środa, 12 marca 2014

Makaron z porem i klopsikami

Czy wiosna przyszła już do nas na dobre? Tego pewnie nie wie nikt. Ja wiem jedno - to piękne słońce zdecydowanie poprawia mi humor. A gdy człowiek ma dobry humor to wszystko wokół ma większą szansę na sukces. Nawet przygotowywane dania wychodzą jakieś takie smaczniejsze, bardziej satysfakcjonujące. Cały swój nastrój można przelać na to co się gotuje. Raczej w stanie silnego zirytowania nie warto porywać się na skomplikowane, czasochłonne potrawy. W takich momentach warto wybrać coś prostego, lecz smacznego, co przy okazji poprawi nam humor. Poprawę humoru w moim przypadku gwarantuje dobry makaron taki jak ten dzisiejszy makaron z porem i klopsikami - prosty, stosunkowo mało czasochłonny i naprawdę pyszny. Po inne pomysły na mięsne kuleczki zapraszam do działu "Klopsiki".

Makaron z klopsikami w sosie porowym


Składniki (2-3 porcje):

250g mielonego mięsa indyczego
1/2 czerwonej cebuli, bardzo drobno pokrojonej
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 małe jajko
2-3 łyżki bułki tartej
300 g makaronu
1/2 szklanki pokrojonej jasnej części pora
3/4 - 1 szklanki ciepłej wody
1.5-2 łyżeczki sosu sojowego
2/3 łyżeczki sosu ostrygowego
szczypta suszonych płatków chilli
1 dymka, drobno pokrojona
3 łyżki startego sera
sól, pieprz
oliwa

Czerwoną cebulę szklimy wraz z połową czosnku na oliwie, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Mięso przekładamy do miski, dodajemy ostudzoną cebulę z czosnkiem, jajko oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy pokrojoną dymkę, doprawiamy solą i pieprzem. Z uzyskanej masy formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki (ok. 2 cm średnicy). Uformowane klopsiki obsmażamy przez chwilę na oliwie. 

W garnku rozgrzewamy nieco oliwy i wrzucamy na nią pokrojonego pora, pozostały czosnek oraz suszone płatki chilli. Smażymy na małym ogniu, często mieszając przez 2-3 minuty. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sos sojowy oraz ostrygowy. Zagotowujemy. Przekładamy do garnka obsmażone klopsiki. Na niewielkim ogniu pod przykryciem dusimy klopsiki przez 10-12 minut. W tym czasie gotujemy makaron. 

Gdy klopsiki zostaną już podduszone doprawiamy uzyskany sos solą i pieprzem do smaku. Dodajemy starty ser, mieszamy. Przekładamy do sosu z klopsikami ugotowany makaron. Dokładnie obtaczamy makaron w sosie, a następnie podajemy.

1 komentarz:

  1. Oj,chyba jeszcze wiosna się pokłóci z zimą, jak zapowiadają meteorolodzy. Jednak chyba w końcu przyjdzie i rozgości się na dobre. Mnie też słońce poprawia humor.:)
    A takie jedzonko to dobry obiadek. Oj dobry.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...