środa, 14 listopada 2012

Millionaire's shortbread z solonym karmelem - czyli krucha, karmelowa pychota

Wiele razy widziałam zdjęcia tych ciastek (a może jednak to ciasto? hmmm) w internecie. Zawsze mnie ciekawiły, jednak jakoś nigdy nie zastanawiałam szczególnie jak się je przygotowuje. Propozycja przygotowania ich w ramach wspólnego gotowania zachęciła mnie do rozejrzenia się za przepisami. Okazało się, że nie jest to takie trudne.

Klasyczny kruchy spód zdecydowałam się zastąpić spodem ciasteczkowym, którego nie trzeba piec. Początkowo chciałam przygotować oryginalną słodką wersję masy karmelowej, jednak miałam problem z wybraniem konkretnych proporcji - znalazłam sporo wersji i niektóre dość sporo się od siebie różniły. Dzięki pomocy Maggie zdecydowałam się na wersję soloną. I zdecydowanie tego nie żałuję - wyszło pysznie :) A za wersję słodką jeszcze się kiedyś wezmę :)

Razem ze mną ten smakołyk przygotowały: Maggie oraz Lejdi :) Dziękuję Wam dziewczyny :)

Ciasteczkowy spód:
200 g kruchych ciastek
100 g masła

Karmelowa masa:
(korzystając z tego przepisu)

400 g słodzonego mleka skondensowanego
4 łyżki golden syrup
1 łyżeczka soli morskiej
200 g masła

Polewa czekoladowa:
200 g czekolady

Ciastka kruszymy do postaci drobnych okruszków. Masło roztapiamy, mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Foremkę wyłożoną papierem do pieczenia napełniamy pokruszonymi ciastkami, ugniatamy je tworząc spód do ciastka. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Do szerokiego garnka przekładamy składniki masy karmelowej. Na małym ogniu cały czas mieszając rozpuszczamy masło, doprowadzamy masę do bąbelkowania nadal mieszając. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje i będzie złota w kolorze. Gorącą masę wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Masa karmelowa powinna w tym czasie stwardnieć.

Tabliczki czekolady rozpuszczamy w miseczce umiejscowionej na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na masę karmelową. Ponownie odstawiamy do ostudzenia.




21 komentarzy:

  1. Ta masa jest boska - wiem, bo korzystalam z tego samego przepisu :) Jednak sol + karmel to jest to...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo ciekawy smak. Cieszę się, że się na to zdecydowałam.

      Usuń
  2. Musiało smakować nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze, nie sądziłam, że to takie proste :) czekamy na fotkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zawsze myślałam, że to bardziej skomplikowane. A tu taka niespodzianka :D

      Usuń
  4. o mamo, przepis jest taki ze chyba wlasnie sie rozplynelam ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie można się rozpłynąć w zachwycie :D

      Usuń
  5. znając siebie dodałabym pewnie połowę soli... jednak ciacha uwielbiam i sama nie wiem na co czekam z pieczeniem. Zrobię wersję i pieczoną i nie, zmobilizowałaś mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po raz pierwszy robiłam, po raz pierwszy jadłam - więc skorzystałam dokładnie z przepisu. Wyszło pysznie, choć to taki niecodzienny smak.

      Usuń
  6. Gratuluję nominacji do Liebster Blog :-)
    Szczegóły na http://www.calkiemsmacznezycie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za nominację, postaram się wkrótce wziąć udział :)

      Usuń
  7. podobnie jak z czekoladą, warto ją posolić! to wydobywa smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, pyszności ! Mniaaam
    Robiłam kiedyś z przepisu podawanego przez Sini ma CC. Za nic nie pamiętam przepisu, ale ten smak ;-) Pewnie i Twój jest przepyszny. Fajnie, że mi przypomniałaś o tej słodkości. Jak tylko dorwę mleko w puszcze jadąc z pracy, to już wiem, czym będę się objadać przy kawie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne, choć w tej wersji nieco słone :) Warto o tym pamiętać.

      Usuń
  9. rzeczywiście - bardzo proste, a połączenie smaków - bezcenne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wydaje mi się, że sól w tym przypadku nadaje charakteru i przełamuje wszechogarniającą słodycz :) Sama nigdy nie robiłam, ale kusicie Dziewczyny okrutnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hm...czym można zastąpić golden syrop? :)

    M.

    OdpowiedzUsuń
  12. ale smakowity! ta karmelowa masa musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...