niedziela, 26 maja 2013

Dip serowo-pomidorowy z papryką

Szczerze mówiąc mam spore wątpliwości odnośnie meksykańskiego rodowodu tego dania. Bardziej kojarzy mi się z daniami wymyślonymi przez kogoś, wzorowanymi na kuchni meksykańskiej. Ale zaciekawił mnie ten przepis, dlatego zdecydowałam się na wypróbowanie go. Wyszło bardzo ciekawie. Myślę, że ten sos albo od razu przypadnie Wam do gustu, albo nie będzie w Waszym stylu. Dopóki nie spróbujecie to się nie przekonacie :)

Składniki:
(na podstawie "Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska")

1 łyżka klarowanego masła
1/2 małej zielonej papryki, bardzo drobno pokrojonej
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/2 małej cebuli, drobno posiekana
1 łyżka drobno posiekanego marynowanego jalapeno
1/2 puszki krojonych pomidorów (czyli 200 g)
200 g naturalnego serka homogenizowanego
nachos

Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i jalapeno. Smażymy na niewielkim ogniu aż cebula się zeszkli. Wlewamy krojone pomidory i podduszamy całość jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy serek i mieszamy, aż cały połączy się z pozostałymi składnikami. Podajemy na ciepło z chipsami nachos.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...