piątek, 25 października 2013

Faszerowane muszle makaronowe - pikantne mięsne i łagodne dyniowe

Światowy Dzień Makaronu - moje ukochane żywnościowe święto. Makarony od dawna mają ważne miejsce w moim kulinarnym świecie. Chyba nie ma drugiego składnika, który tak często pojawiałby się na moim stole jak makaron. Zazwyczaj przygotowuję go w wersjach szybkich, zajmujących 20-30 minut. Od czasu do czasu przy specjalnej okazji decyduję się na danie bardziej czasochłonne. Do takich dań zdecydowanie należą faszerowane muszle. 

Dzisiaj jest okazja szczególna - święto makaronu, dlatego postanowiłam przygotować muszle z dwoma rodzajami farszu: pikantnym paprykowym z indykiem oraz łagodnym z pieczonej dyni z ricottą i suszonymi pomidorami. Oba są pyszne. Możecie przygotować całą porcję jednego z nich lub po połowie każdego. W obu przypadkach otrzymacie wspaniałe makaronowe danie. 

Faszerowane conchiglioni


Składniki (4-5 porcji):

250 g muszli makaronowych, conchiglioni Lubella
porcja sosu pomidorowego z octem balsamicznym
porcja wybranego farszu
twardy ser do posypania np parmezan

Muszle makaronowe gotujemy al dente, a następnie delikatnie przekładamy do zimnej wody. Na dno formy do zapiekania wykładamy sos pomidorowy. Ugotowane muszle makaronowe faszerujemy wybranym farszem. Można też przygotować połowę obu i nadziać połowę jednym i połowę drugim. Nadziane muszle makaronowe układamy w formie na sosie pomidorowym. Z wierzchu muszle posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 35 minut. 

Dyniowy farsz z ricottą

1 dynia hokkaido (ok. 1.2 kg w całości)
125 g sera ricotta
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
sól morska w młynku
8 suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych drobno

Dynię kroimy w ósemki, usuwamy gniazdo nasienne. Możemy dynię obrać ze skórki lub zostawić z nią. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Kawałki dyni polewamy oliwą, posypujemy słodką papryką i tymiankiem. Oprószamy niezbyt dużą ilością świeżo zmielonej soli morskiej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż dynia będzie miękka.

Upieczoną dynię ostudzamy i obieramy ze skórki (lub nie, jeśli zrobiliśmy to wcześniej). Miąższ rozgniatamy widelcem. Dodajemy ricottę oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Mieszamy całość. Doprawiamy do smaku solą.


Paprykowy farsz z indykiem

500 g mielonego mięsa z indyka
2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1 malutka suszona papryczka peperoncino
1 duża czerwona papryka, pokrojona w niewielką kostkę
200 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
olej lub oliwa do smażenia

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i smażymy na nim czerwoną cebulę wraz z czosnkiem i rozkruszoną papryczką. Dodajemy mięso i obsmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy gorący bulion wymieszany z ostrą pastą paprykową. Dodajemy nieco soli i pieprzu. Dusimy przez 15-20 minut na średnim ogniu aż większość płynu odparuje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku dodatkową solą.

Sos pomidorowy z octem balsamicznym

1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 czerwona cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
szczypta cukru
oliwa

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czerwoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy krojone pomidory, ocet balsamiczny. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu oraz szczyptą cukru. Podduszamy sos na małym ogniu przez 15 minut. 

Inne makaronowe dania na Światowy Dzień Makaronu przygotowali: Panna Malwinna, Martynosia, Maggie, Pela, Dobromiła, Mirabelka, Siaśka i Kasia.

 

5 komentarzy:

  1. wszelkie makarony, które mozna nadziać i zapiec sa super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniełe danie, lubie takie makarony, ale nie lubię bawić się w to nadziewanie - mnóstwo z tym roboty;) A ty przygotowałaś jeszcze różne farsze - wow jestem pełna podziwu! ;)
    PS. Dziękuję za fajną akcję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak to jest z muszlami czy cannelloni, że ich nadzianie zajmuje trochę czasu. Dlatego nie jest to dania na każdy dzień. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na poświęcenie dłuższej chwili w kuchni. Szczególnie, że naprawdę warto :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...