niedziela, 24 listopada 2013

Skrzydełka Buffalo

Dawno temu w październiku pojawił się pomysł przygotowania amerykańskich skrzydełek buffalo do naszego wspólnego gotowania. Pomysł od razu przypadł mi do gustu, ale sporo czasu minęło zanim został zrealizowany. Postanowiłam spróbować jak najbardziej zbliżonej wersji do oryginału, dlatego wyszukałam w sprzedaży "jedyny słuszny" sos z którym przygotowuje się te skrzydełka. Jednak jeśli chodzi o przyrządzenie to zrezygnowałam z smażenia w głębokim tłuszczu na rzecz lżejszego pieczenia. Skrzydełka w ostrym sosie to smaczna odmiana od zwykle przyrządzanych u nas skrzydełek. Zazwyczaj podaje się je z pokrojonym selerem naciowym oraz sosem przyrządzony z sera z niebieską pleśnią. Ja nie jestem wielbicielką selera naciowego w surowej wersji, dlatego zastąpiłam go słupkami marchewki. Też świetnie pasują do tego kurczaka i sosu. Możecie być pewni, że teraz gdy już wiem jak smakują takie skrzydełka będę kombinowała z przygotowaniem własnych sosów do oblepienia ich.



Składniki (na 24 kawałki):

12 skrzydełek kurczaka

50 ml sosu Frank's® RedHot® Original
50 ml roztopionego masła
lub
100 ml Frank's® RedHot® Buffalo Wings - już gotowego do przyrządzenia skrzydełek

Sos Original mieszamy z roztopionym masłem lub wykorzystujemy wersję sosu do skrzydełek. Mi udało się w Polsce kupić ten do skrzydełek, dlatego z niego skorzystałam.

Skrzydełka kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w stawach na 3 kawałki. Ostatni cienki kawałek odkładamy, nie będziemy go używać. Można wykorzystać go przy najbliższym gotowaniu bulionu. 

Do skrzydełek dodajemy dwie łyżki sosu (lub mieszanki sos+masło) i dokładnie je w nim obtaczamy. Odstawiamy do lodówki do zamarynowania, co najmniej na godzinę lecz warto zostawić na dłużej (np kilka godzin). 

Zamarynowane skrzydełka wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Pieczemy przez 35-40 minut aż będą upieczone w środku i chrupiące z zewnątrz (lub krócej, zależy od Waszego piekarnika). W połowie pieczenia przewracamy, a przez cały czas pieczenia odbieramy soki, które uwolni mięso.

Upieczone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy pozostały sos i dokładnie obtaczamy w nim wszystkie skrzydełka. Skrzydełka podajemy z pokrojonym selerem naciowym lub słupkami marchewki i sosem z sera blue.

Sos z sera blue

0.5 szklanki pokruszonego sera z niebieską pleśnią
0.5 szklanki śmietany kwaśnej
3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Składniki sosu miksujemy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Skrzydełka przygotowali również: Panna Malwinna, Mirabelka oraz Wojciech.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...