W jaki sposób wykorzystujecie ziemniaki, które pozostały Wam z poprzedniego obiadu? U mnie najczęściej po prostu odsmaża się je na patelni aż będą chrupiące i złociste. Jednak w kilka minut można z takich ugotowanych wcześniej ziemniaków przygotować placuszki, które świetnie nadadzą się jako dodatek obiadowy. U nas podane zostały z upieczonymi skrzydełkami kurczaka, ale świetnie nadadzą się również do mięsa w sosie. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, dlatego warto spróbować. :)
Składniki (12-14 małych placuszków):
2 szklanki ugotowanych, nieco rozgniecionych ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
Ziemniaki dokładnie rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę, tak aby nie było grudek. Dodajemy jajko i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością ostrej papryki. Z otrzymanej masy formujemy podłużne placuszki. Smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju do przyrumienienia.
Do masy na placuszki możecie dodać też nieco startego sera wzbogacając w ten sposób ich smak.
Zachęcam również do zaglądania do nowej zakładki "Nie marnuję jedzenia", gdzie będę umieszczała przepisy na dania zawierające różne z produkty, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić takie jak ugotowane ziemniaki czy ryż, mięso z bulionu itp.
Do masy na placuszki możecie dodać też nieco startego sera wzbogacając w ten sposób ich smak.
Zachęcam również do zaglądania do nowej zakładki "Nie marnuję jedzenia", gdzie będę umieszczała przepisy na dania zawierające różne z produkty, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić takie jak ugotowane ziemniaki czy ryż, mięso z bulionu itp.
super sie prezentują u mnie dzis tez placuszki z ziemniaków ale z inna wersja...Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię ze starych ziemniaków robić moskole, bez smażenia, a też pyszne :) świetny pomysł z zakładką "nie marnuję jedzenia", często robię takie resztkowe dania.
OdpowiedzUsuń