wtorek, 13 listopada 2012

Klopsiki z dymką i pieczoną papryką w sosie pomidorowo-paprykowym

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejny pomysł na smaczne klopsiki. Tym razem do środka klopsików trafił posiekany gruby szczypior od dymki, który bardzo lubię oraz marynowana, pieczona papryka bez skórki. Klasyczny sos pomidorowy, będący moim ulubionym sosem do klopsików urozmaiciłam dodatkiem pasty paprykowej. Wyszło naprawdę pysznie :)

Klopsiki (32 sztuki):

500 g mięsa mielonego (wołowina i wieprzowina)
1 niewielka cebula, drobno posiekana
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku (u mnie szczypior od dymki)
2 papryki (marynowane, pieczone, bez skórki), pokrojone bardzo drobno
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, świeżo mielony czarny pieprz
olej

Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego posiekany szczypiorek, ostudzoną cebulę oraz pokrojone papryki. Mieszamy. Do masy mięsnej wbijamy jajko, rozprowadzamy je. Dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprze. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z otrzymanej masy formujemy klopsiki o wielkości orzecha włoskiego (mają być raczej takie małe). Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i obsmażamy na nim klopsiki.

Sos pomidorowo-paprykowy:

1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
1 suszona papryczka peperoncino, rozkruszona
1 puszka (400 g) pomidorów w całości
200 ml niezbyt tłustego bulionu
2 łyżki pasty paprykowej
1 łyżka oliwy
sól, szczypta cukru, świeżo mielony czarny pieprz
ew. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

W garnku rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek oraz papryczkę peperoncino i podsmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy puszkę pomidorów, mieszamy - całe pomidory rozgniatamy widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusimy przez kilka minut. Następnie wlewamy do garnka bulion, dodajemy pastę paprykową. Gotujemy razem na małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy do sosu podsmażone klopsiki. Na niewielkim ogniu, pod przykryciem dusimy klopsiki w sosie przez 12-15 minut. (Jeśli po tym czasie sos będzie zbyt rzadki to możemy w 1 łyżce zimnej wody rozrobić 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, dodać do sosu i sos zagotować.) Na koniec próbujemy sos i ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ja swoje klopsiki w sosie wymieszałam z ugotowanym makaronem i posypałam po wierzchu serem grana padano. 


Zapraszam też na inne przepisy z mięsnymi klopsikami:




11 komentarzy:

  1. Sos pomidorowy bije inne na głowę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie najbardziej do klopsików pasują mi sosy pomidorowe :)

      Usuń
  2. uwielbiam klopsiki, zawsze i wszedzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mnie od razu zauroczył ten makaron. Musiałam kupić :)

      Usuń
  4. Mniam, jak smacznie. A ten makaron jest świetny!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi sie dodatek pasty paprykowej do sosu. Pomidory i papryka to swietna para :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne danko. Makaron wygląda jak stonoga, ma jakaś nazwę? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten makaron nazywa się radiatori (czyli grzejniki). Nazwa pochodzi stąd, że podobno przypomina grzejnik :)

      Usuń
    2. W każdym skalnym mieście mam kłopot z rozpoznaniem kształtów skał. Z makaronem jak widać też sobie nie radzę ;-)
      Pozdrawiam.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...