Gdy zdecydowałam się przygotować kotleciki jagnięce od razu na myśl przyszedł mi zielony groszek, a potem puree. Jednak nie chciałam przygotowywać puree jedynie z groszku, dlatego postanowiłam połączyć go z ziemniakami. Te dwa składniki idealnie do siebie pasują. Spróbujcie koniecznie :)
Kotleciki jagnięce przygotowałam jak najprościej się da - jedynie z solą i pieprzem, niezbyt długo smażone. W połączeniu z kremowym puree stworzyły wspaniały posiłek.
Pamiętacie o konkursie? Zgłoszenia jeszcze tylko do jutra, do końca dnia.
Puree z ziemniaków i groszku (5-6 porcji)
900 g ziemniaków
150 g zielonego groszku (1 szklanka), świeżego lub mrożonego
3 łyżki masła
100 g śmietany 30% (nie śmietanki)
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je i osuszamy na małym ogniu. Osuszone ziemniaki dokładnie rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Groszek gotujemy do miękkości. Odcedzamy, miksujemy na gładką masę. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy całość.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1.5 łyżki masła. Wykładamy ziemniaki z groszkiem. Dodajemy śmietanę i pozostałe masło, dokładnie ucieramy razem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeżeli zależy nam na gładkiej konsystencji przecieramy ziemniaki z groszkiem przez gęste sito
Kotleciki jagnięce
kotleciki jagnięce
olej
sól, pieprz
Kotleciki jagnięce oprószamy solą i pieprzem, nacieramy niewielką ilością oleju. Wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 4 minuty z każdej strony.
Cześć
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię poinformować, że mam nowego bloga.
Stąd moje pytanie czy chciałabyś być dodana do jego bazy?
Jeśli tak to zapraszam po szczegóły.
bazafajnychblogow.blogspot.com
pyszny obiadzik :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagnięcinę. przepiękne to Twoje danie:)
OdpowiedzUsuńYummy :) Zjadłabym takie puree :)
OdpowiedzUsuń