piątek, 7 lutego 2014

Sałatka z ciecierzycy, awokado i sera feta

W mojej lodówce leży torba z awokado. Po kolei wyjmuję z niej po jednej sztuce, pozwalam jej dojrzeć w cieple, a następnie konsumuję. Oczywiście na różne sposoby, bo ile można jeść guacamole. Teraz miałam ochotę na typową sałatkę. Przeszukując różne strony internetowe trafiłam na bardzo sympatyczny zagraniczny blog Two Peas & Their Pod oraz sałatkę, która mnie zainspirowała. Nigdy do tej pory nie łączyłam awokado z serem feta, a to połączenie okazało się niezwykle udane. Jeżeli jesteście miłośnikami awokado to zdecydowanie je Wam polecam. Ciecierzyca, czerwona cebula, awokado, ser feta... wszystko jest tu smakowite. Zaś po inne sałatki zapraszam do działu Sałatkowo/Surówkowo



Składniki:
(inspiracja: two peas & their pod)

240 g ciecierzycy (cieciorki) z puszki, waga po odsączeniu
1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
200 g sera feta, pokrojonego w drobną kostkę
1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekana
sok z połowy limonki
świeżo mielony czarny pieprz

Odsączoną ciecierzycę opłukujemy i wykładamy na sito, by woda odciekła. Przekładamy do miski. Dodajemy ser feta oraz cebulę, dokładnie mieszamy. Na wierzch wykładamy pokrojone awokado i polewamy całość sokiem z limonki. Oprószamy niewielką ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu. Delikatnie mieszamy całość. Wstawiamy na 20 minut do lodówki, a potem podajemy. 

Przepis dodaję do akcji kulinarnej Warzywa strączkowe - edycja zimowa

3 komentarze:

  1. Awokado i feta to zdecydowanie bardzo dobrana para! A ten 'zielony blog' i ja bardzo lubie (tez trafilam do nich kiedys zupelnie przez przypadek :)).

    Pozdrawiam serdecznie i milego weekendu zycze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie się zapowiada, choć ja z awokado to tak średnio się lubię, ale chyba kupię i coś zrobię dobrego ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszystkie jej składniki - musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...