wtorek, 16 lipca 2013

Makaron z boczkiem, groszkiem, pieczarkami i mascarpone

W mojej kuchni w dalszym ciągu króluje groszek. Po dodaniu go do najbardziej charakterystycznego włoskiego dania wykorzystującego ryż czyli risotta ponownie zdecydowałam się na kuchnię włoską. Sos przygotowany z serka mascarpone jest delikatny i kremowy, boczek nadaje wędzonego posmaku, a groszek jest przyjemnie kruchy :) Pyszny i niezbyt skomplikowany makaron. 


Składniki (5-6 porcji):
(źródło "Buonissimo" Gino D'Acampo)

500 g makaronu (u mnie spighe)
200 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w małą kostkę
150 g wyłuskanego groszku (świeżego lub mrożonego, u mnie cukrowy)
150 g małych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
250 g sera mascarpone
50 g twardego sera (parmezanu, szenekera), startego
2 łyżki masła solonego (lub 2 łyżki masła + sól)
1 łyżka oliwy
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

W głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzewamy solone masło wraz z oliwą (lub masło zwykłe z oliwą i dodajemy nieco soli). Wrzucamy pokrojony boczek i podsmażamy aż się zrumieni. Następnie dodajemy pieczarki oraz groszek. Na średnim ogniu dusimy całość przez 8-10 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy ser mascarpone i dokładnie rozprowadzamy go na patelni, aż wymiesza się z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Odstawiamy na bok.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Do patelni/rondla z sosem dodajemy makaron oraz połowę startego sera. Dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Podajemy posypany pozostałym serem. 

Przepis dodaję do letniej edycji akcji "Warzywa strączkowe".

7 komentarzy:

  1. Czasami stosuję serek mascarpone do makaronu, najczęściej z cukinią. Jest to genialny dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Shinju u Ciebie zawsze takie pyszności! Nic tylko zakraść się do Twojej lodóweczki i wyjadać resztki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie na sos z mascarpone nigdy nie trzeba długo namawiać :) Nieważne co się do niego doda, zawsze pycha...

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj przpeyszny jest ten makaron. Jadłam kiedyś taki, ale chyba z innym serkiem, bardziej ciężkim, z niebieską pleśnią. Chętnie wrócę do tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wersję z mascarpone - jest wspaniale kremowa :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...