Jajecznica - jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na podanie jajka. Na równi z omletami jajecznica należy do ulubionych śniadań. Dobra przede wszystkim za ilość możliwości urozmaicenia jej. W kwestii dodatków ogranicza nas tylko nasz własny smak i wyobraźnia :)
A czy próbowaliście kiedyś podać jajecznicę na grzance i zjeść jak kanapkę? Jeśli nie, to zainteresujcie się przepisem poniżej :) To moja propozycja pysznej jajecznicy idealnej do położenia na opieczonej bułce. Ale tak naprawdę to w taki sposób możecie podać swoją ulubioną wersję :)
Składniki (2 grzanki):
1 bułka, przekrojona na pół
masło
2 jajka
1 łyżka masła
1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
1 mała papryczka peperoncino, rozkruszona
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka tartego sera (u mnie brylant ze szczypiorkiem)
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Kromki bułki smarujemy od środka masłem. Wykładamy na suchą patelnię masłem do dołu i podsmażamy aż będą rumiane i chrupiące.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę oraz pokruszoną papryczkę. Szklimy cebulę. Jajka delikatnie mieszamy widelcem w miseczce. Wylewamy na zeszkloną cebulę, doprawiamy solą i pieprzm. Gdy zacznie się ścinać dodajemy jogurt naturalny oraz szczypiorek. Smażymy na małym ogniu mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Jak wiadomo jedni wolą bardziej, inni mniej ścięte jajka - jeśli przygotujecie bardziej płynną jajecznicę to płyny wsiąkną w bułkę i też będzie smacznie.) Na koniec dodajemy ser i szybko mieszamy.
Usmażoną jajecznicę wykładamy na grzanki. Z wierzchu możemy posypać dodatkowo odrobiną szczypiorku i tartego sera.
Nie probowalam, ale po takiej zachecie na pewno przetestuje :)
OdpowiedzUsuńMoj tata mnie czesto karmil jajecznica na grzance jak bylam mala a teraz ja tak karmie moja rodzine :) Szybko i smacznie a na dodatek mozna poupychac duzo warzyw...
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoje sobotnie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńKarolina,
OdpowiedzUsuńpyszności!
Jajecznicę na grzance jadałam jako dziecko,nastolatka...
Potem wieki nie.
A teraz zjem ją już jutro na śniadanie,dzięki temu,że mi przypomniałaś.
Pozdrowienia!
Dawno temu tak jadłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jajecznicę na kromce świeżego chleba, na grzankach jeszcze nie jadłam, ale to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń