czwartek, 18 lipca 2013

Letni makaron z pomidorkami, mozzarellą i oliwą

Gdy temperatura powietrza jest wysoka, a dodatkowo jest parno tracę całą ochotę na stanie przy kuchni oraz gotowanie. W takich sytuacjach obiad jem dość późno, gdy jest już nieco chłodniej. A i wtedy staram się przygotować coś szybkiego, by nie spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. 

Na obiad w letni, upalny dzień wspaniale nadaje się makaron z świeżymi, surowymi warzywami i oliwą. O tej porze roku takie warzywa możemy kupić bez problemu i z ich pomocą stworzyć sycący i smaczny posiłek. Przygotowanie tego dania zajęło mi jakieś 15 minut, bo tyle czasu zajęło mi ugotowanie makaronu. A jeśli zagotujecie wodę na makaron w czajniku elektrycznym i dopiero przelejecie ją wrzącą do garnka to czas "gotowania" skróci Wam się do jakichś 10-11 minut. Taki sposób gotowania makaronu widziałam m.in. w programie Jamie'go Olivera. Pomocne, gdy chcemy się uwinąć naprawdę błyskawicznie. 

Duże znaczenie ma tu oliwa i ocet balsamiczny, dlatego wykorzystajcie takie, które naprawdę Wam smakują "na surowo". 


Składniki (2 porcje):

200 g makaronu (u mnie farfalle)
10-12 pomidorków koktajlowych (u mnie odmiana black zebra)
100 g sera mozzarella, pokrojony w kostkę
3 łyżki ulubionej oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 średniej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
kilka listków świeżej bazylii, posiekanych lub porwanych
sól (u mnie morska w młynku), pieprz (czarny, świeżo mielony)

Pomidorki kroimy na pół, a każdą połówkę na cztery części. Mieszamy w misce z mozzarellą i czerwoną cebulą. Dodajemy oliwę i ocet balsamiczny. Mieszamy. Odstawiamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Makaron gotujemy al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i gorący przekładamy do miski z pomidorkami i mozzarellą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bazylię i ponownie mieszamy. 

8 komentarzy:

  1. Lubię takie makarony na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To mój ulubiony obiad w letnie dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis idealny :) Bez zbędnego stania godzinami w i tak już nagrzanej od upałów kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię taki obiad, muszę zrobić sobie ,bo juz dawno nie jadłam tak prostego,pysznego połączenia. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie i pożywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. masz rację, 15 minut i zdrowy, pożywny posiłek gotowy :) ciemne pomidorki ostatnio też miałam, podałam w sałatce z kalafiorem i koperkiem. lubię. a makarony kocham, więc do boju!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...