaki sos musi smakować wspaniale :)
Twój przepis posłużył mi jako inspiracja na jeden z obiadów. Ale było smacznie.
OdpowiedzUsuń