czwartek, 4 kwietnia 2013

Tortilla z kurczakiem, fetą i warzywami

Bardzo lubię tortille bogato wypełnione różnymi składnikami. Najlepiej wykorzystywać do nich świeże chrupiące warzywa. Tym razem poza warzywami użyłam usmażonego w przyprawie gyros kurczaka oraz ser feta. W tym zestawieniu ser feta bardzo mi zasmakował. Świeżości całemu daniu dodaje jogurtowy sos ogórkowy. Proponuję dodać ulubione kiełki :)

Składniki (8 tortilli)

500 g piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie paseczki
3 łyżki oleju
1.5 łyżki przyprawy gyros
8 pszennych tortilli
1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
porwane na kawałki liście lodowej sałaty
120-150 g sera feta, pokruszonego (może być też ser typu feta)
sos ogórkowy
ew. ulubiony sos lub pasta z ostrych papryczek

Sos ogórkowy

1 nieduży zielony ogórek
2/3 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki białego octu winnego
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz

Pokrojoną pierś kurczaka przekładamy do miski. Dodajemy przyprawę do gyrosa oraz olej i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy do lodówki.

Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy. Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy do niego startego ogórka, czosnek, oliwę i ocet winny. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Paski kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złocistego koloru. Tortille podgrzewamy. (Można zrobić to w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Ja nagrzałam piekarnik termoobiegiem do 150 stopni i podgrzewałam w nim tortille przez 30-40 sekund). 

Na spodzie tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu ogórkowego. Bliżej jednej z krawędzi układamy porwaną sałatę, następnie kurczaka, paprykę oraz cebulę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Możemy dodać też ostry sos. Tortillę zawijamy. Do podania możemy zawiniętą tortillę przekroić w połowie. 


Fast Good!

10 komentarzy:

  1. Wspaniała,pyszna!
    Bardzo lubię taki bogaty środek.
    I podnosi na duchu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tortille! Twoje wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite tortille :)
    Powiedz, jakie najczęściej tortille kupujesz? Nie znam się na nich,które są najlepsze?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie trzymam się jednej marki - m.in. kupuję w Lidlu przy okazji tygodnia meksykańskiego, marki Dijo (dostępne w różnych sklepach) lub w Makro. Niezłe są tortille marki Santa Maria Tex Mex. Najlepsze są oczywiście pszenne tortille przygotowane samodzielnie w domu, ale niestety nie zawsze jest czas na ich przygotowanie. Raczej nie kupuję tych "smakowych" tortilli (pomidorowych, szpinakowych itp), bo jak dla mnie tego smaku praktycznie i tak nie czuć.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź.
      Ja raz kupiłam jakieś i powiem szczerze,że miały dziwny posmak. Moze taką smakową jakąś kupiłam? Nie wiem, w każdym razie dziwna była.
      Muszę kupić te, które polecasz, no albo upiec sama.:)

      Usuń
  4. pyszności :) z ochotą zjadłabym z dodatkiem tego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tu nic dodawać nie trzeba - po prostu pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym sobie takie tortille, mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna wyszła. Szczególnie sos ogórkowy-pycha! Dzięki za inspirujący przepis :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowały. Taki sos ogórkowy uwielbiam :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...